facebook

У Франківську амністували водія, який протягом кількох місяців збив трьох пішоходів на переходах

Івано-Франківський міський суд оприлюднив вирок у справі водія, який протягом трьох місяців двічі збивав людей на пішохідних переходах.



Перший випадок стався вночі 25 липня 2016 року. Тоді водій автомобіля “OPEL ASCONA” перед перехрестям вулиць Незалежності – Бандери в Івано-Франківську збив 19-річну дівчину, яка переходила дорогу по нерегульованому пішохідному переході.
Дівчина отримала тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя. У неї діагностували закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку важкого ступеня, перелом шийки правої плечової кістки, перелом обох кісток гомілки. Внаслідок отриманих травм потерпілій встановлено I групу інвалідності.
Другий випадок трапився ввечері 31 жовтня 2016 року. Тоді обвинувачений за кермом автомобіля “ВАЗ” на вулиці Галицькій, рухаючись у напрямку перехрестя із вул. Пасічна, збив двох пішоходів просто на переході.
Один потерпілий отримав тяжкі тілесні ушкодження у вигляді відкритого перелому правої ноги, закритої черепно-мозкової травми з крововиливами в мозок і забоєм головного мозку середнього ступеня.
У суді обвинувачений визнав свою вину та розповів, що першого разу його засліпило світло фар автомобіля, що їхав ззаду: воно відбивалося у дзеркалі заднього виду. Тому він нібито і не помітив дівчини на переході. Чоловік додав, що намагався надавати допомогу потерпілій до приїзду поліції і швидкої. Також відшкодував їй 12 тисяч гривень моральної шкоди.
Щодо аварії на Галицькій водій розповів, що причиною наїзду стали погані дорожні умови – недостатня видимість, мокре асфальтне покриття. За словами водія, наближаючись до пішохідного переходу, він об’їжджав яму, відволікся і раптово побачив перед собою дві фігури на дорозі. На гальма натиснув, але автомобіль не встиг зупинитися.
Після аварії чоловік викликав швидку і намагався надати допомогу потерпілим. Одного з них госпіталізували з важкими травмами до лікарні.
Цивільний позов ОКЛ та потерпілої у ДТП на Незалежності визнав повністю, про відшкодування моральної шкоди потерпілому в аварії на Галицькій – частково, на суму 50 000 грн.
У вчиненому розкаявся та просив суд звільнити від відбування призначеного покарання на підставі Закону України “Про амністію у 2016 році”, оскільки має на утриманні неповнолітню дитину.
Прокурор у суді просив призначити покарання обвинуваченому у виді позбавлення волі на строк п’ять років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки, але врешті не заперечив щодо застосування ЗУ “Про амністію у 2016 році”.
Суд визнав водія винним та призначив покарання: позбавлення волі на строк п’ять років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 роки. Проте на підставі п. в ст. 1 Закону України “Про амністію у 2016 році” чоловіка від відбування призначеного цим вироком покарання звільнили.
Судом також задоволено цивільні позови:
– ОКЛ про стягнення з водія 31 456 грн на відшкодування витрат на лікування 19-річної дівчини;
– ОКЛ про стягнення з водія 8363 витрат на лікування потерпілого у ДТП на Галицькій;
– Позов потерпілої дівчини до “Страхова компанія “ПЗУ Україна” про стягнення 137 683 грн витрат на лікування, 52 200 грн шкоди, пов’язаної з стійкою втратою працездатності, та 9484 грн моральної шкоди;
– Позов потерпілої до водія про стягнення 678 515 грн моральної шкоди;
– Цивільний позов потерпілого у ДТП на Галицькій до “Страхова компанія “АХА Страхування” про відшкодування 21 309 грн витрат на лікування та 1065 грн моральної шкоди.
Також водій має сплатити потерпілому чоловіку 60 000 грн моральної шкоди.
По 5 тисяч гривень винуватець аварії відшкодує двом потерпілим за витрати на правову допомогу.
Ще 6,2 тисячі грн він заплатить за проведені експертизи.

Читайте також:  Уродженка Прикарпаття взяла участь у відомому телевізійному шоу. ВІДЕО

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.