facebook

Як укласти контракт із медиком і що буде безкоштовним, – розказує головна лікарка Франківська

З наступного року кожен українець зможе обрати лікаря незалежно від місця проживання. З ним обов’язково треба буде підписати електронну декларацію.

Так на питання про зміни, передбачені медреформою, МІСТУ відповіла начальник управління охорони здоров’я Івано-Франківська Марія Бойко.

Якщо ви живете на Каскаді, а лікар, якому довіряєте, – працює в поліклініці на іншому кінці міста, – це ваше право. Аби обрати «свого» лікаря, з нового року слід буде підписати декларацію – тобто угоду між лікарем і пацієнтом, – повідомила головна лікарка міста.


Вона зазначає, що люди, які зараз підписують декларації у паперовому вигляді, – будуть робити це ще раз у 2018 році.

Бо підписання угоди має відбутися виключно в електронному вигляді і підпис лікаря на цій декларації повинен бути лише «цифровий», – пояснила Марія Бойко.

Після електронного укладання декларації її можна роздрукувати. Таке підписання угоди між лікарем і пацієнтом необхідне, щоб «370 гривень пішли за пацієнтом», додає начальниця міського управління охорони здоров’я.

На кожного пацієнта держава буде надавати 370 грн на рік через національного страховика – Національну службу здоров’я України, яка зараз створюється. І з цієї суми будуть гроші перераховуватись і на зарплату, і на покриття лабораторного обстеження, проведення тестів в амбулаторії чи на дільниці, – пояснює Марія Бойко.

За її словами, це почне діяти в Україні з липня 2018 року, а з 2019-го – буде єдиним механізмом співпраці між пацієнтом і сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

І така допомога для пацієнта буде безкоштовна. Проте це не означає, що людина може щотижня чи щомісяця приходити на прийом до сімейного лікаря. Тільки в середньому 4-6 разів на рік, – наголошує головна лікарка Франківська.

Безкоштовною буде вся первинна допомога – тобто звернення до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра (за умови підписання декларації), екстрена допомога при загрозливих для життя станах, невідкладна стоматологія та
паліативна допомога, вакцинація дітей і дорослих наявними вакцинами.

Читайте також:  На "Берлінале-2018" покажуть фільм "Коли падають дерева", де знімався актор з Франківська

Крім того, зауважує Марія Бойко, з 2019 року мають будуть нові умови співпраці між пацієнтом і лікарем-спеціалістом.

Потрапити на прийом до кардіолога, хірурга, уролога, ревматолога і т.д. можна буде безкоштовно. Однак лише після направлення сімейного лікаря. Якщо звернутися самостійно, без направлення, – можливо треба буде оплачувати прийом лікаря, – говорить вона.

МОЗ України каже, що ця оплата буде однаковою в державних, комунальних і приватних клініках. Також безкоштовно не можна буде звернутися напряму з районного містечка до обласної лікарні без направлення лікаря-спеціаліста.

Як відомо, 19 жовтня Верховна Рада схвалила фінансування медичної реформи, ініційованої Міністерством охорони здоров’я.

Передбачається, що головними змінами реформи будуть:

  • можливість українця самого обрати місце лікування і укладання контракту пацієнта з будь-яким лікарем;
  • лікар отримуватиме зарплатню відповідно до кількості та якості надання послуг;
  • реімбурсація – механізм відшкодування державою вартості ліків під час амбулаторного лікування, призначеного лікарем;
  • держава гарантуватиме фінансування з бюджету пакету необхідних медичних послуг;
  • запровадження страхової медицини за рахунок бюджетних коштів.

Шукайте деталі в групі Facebook