facebook

Скільки коштує померти в Івано-Франківську, або чому жити дешевше

Мабуть, в обласному центрі Прикарпаття знайдеться небагато родин, у яких “на чорний день” знайдеться кілька тисяч гривень. Молодь про смерть не задумується, а старшим відкладати немає з чого. Хоча, як не дивно, літні люди, внаслідок своєї заощадливості, заздалегідь думають про це, складаючи на окрему полицю у шафі все необхідне для поховання, а саме – одяг, туфлі, покривала, тощо. А поміж ними ще й в конверті – кілька тисяч гривень. Але чи вистачить цього для гідних проводів у потойбіччя? Як відомо, з кожним роком помирати стає все дорожче.

Ритуальні послуги в Івано-Франківську надає комунальне підприємство «Міська ритуальна служба». Підприємство створене на базі КП «Спецкомбінат», яке функціонувало з 1975 року, налічує транспортну дільницю, адміністративний корпус та «Будинок смутку».

КП «Міська ритуальна служба» почало самостійну діяльність з листопада 2011 року. Підприємство займається, крім ритуальних послуг, утриманням та благоустроєм закритих, меморіальних та діючих кладовищ, обслуговуванням, ремонтом пам’ятників та пам’ятних знаків, а також наданням послуг у торговельній сфері (діючий поминальний зал для поминальних обідів та для щоденного функціонування в якості закладу харчування).

Втім, цікава сама «схема», згідно з якою працюють франківські ритуали. Приміром, якщо людина помирає в Центральній клінічній лікарні, за нею відправляють автомобіль «УАЗ», який перевозить тіло до «Будинку смутку», розташованого на вулиці Ребета. Такі послуги обійдуться у понад 300 гривень. Причому, як зазначають і медики, і робітники КП, ця «процедура» є обов’язковою. Саме там тіло поміщають у спеціальне приміщення, що має гучну назву «холодильна камера». Втім, виглядає воно як звичайна кімната із охолодженим повітрям. Перебування тіла в цьому «імпровізованому морзі» коштуватиме 360 грн/доба. Водночас, за бажанням рідних, покійного можна забрати додому.

Читайте також:  Як уряд контролюватиме гроші, видані батькам замість “пакунка малюка”

Власне, чому ми зробили наголос на «холодильну камеру» на вулиці Ребета. Не так давно Центральна міська клінічна лікарня мала власний «морг», де тіла померлих зберігали у відповідних камерах. Нині ж такі послуги клініка не надає. Відтак мерців везуть, за «схемою», до «Будинку смутку». Ще один цікавий момент. Якщо ви все ж таки вирішили залишити тіло в «Будинку смутку», працівники КП одразу запропонують вам придбати саме в них труну задля того, щоб тіло не лежало на носилках, а саме в домовині. Ціни – від 900 до 6800 гривень. Як то кажуть, на кожен товар є свій покупець. Хтось хоче більш бюджетний варіант, а хтось вважає, що на похоронах не потрібно економити.

Втім, якщо є потреба придбати дешевший «товар», або вибрати цікавіші варіанти, можна звернутися до ритуальних салонів, яких в Івано-Франківську вистачає.

Наступною не менш важливою покупкою є хрест. Його можна придбати за ціною від 120 до 470 гривень. До прикладу, в ритуальному магазині пропонують придбати дерев’яний або металевий хрест за 300-400 гривень. Також в труну потрібно придбати спеціальний поховальний набір. До нього входить покривало, яким накривають покійника, подушка, рушник на хрест та серветка під хліб. Його можна купити за ціною від 70 до 350 гривень. Вартість вінків стартує від 75 гривень, в залежності від розміру. Також можна придбати невеличкий кошичок з квітами, який коштує в середньому від 45 гривень. Окремо ж штучні квіти можна купити за 20, 25, 30 гривень та вище.

Також в КП «Міська ритуальна служба» додатково можна замовити й обмивання та вдягання тіла. Така послуга теж не з дешевих – майже 1000 гривень. Надання ритуального залу на одну годину обійдеться в 310 гривень.  Відтак сума помножується на два, враховуючи, що замовляють ще й панахиду. Відспівати небіжчика зі священиком сьогодні вартує від 300 гривень, в залежності від того, до якого храму звертаєтесь. Але й тут КП «Міська ритуальна служба» приходить на допомогу, пропонуючи на вибір або православного, або католицького священика. В середньому такі послуги обійдуться до 800 гривень.

Читайте також:  Сумуємо разом: В Італії померла 19 річна українка

Зрозуміло, що слід потурбуватися й про перевезення покійника на кладовище. Замовлення автокатафалку «Мерседес Віто» від «Будинку смутку» до міського кладовища обійдеться в 670 гривень, а з домашньої адреси – 710 гривень. Додатково можна замовити автобус (35 місць) або «Спрінтер» (18 місць), кожен з яких обійдеться приблизно в 500 гривень.

До речі, за день до самого поховання потрібно подбати про яму на цвинтарі. Її можуть викопати як механічним, так і ручним способом.  Яма, викопана за допомогою техніки, буде коштувати 766 гривень (дитяча – 421 грн), а викопана вручну, туди, куди техніка не доїде, – 1360 гривень (801 грн).

Не менш важливою частиною похорону є поминальний обід. Якщо робити його в кафе, то треба заплатити не менше ніж 200 гривень з людини. Зазвичай на таку трапезу збираються тільки найрідніші – це приблизно до 30 людей. Хоча можна знайти, знову ж таки, економ-варіант – від 135 гривень за 1 особу в кафе «Горянка», яка належить тому ж таки КП «Міська ритуальна служба».

Отож, тепер, коли знаємо ціни на все необхідне для похорону, вираховуємо його середню вартість:

Одразу після смерті:


Доставка тіла до «Будинку смутку» («УАЗ») – 310 гривень.
Надання холодильної камери – 310 грн/ доба.
Обмивання та вдягання тіла – 960 гривень.

Атрибути:

Домовина – 3500 гривень.
Хрест (дерев’яний) – 350 гривень.
Напис на табличці – 55 гривень.
Поховальний набір – 170 гривень.
Вінок – 150 грн/1 шт.
Свічки – 10 грн/20 шт.
Лампадка – 60 грн/1 шт.

На цвинтарі:
Риття ями (вручну, доросла яма 2,0 м) – 1360 гривень.

Прощання в Будинку скорботи:
Надання ритуального залу на одну – 310 гривень/година.
відспівування покійника – 750 гривень (350 панахида + 400 похорон).

Читайте також:  Чоловік загинув, рятуючи телефон

Послуги з перевезення тіла 
Автокатафалк Мерседес «Віто»:  з Будинку смутку – 670 гривень.
Автобус (Еталон, 35 місць) – 500 гривень.

Поминальний обід:
на 20 осіб – від 200 гривень/1 люд.

Отож, в цьому випадку на похорони в середньому слід витратити приблизно 13 605 гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.