facebook

Небезпечні заробітки: як українці їдуть в РФ і потрапляють у пастку

В українських містах часто можна зустріти спокусливі пропозицію щодо роботи в Росії – високі зарплати, соціальні гарантії тощо. Та в більшості випадків це лише приманка у пастку.

Від початку російської агресії в 2014 році уже сотні українців стали жертвами репресивної машини РФ, виїхавши туди на заробітки. Часто, заробітчан змушують продавати наркотики. Для прикладу, син Валентини Рижко три роки тому поїхав у Москву працювати кур’єром – розвозити інтернет-покупки. Йому обіцяли “казкову” зарплату – тисячу доларів на місяць. Однак, коли він приїхав до Росії, умови роботи змінилися – з’ясувалося, що хлопець повинен розповсюджувати наркотики.

Відмовитися від такої “роботи” молода людина не змогла – наймачі стали погрожувати йому розправою. Син Валентини “попався” на першій же доставці наркотиків – разом з одержувачами його чекала і російська поліція.

І це – не поодинокий випадок з українцями в РФ. Мешканець Енергодару Сашко виїхав на заробітки разом з двома друзями. В Росії на будівництві їм обіцяли 50 тисяч рублів на місяць – це майже 25 тисяч гривень. Якось, гуляючи містом після роботи до хлопців підійшли місцеві поліціянти – попросили документи. Раптом українців «скрутили» і повезли до відділку. Там їх били і змушували підписати порожні папери. Двох із трьох хлопців вдалося визволити лише через місяць – рідні зібрали майже півмільйона гривень на адвоката. А от Сашкові пощастило менше – йому «шиють» 20 років тюрми за торгівлю наркотиками.

До уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської звернулося близько сотні українських заробітчан, які стали жертвами російських правоохоронних структур.

“Якщо ви вийдете зараз ну вулиці, метро, на Майдан Незалежності, ви там знайдете запрошення на роботу кур’єром в Російську Федерацію. Я Вам можу сказати, що у мене на сьогоднішній день десь близько ста людей, які звернулися в зв’язку з тим, що так поїхали на роботу, а потім опинилися за ґратами”, – сказала пані Лутковська.

Читайте також:  5 алкогольних напоїв, які ми вже не спробуємо

А от за допомогою до Мін’юсту України з такими ж проблемами за рік вже звернулося 314(!) осіб. У Національній поліції України вже розслідують кримінальну справу про “торгівлю людьми”, а українське Міністерство юстиції просить Росію надіслати ув’язнених відбувати покарання на територію України – як це передбачено міжнародними договорами.

Процес переведення засуджених з Російської Федерації в Україну триває близько року, до того ж, повернути вдається не всіх – більше третини арештантів отримують відмову. В українському Мін’юсті закликають українців не вірити оголошенням, де за роботу кур’єром у Росії пропонують велику зарплату. Не варто забувати, котра країна розпочала збройну агресію проти України.

Катерина Солодка – спеціально для “Український Простір Прикарпаття”

За матеріалами:

https://www.volynnews.com/news/all/mayzhe-100-ukrayintsiv-poyikhaly-na-robotu-v-rosiiu-ta-opynylysia-za-ratamy/

http://vikna.stb.ua/ru/episode/nebezpechni-zarobitki-u-rosiyi/


https://ukr.segodnya.ua/ukraine/opasnye-zarabotki-kak-ukraincy-popadayut-v-lovushki-narkodillerov-v-rossii-1060738.html

http://mfa.gov.ua/ua/page/open/id/5026

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook