facebook

Вищий господарський суд вважає платну парковку на Старозамковій незаконною – підприємець обіцяє судитися далі

Вищий господарський суд України задовольнив касаційну скаргу власника готелю “Під темплем” і скасував рішення Апеляційного господарського суду Львівської області, яке фактично легалізувало в’їзні термінали та шлагбауми платного проїзду й паркування в історичній частині Франківська. Власниця готелю Регіна Фріс вважає, що обмеження проїзду гостей і працівників до її закладу є незаконним. Оператор парковки Микола Гавриляк обіцяє, що парковка працюватиме й надалі.

Вищий господарський суд фактично залишив у дії рішення першої інстанції – Івано-Франківського господарського суду. Та додав критичний коментар на адресу Львівського апеляційного суду, який свого часу скасував вердикт Івано-Франківського господарського.
Нагадаємо, позов з вимогою скасувати обмеження в проїзді на підприємця Миколу Гавриляка, який є оператором парковки, подала власниця готелю “Під темплем” Регіна Фріс.
Господарськими судами обох інстанцій було встановлено, що будь-якого іншого доступу до належної на праві користування позивачу (підприємиці Регіні Фріс) земельної ділянки та громадської будівлі – по вул. Страчених націоналістів, 7А – не існує, крім проїзду по вул. Старозамковій з в’їздом навпроти Брами Потоцьких. А також те, що Правилами паркування транспортних засобів не передбачено можливості встановлення автоматичних в’їзних та виїзних терміналів (стійок зі шлагбаумами) на проїзній частині вулиці.
Суди обох інстанцій також встановили, що в’їзна та виїзна стійки зі шлагбаумами на вул. Старозамковій в Івано-Франківську є власністю Управління транспорту і зв’язку Івано-Франківської міської ради та передані відповідачу (Миколі Гавриляку) згідно з актом прийняття-передачі основних засобів від 12.09.2016 за результатами конкурсу.
Враховуючи ці факти, колегія суддів ВГСУ погодилася з висновками місцевого господарського суду, що вказані шлагбауми встановлені з порушенням положень Правил паркування транспортних засобів. Також колегія суддів підвтердила висновок місцевого господарського суду, що позовні вимоги в частині надання підприємиці Регіні Фріс, а також працівникам і мешканцям громадської будівлі-готелю права безперешкодного доступу до земельної ділянки та громадської будівлі на вул. Страчених націоналістів, 7А в м. Івано-Франківську підлягають задоволенню.
Перемогою, яка відкриває шлях до демонтажу парковки як незаконної, назвав рішення Вищого господарського суду відомий франківський юрист і нотаріус Ігор Фріс, батько власниці готелю.
“Особливим в цьому рішенні є саме аналіз та оцінка, зроблені судом щодо незаконності саме такого способу вилучення з власності громади міста земельної ділянки в центрі та створення там парковки в спосіб, який протирічить закону”, – прокоментував він судове рішення.
Щоправда, демонтаж шлагбаумів та остаточна ліквідація незаконного бізнесу не вирішена цим рішенням суду – оскільки підприємець не є їх власником, а лише використовує їх. Але те, що судом прямо визначено незаконність їх встановлення, дає всі законні підстави на звернення зацікавлених осіб до суду щодо їх демонтажу та прискіпливої уваги правоохоронних органів, вважає юрист.
“Хотілось би, щоб цей суб’єкт і гроші в бюджет повернув та паркування було організовано відповідно до закону”, – прокоментував КУРСу Ігор Фріс. Він не виключає, що буде позиватися до виконкому з вимогою зобов’язати той демонтувати парковку як незаконну.
Натомість підприємець Микола Гавриляк у коментарі КУРСу повідомив, що паркувальна зона працюватиме без змін. Він має намір оскаржити це рішення суду.
“Рішення, яке винесла касація, є цілком одностороннім, ґрунтується на незрозумілих припущеннях, а не на фактах. Також суд не спростував жодних тверджень Апеляційного суду, а тільки дав їм критичну оцінку, що незрозуміло з юридичної точки зору.
На цьому рішенні ця історія ще не завершиться, ми готуємо звернення до Вищого суду, який найближчим часом розпочне свою роботу.
По суті ж рішення: всі роботи та організація паркувальної зони виконувались згідно з проектом органів місцевого самоврядування їхнім підрядником, а тому я вкотре не розумію, чому я вже другий рік втягнутий юристом-фанатиком в якийсь суд, в якому він свої претензії висловлює третій стороні, і всі рішення на його користь ґрунтуються на прив’язуванні мене до процесу встановлення конструкцій. Я лише надаю послуги паркування на сформованому майданчику, який мені передали згідно з конкурсом і згідно з усіма документами міської ради та виконкому, які є чинними і жоден з них не є оскарженим в суді, а позивач намагається вже другий рік всупереч здоровому глузду та документам довести, що це моя власність і я це все встановив ледь не самовільно. Це абсурд та політиканство, в яке комусь вигідно вкидувати немалі гроші та піаритись.
Тому робота першої паркувальної зони продовжиться без змін, оскільки рішення не вступило в дію і в будь-якому разі буде оскарженим”, – прокоментував Гавриляк.
Як повідомляв КУРС, конфілкт розпочався у вересні цього року. Представники ради адвокатів в Івано-Франківській області автомобілями навіть блокували в’їзд на парковку, вимагаючи скласти на підприємця постанову за перешкоджання руху.

Читайте також:  Охоронець лікарні знімав порно та викладав в інтернеті

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.