facebook

Вода не досягає всього 60 см до історичного максимуму: Закарпаття накрив паводок

16 грудня внаслідок опадів очікується ріст рівнів води у річках Львівської та Івано-Франківської областей, а також на Закарпатті, пише Gazeta.ua

Внаслідок інтенсивних дощів, що з невеликими перервами йдуть на Закарпатті вже тиждень, вода в основних водних артеpіях різко піднялася, область накрила третя паводкова хвиля.

– Найбільш загpoзлива ситуація склалася в низовині р.Боржава на Іршавщині та Виноградівщині, – повідомляє голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – Вранці між с. Сільце та Вільхівка вода вийшла з берегів і перелилася через трасу “Мукачево – Рогатин”. Підтоплено близько 150 метрів дорожнього покриття, автомобільний рух перекритий, об’їзд автотранспорту здійснюється через Іршаву – Довге – Липецьку Поляну та Хуст. У с.Вільхівка підтоплено близько 50 підвалів житлових будинків, однак, оскільки вода в Боржаві продовжує підніматися, під загрозою підтоплення ще близько сотні дворогосподарств. Відучора на місці працюють пересувні насосні станції, для мінімізації подальших підтоплень водники та рятувальники укріплюють дамби мішками з піском.

Нижче за течією Боржава також вийшла на заплаву, підтоплені парникові ділянки в Заріччі й Великих Ком’ятах на Виноградівщині. На лівобережжі В.Ком’ят виникла загроза підтоплення житлових будинків, тому водники спецтехнікою прорили дамбу на правому березі й пустили воду на сільгоспугіддя. Сьогодні об 11.00 дорога “Заріччя – В.Ком’яти” буде перекрита до кінця дня, об’їзд транспорту (в тому числі великовагового) здійснюватиметься через Берегово та Виноградів, а також через Іршаву – Довге – Липецьку Поляну та Хуст.

Загалом по області місцевими стоками підтоплено понад тисячу гектарів сільгоспугідь, на відкачці води працюють 17 насосних станцій.

Станом на 9.30 вода в Латориці не досягає всього 60 см до історичного максимуму катаcтpoфічного паводка 2001 року і все ще продовжує прибувати. До вечора історичний максимум може бути досягнутий. Запас дамби є до 1 метра, тому, сподіваємося, обійдеться без серйозних наслідків. Про надзвичайну ситуацію попереджені наші сусіди в Угорщині та Словаччині, куди прямує паводкова хвиля.

Читайте також:  На Волині нічний психопат розтрощив автомобіль “швидкої допомоги”

У гірській місцевості області дощ перейшов у сніг, який поступово рухається в низинні райони. Дорожникам дано доручення зробити максимум для забезпечення нормального проїзду через перевали на адміністративній межі Закарпаття.

Починаючи з ночі, температура по всій території області понизиться, на дорогах з’явиться ожеледиця. Опади триватимуть ще кілька годин і припиняться в суботу увечері. Паводкова ситуація знаходиться під постійним контролем органів державної влади, рятувальників та водників.



Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.