facebook

“Рекомендований платіж за грудень…”: Як не переплатити зайвого

Днями чимало людей обурювалися в соціальній мережі через отримані квитанції за спожитий газ у листопаді. Декого сума просто вразила, втім чи варто панікувати завчасно, передає Корупція.Інфо

Рекомендований платіж за грудень — саме ця графа шокувала багатьох — люди просто не зрозуміли, звідки взялася сума у новій колонці.

Як з’ясувалося, сплата рекомендованого платежу дозволить споживачам уникнути боргів за газ, а разом із ними — нарахування пені та штрафів.

Постачальники газу в рахунках для споживачів увели нову графу — рекомендований платіж на наступний місяць (вартість прогнозованого споживання). При формуванні поточного балансу, в разі розрахунків за нормами (середньомісячними чи граничними обсягами) враховується базова норма (обсяг) для поточного періоду, у разі розрахунків за показаннями лічильника — враховується прогнозне споживання від дати останніх фактичних показань до останньої дати поточного місяця, — йдеться в офіційному повідомленні, яке вчора опублікували на сайті.

При розрахунку рекомендованого платежу по кожному споживачу враховують вартість прогнозного споживання газу в наступному місяці. Також кожен споживач може самостійно розрахувати прогнозне споживання газу за спеціальним алгоритмом.

До слова, для споживачів газу є ще одна новина:

У листопаді парламент прийняв Закон України «Про житлово-комунальні послуги», яким запроваджується нарахування штрафних санкцій – пені (відсотків) за кожен день несплати рахунку за комунальні послуги, у т.ч. на газ. Прострочки при сплаті за газ можуть з’явитись з різних причин. Можливі затримки при перерахуванні коштів фінансовими установами, трапляється, що споживачі сплачують із запізненням через тимчасову відсутність платника тощо. Проте застосування штрафних санкцій передбачено незалежно від причин несвоєчасної сплати.

Отож, графа з сумою рекомендованого платежу не є обов’язковою до сплати, а зробили її для того, щоб люди уникали заборгованостей та майбутніх штрафів.

Читайте також:  У платіжках за газ з’явився новий тариф

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.