facebook

Сім’я з 13 чоловік живе в однокімнатній квартирі у Львові (відео)

Ситуація хвилює волонтерів, а от держава лише поставила родину в чергу на житло.

Львівська мама виховує дев’ятьох дітей і гостро потребує житла – такий заклик з’явився в соцмережах і став предметом жвавого обговорення. До Любові Німи навіть вирушила делегація активістів і депутатів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30., передає Корупція.Інфо.

Двоє з її діток хворіють на на гемофілію, і всі вони разом із цивільним чоловіком Люби, її мамою-інвалідом та братом живуть на 30 квадратних метрах. Це одна кімната і коридор, де немає ванної – лише умивальник. “Коли я сама, я дійсно не справляюся, мені тяжко”, – каже багатодітна мама. Із дітьми Любі допомагає чоловік – постійної роботи він не має, іноді кладе плитку. “Підзаробляю, десь 100 гривень в день поки що, на 2-3 години виїжджаю. Мені на сигарети вистачає”, – каже Руслан Юсупов.

“Львівська мама-одиначка, яка виховує 9 дітей гостро потребує житла”,- такий клич з’явився у соціальній мережі. За лічені години історія Люби Німи обросла чутками і здогадками. Тоді до багатодітної матері навідалися активісти і депутати, аби з’ясувати, чи справді треба допомога, і яка саме. Побачене вразило і змусило задуматися.

Родина живе на 14 тисяч гривень так званих дитячих грошей, але при цьому тільки картоплі в місяць з’їдає 5 мішків. “Більшість витрачається на продукти, 5 тисяч у мене йде тільки на хімію, щоб купити памперси, випрати, я кожен день перу”, – розповідає жінка. До родини постійно навідуються волонтери, допомагають харчами, одягом, виводять дітей гуляти, проте, кажуть, цього замало. Без більшого житла ця сім’я побут ніяк не налагодить. “Коли дітки збираються і над унітазом чистять зуби, ну то не добре. Не можуть жити дітки в таких умовах – антисанітарія та грибок”, – каже волонтер Любов Попик.

Читайте також:  У Львівській області блискавка через розетку влучила у жінку, яка перебувала у хаті

Соцслужби про Любу Німу та її дітей знають – жінка в них на обліку з 2013 року в них на обліку як багатодітна, малозабезпечена і самотня мама. Навідуються до неї двічі на тиждень, допомагають, та не завжди родина приймає цю поміч. “Є якісь моменти, коли ми можемо більше до них достукатися, скерувати їх в позитивне русло, допомагаємо, мотивуємо.Насилля в сім’ї не спостерігається, алкоголем зловживання немає, просто є така соціальна неактивність, безвідповідальність”, – твердить фахівець з соціальної роботи Залізничного району Юлія Лапанюк.

Депутати після відвідин родини під враженням, але ідея перекласти проблеми сім’ї на державу багатьом не до вподоби. “Це є типовий комунізм, де люди чекають від держави, від всіх, що їм щось мають дати. Вони роблять дітей, не думаючи за наслідки, не думаючи за майбутнє тих дітей”, – твердить депутат Львівської міської ради Любомир Босаневич. Волонтери припускають, що сім’ю може врятувати переїзд у село, але якнайближче до міста. “Справа в тому, що двоє дітей мають складну ваду в здоров’ї і їм треба постійно приїжджати до Львова в лікарню”, – пояснила громадський активіст Наталія Шелестак.



Поки що спільними зусиллями депутати й активісти домовилися підшукати для родини бодай тимчасове житло, а також хоча б спробувати навчити батьків фінансової грамотності й соціальної відповідальності.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.