facebook

Буде важко не потрапити під звільнення! Новий трудовий кодекс приголомшив українців

Експерти відзначають, що працівники стануть більш незахищеними.

В Україні прийняття оновленого Трудового кодексу маячить на горизонті ще з 2015 р. Так, згідно з останньою редакцією, яка надійшла в Раду після других правок, значно зріс перелік причин для звільнення: тепер можуть звільнити в зв’язку з незадовільним станом здоров’я, втратою працездатності та розголошенням комерційної таємниці.

Причини для звільнення можуть виглядати наступним чином:


По згоді сторін
По закінченню терміну трудового контракту
Заклик на військову службу
У зв’язку зі скороченням штату
Розірвання трудового договору з ініціативи працівника
Вступ в силу вироку суду, яким працівник засуджений до позбавлення волі
Виявлення невідповідності працівника займаній посаді
Систематичне невиконання працівником обов’язків без поважних причин
Прогул (в тому числі відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин
Неявка на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності та пологах
Появи на роботі в нетверезому стані
Вчинення розкрадання за місцем роботи

Саме розширений список причин для звільнень викликав питання у експертному суспільстві. Так, лідер всеукраїнської незалежної профспілки “Захист праці” Олег Верник в коментарі сайту “Сегодня” пояснює, що з прийняттям такого кодексу, працівники стануть більш незахищеними.

“Що таке захищеність працівника? Це неможливість його просто звільняти. Цей проект Трудового кодексу вводить 3-4 нові підстави, які вже не блокуються профспілковим комітетом. Зараз працівника складно звільнити, якщо профспілковий комітет заступається за нього. За п’яницю чи прогульника заступатися ніхто не буде. Зараз проект вводить такі підстави, які профспілка ніяк не блокує. Наприклад, невідповідність займаній посаді. Роботодавець одноосібно під цією статтею може звільнити будь-кого. Далі, неналежне виконання своїх трудових обов’язків – теж роботодавець вирішує одноосібно”, – говорить Верник.

Він зазначає, що за 3-4 місяці після прийняття такого законопроекту всі реально незалежні профспілки, які не бояться піднімати гучні питання на підприємствах, будуть просто ліквідовані.

Читайте також:  “Гвалтували 9 годин підряд”: Моторошні подробиці злочину поліцейських в Кагарлику. “Вона плакала, благала і втрачала свідомість”

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.