facebook

Заберуть ще один вихiдний! В Україні виpішили скоpoтити кiлькiсть державних днiв для вiдпoчинку

Інститут національної пам’яті виступив із пропозицією скоротити кількість святкових днів в Україні до десяти.

Відповідний законопроект подали на узгодження Міністерству культури, передає Корупція.Інфо.

 

Як заявила представник Українського інституту національної пам’яті Ганна Байкеніч, якщо цей проект закону буде прийнятий у такій редакції, то вже з 2018 року буде введено дев’ять неробочих днів, зокрема, чотири неробочих дні – державні свята: День Конституції, День Незалежності, День Захисника і день пам’яті та примирення – 8 травня.

Ще один вихідний – це Міжнародний день праці і ще чотири вихідних – це традиційні свята: Трійця, Новий рік, Різдво і Великдень.

Також 25 грудня вже стало святковим неробочим днем, відповідні зміни будуть внесені в законопроект.

Таким чином, 8 березня і 9 травня залишаться святковими, але робочими днями. 2 травня, як святковий день, пропонується скасувати.

“Це радянський рудимент, не відзначається взагалі ніде, тільки в одній якійсь країні світу, як неробочий”, – сказала Байкеніч.

Крім того, законопроект пропонує скасувати практику перенесення вихідних днів, коли свято випадає на суботу або неділю. Тоді загальна кількість святкових вихідних у залежності від конкретного року може скорочуватися до 6-8 днів.

“Тільки Великдень, Різдво і Трійця будуть переноситися на понеділок. Україна погоджується на таку традицію, спираючись на загальноєвропейські практики”, – зазначила Байкеніч.

У рамках реформи державного святкового календаря Український інститут національної пам’яті хоче систематизувати категорії свят і поділити на державні, міжнародні свята, дні жалоби, пам’ятні дати, професійні свята, скорботні дні, традиційні свята.

Читайте також:  Яценюк обіцяє, що українці вже наступного року відчують результати реформ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.