facebook

У Франківську творці топових українських фільмів розповідають про “Кіно за кадром”. ФОТО

В Івано-Франківську громадська організація “Кінороби” організувала конференцію “Кіно за кадром”, на якій режисери популярних сьогодні українських фільмів діляться власним досвідом роботи та розповідають про особливості своєї професії.




 До Івано-Франківська приїхали режисер фільму-фентезі “Сторожова Застава” Юрій Ковальов, режисерка повнометражного мультфільму “Мавка. Лісова пісня” Олександра Рубан, режисерка фільму “Брати. Остання Сповідь” Вікторія Трофіменко, сценарист, фільммейкер, режисер фільму “Парензія” Ігор Рябчук та інші.
Керівник проекту Наталія Кобрин наголошує, що кіно в Україні сьогодні інтенсивно розвивається, а Івано-Франківськ має дуже хороший потенціал для кіновиробництва.
“Для того, щоб тут могли знімати, щоб тут були люди, які в подальшому зможуть знімати, потрібно якось вирощувати середовище професіоналів. Тому ця конференція стане хорошим стартом”, – зазначає Наталія Кобрин.
Виконавчий директор Української кіноасоціації Вікторія Ярмощук каже, що за останній рік кількість українських фільмів подвоїлась і вони почали приносити касу. Так, цього року два фільми “Дзідзьо. Контрабас” та “Сторожова застава” зібрали касу більш як 20 млн грн, їх подивились понад 300 тисяч глядачів, що є безпрецедентними цифрами.
“В українське кіно вже повірив глядач, але ще не всі кінотеатри повірили. Вони – бізнесмени. І наша задача переконати їх в цьому”, – зазначає Вікторія Ярмощук.
Режисерка Олександра Рубан переконана, що для виробництва українського кіно найбільше бракує натхнення і завзяття, адже це довготривалий процес. А виробництво анімаційного продукту потребує ще більше часу.
Так, виробництво повнометражного мультфільму “Мавка. Лісова пісня” зайняло кілька років клопіткої праці. Це виявилось і дуже дороговартісним процесом. Однак близько 30% витрат покрила держава. Не просто було і з навчанням, адже для опанування нових технологій доводилось шукати різноманітні інструкції у різних країнах світу, незалежно від мови оригіналу, відвідувати світові кінофестивалі, спілкуватися з іноземними кіновиробниками.
“Хотілося би більше цікавих історій. Це завжди актуально. Завзяття в команді, – каже Олександра Рубан. – Держава зараз допомагає, і хотілось би, щоб молоді режисери і компанії мали змогу зробити свої фільми”.
Загалом на конференцію приїхало близько 70 учасників з усієї країни.

Читайте також:  “Справжня перша леді”: Марина Порошенко появилась на публіці в елегантному образі і на каблуках

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.