facebook

Є чого повчитися: українка, яка проживає в Канаді розповідає про тамтешнє виховання дітей

Наталія Гаєвська із Тернополя вже чотири роки разом із сім’єю живе в Канаді. Там вона має хорошу роботу. Вона працює сімейних психологом, допомагає у соціально-психологічній адаптації емігрантам та членам їхніх родин.

Вона розповідає, що канадці у вихованні дітей роблять основний акцент на дозволі дитині самовиражатись так як вона цього хоче. Але при цьому, є дуже чіткі рамки – це самовираження ні в якій мірі не повинно заважати іншим, наприклад, дітям на майданчику чи в садочку.

“Моя свобода закінчується там, де починається свобода іншої людини. Якщо дитина хоче взяти іграшку, вона ніколи її не забирає просто тому, що вона її хоче, вона обов’язково запитає дозволу”, – каже вона.

“Канадські батьки навчають своїх дітей самоповазі, розумінню своїх прав та обмежень по відношенню до інших людей, а також поважати і цінувати інших. Авторитет старшого не є “зацементованим”, як у нас – “я старший, тому ти маєш слухатись мене, бо я знаю краще”. У канадських сім’ях цього практично нема, дитина має повне право дискутувати з батьками і бути почутою при цьому”, – зазначає жінка.

В Канаді завжди враховують думку дітей. Проте в жодному випадку це не є вседозволеністю, наголошує пані Наталія. Насправді, обмеження є, але говорять про них і використовують зовсім не так, як у нас то звично.

“Дитину перед тим, як вона щось хоче зробити, наприклад, вийти на вулицю в холодну погоду без теплого одягу, ставлять перед фактом: “так, звичайно, ти можеш це зробити, ми не будемо тобі забороняти, але наслідки цього будуть такі – ти змерзнеш, простудишся, не зможеш гратись з іншими дітьми і т.д». А після того, якщо дитина не змінила своєї точки зору, їй дозволяють зробити те, що вона хотіла. Дитина отримує можливість отримати такий необхідний їй досвід.

Читайте також:  Крик душі: Ніколи не кидайте своїх дітей

Наших мамів то може дуже сильно налякати, як так, як так можна – дитина без шапки на вулицю вийшла! Але наші мами часто забувають, що дитина навіть в ранньому віці вже може сама за себе багато що вирішувати. Як правило, таке ставлення до дітей в канадських сім’ях розвиває в них самостійність, повагу до власної особи і розуміння своїх потреб, що в майбутньому дорослому житті є дуже важливим. Слово “ні” не є абсолютно під зaбoрoнoю, швидше є під зaбoрoнoю знецінення дитини, нечутливість до її потреб.”

Дітям вкрай необхідна дисципліна і рамки для здорового розвитку, говорить психолог.

“У канадських сім’ях все це є і називається рутиною, це звичайний для нас розпорядок дня, розбитий по годинах, якого дуже скрупульозно дотримуються і батьки, і діти,” – продовжує співрозмовниця.

Крім того, пані Наталя зазначає, що вже із самого малечку у канадців є чітке розмежування між світом дорослих і світом дітей.

“Для їхніх батьків дитина рідко коли є самоціллю і я ніколи не зустрічала “чіпляння” за дитину, якого так багато в нас, тут батьки дуже чітко розуміють, що батьківство – це лише частина їх дорослого життя. Є ще і кар’єра, і друзі і подорожі, і багато іншого, – говорить пані Наталія. – Тому дітям з самого малечку відводиться призначене для них місце і дуже часто це виражається і у фізичних кордонах – приблизно до року дитина повинна сама спати у своєму ліжечку, у своїй кімнаті.”

Батьки в Канаді дуже цінують час для себе, без дітей, коли вони мають змогу набратись енергії і сил для подальшого “виховного процесу”.

Читайте також:  Аварія вертольота в Словаччині: кількість загиблих збільшилася

У тамтешньому садочку є Daycare, JK, SK, що є аналогами наших ясельної, середньої і старшої групи. Дитина повинна бути в дитячому закладі не стільки для своєї соціалізації, скільки для можливості перебувати в дитячому колективі. Основною відмінністю від українського садочку є те, що якщо дитина відмовляється, наприклад, у силу свого характеру, гратись у колективні рухові ігри, а хоче тихенько щось малювати в куточку, її ніхто не буде заставляти і переконувати, що потрібно робити по-іншому.”

Канадці є дуже витривалі,  адже в будь-яких конфліктних ситуаціях вони ніколи не переходять на особистість.

Дітям вони завжди говорять: «Ти зробив неправильно, але ти моя дитина, тому ми будемо розбиратися в цій проблемі»

“Ми, українці, часто знецінюємо власних дітей, прагнемо, аби вони надолужували наші життєві прогалини. І це невірно. Кожна людина – індивідуальна”, – розповідає пані Наталя.

В Канаді дітей досить рано привчають до праці.

Наталія Гаєвська стверджує, що вже із 10-12 років, канадські дітлахи мають підзаробітки – працюють аніматорами в басейнах, працюють няньками у сусідів, стрижуть газони тощо. Це націлює їх на те, що в майбутньому вони повинні самі себе забезпечувати, навчитися утримувати свою сім’ю та дітей.



“Як в нас декотрі батьки знадо гіперопікуються дітьми, хочуть їх вберегти від усього на світі і переходять всі раціональні межі виховання, то в Канаді – дуже відокремлюють: у сім’я чітко визначено – є ми – батьки, а є ти – дитина. Самі канадці зізнаються, що в старості в них з дітьми досить прохолодні стосунки. Якщо говорити про ідеал, то потрібна золота середина між українським і канадським підходом у виховані”, – зазначає жінка.

Читайте також:  – Мамо, та ви що? Як ми будемо жити? Повернення додому обернулось жaхом. З життя заробітчанки

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.