facebook

“Ми закопаємо тебе прямо тут, і ніхто не знайде…”: Як на заробітках з українцями поводяться

Тридцятирічний Володимир Капуш на заробітки з невеликого українського селища на Тернопільщині в 2015 році відправився в Росію на заробітки. Вдома у нього залишилися літні батьки.

В результаті роботу зварювальником в Москві йому знайти не вдалося, тому Володимир найнявся різноробочим у фірму, яка займалася будівництвом мостів і доріг.

Одного разу, на вокзалі в нього вкрали сумку з документами. Звернення у ВВС не принесло результатів, можливості відновити документи або повернутися додому не було. У пошуках засобів до існування людина готова була погоджуватися на будь-які підробки. В цей момент йому запропонували вирушити в Дагестан. Обіцяли зарплату 60 тисяч, проживання та харчування. Володимир погодився.

На заводі працювали ще близько 40 робітників. Ніхто з них не отримував грошей, багато хто хотів втекти, але не мали такої можливості: в основному це були літні люди з віддалених регіонів. Володимир намагався домовитися з господарями, просив відпустити його.



«Нікуди ти не підеш, а якщо спробуєш, ми закопаємо тебе прямо тут, і ніхто не знайде», – відповів Володимиру роботодавець.

Тоді чоловік почав шукати інші способи звільнитися і домовився з водієм сміттєвоза. Той допоміг йому бігти. Опинившись у незнайомому регіоні без документів і зв’язку, Володимир знову зайнявся пошуками заробітків. Він працював будівельником, різноробочим, пас худобу. Іноді йому за це платили, іноді – ні. В кінцевому рахунку Володимир втратив будь-яку надію вибратися з Дагестану і повернутися додому. Жити йому доводилося на вулиці, харчуватися чим доведеться.

За весь час, що Володимир не з’являвся вдома, йому вдалося зателефонувати матері всього кілька разів. Жінка всіма шляхами намагалася розшукувати сина. Її заявка потрапила в руки активістів «Альтернативи», і активісти змогли відшукати Володимира в Дагестані. 26 грудня він приїхав в Москву. Попереду довга процедура оформлення документів для повернення додому. Володимир сподівається якнайшвидше побачити батьків і знайти роботу в рідному місті.

Нагадаємо, як раніше повідомлялось, після введення безвізового режиму для українців в Європі з’явилося безліч схем, як виманити гроші у довірливих громадян, що виїжджають на заробітки за кордон.

Читайте також:  Після інциденту з гусьми у Росії встановлять правила знищення їжі

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.