facebook

Прохолодне літо. Закордонний туризм стає майже недоступним для українців

Тренди літнього сезону 2015 року – зниження турпотоку і бюджетний відпочинок у безвізових країнах.

1612085




Минулий рік поставив туристичну галузь України буквально під загрозу зникнення – кількість туристів, які виїжджали за цей час за кордон, скоротилася на 70%, пише Олена Романюк у №15 журналу Корреспондент від 17 квітня 2015 року.

«Турпотік з України, що становив близько 2 млн осіб на рік, скоротився до 700-800 тис.», – каже Тарас Демура, директор з продажу та маркетингу туристичної компанії TUI Ukraine.
У підсумку, за словами експертів, великі оператори законсервували свою діяльність, а багато турагентств просто припинили існування. Серед основних чинників, які впливали на виїзний туризм, як уже неодноразово писав Корреспондент, були девальвація національної валюти з постійними стрибками курсу долара, а також нестабільна ситуація на сході України.

Але в березні ситуація дещо змінилася. Після практично повного штилю в січні-лютому попит на відпочинок за кордоном почав потроху відновлюватися.

«У лютому цього року було куплено в п’ять разів менше путівок, ніж у лютому 2014-го, коли на Майдані стріляли, – розповідає Аркадій Маслов, комерційний директор TEZ Tour. – Правда, тоді і курс долара був іншим. А от коли в березні ситуація з валютою трохи стабілізувалася, продажі пішли майже на рівні аналогічного періоду минулого року».

Пожвавлення продажів у березні підтверджує і Демура. Правда, за його словами, за деякими сегментами падіння все одно становить 50-70% порівняно з минулорічними обсягами.

Пляжі подешевше

За оцінками операторів, основним літнім напрямком 2015 року для українських гостей традиційно стане Туреччина.

«Для українських туристів Туреччина створює досить якісний продукт, що відповідає вимогам щодо ціни/якості. Крім того, ця країна демонструє лояльне ставлення до українського ринку», – каже Маслов.

«Щоб залучити туристів, Туреччина за рахунок зменшення вартості проживання знизить ціни на 10-15%», – підтверджує слова колеги Олександр Новиковський, президент Асоціації лідерів турбізнесу України.

Крім цього, Туреччина має намір спонсорувати операторам частину витрат на авіаперельоти туристів (до речі, традиційно доплачує за частину місць на чартери з України й Ізраїль).

Таким чином, за словами туроператорів, якщо в сезоні 2014-го середня ціна туру на двох у готель рівня вище середнього в Туреччині становила $ 1.500-1.800, то в цьому році такий само тур можна буде придбати за $ 1.300-1.450. Тиждень у тризірковому готелі в Туреччині коштуватиме на рівні $ 700-800.

Читайте також:  Нова індексація: кому з українців підвищать пенсії влітку

Але навіть такі заходи не дозволяють розраховувати на збереження турпотоку – у 2015 році Туреччина може недорахуватися 100 тис. українських гостей. За даними Держприкордонслужби, у 2014-му країну відвідали близько 450 тис. громадян України.

«Туристів з України та Росії буде менше, ніж у 2013 році», – підтверджує прогнози українських експертів у коментарі experttur.com Зера Керімова, директор з маркетингу та продажу турецької мережі готелів Amara World.

Відчутну конкуренцію Туреччині цього року складе Болгарія – завдяки цінам, розвиненому автобусному й авіасполученню

Відчутну конкуренцію Туреччині цього року складе Болгарія – завдяки цінам, розвиненому автобусному й авіасполученню. У березні уряд Болгарії навіть прийняв рішення про спрощення процедури оформлення віз окремим категоріям громадян України, які вибрали цю країну для відпочинку.

«Болгарія у своєму нижньому тризірковому сегменті становить гарну альтернативу Криму. На півострові турист в середньому витрачав $ 200-300 на тиждень. Приблизно ту саму суму, правда, в євро, він витратить у Болгарії», – пояснює популярність цього напрямку Демура.

Деякі відпочивальники з України, за словами туроператорів, віддадуть перевагу також Чорногорії, Хорватії і Грузії перед Кримом, але курорти цих країн будуть набагато менш популярними, ніж Туреччина чи Болгарія, через їх відносну дорожнечу.

Польотні програми

Експерти не виключають, що ситуація навколо лоукосту Візз Ейр Україна може також негативно позначитися на обсязі виїзного турпотоку. Не так давно головна компанія Wizz Air Hungary оголосила про своє рішення закрити українську дочку.

«Візз Ейр Україна залишається. Щойно вони зрозуміють, що рівень ризиків для них знижений, вони цю компанію перезапускатимуть», – заявив пізніше перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.
А поки з 20 квітня вісім рейсів в Україну і з неї виконує Wizz Air Hungary. За словами Шульмейстера, Державіаслужба України вже переоформила дозволи на польоти компанії в Польщу, Німеччину та Кіпр. Ведуться переговори про польоти угорської компанії між Україною, Італією, Іспанією, для чого необхідні дозволи цих країн.

Читайте також:  Кілька областей продовжать навчання для учнів на літо: перелік

За логікою передбачається, що на звільнених компанією Візз Ейр Україна напрямках може запустити свої рейси МАУ. Зокрема, компанія вже заявила про свої плани запустити регулярні рейси зі Львова до Рима, Мадрида, Болоньї, Тель-Авіва, а з Харкова – в Тель-Авів. Також традиційно запустять всі сезонні літні рейси МАУ: Київ – Лісабон, Київ – Ніцца та ін.

Втім, особливого захоплення серед туристів плани національного авіаперевізника не викликають. Рядові мандрівники, як і раніше, стверджують, що рейсами МАУ їм літати дорого. Ну а якщо враховувати, що ціна на авіаквитки зросла ще й у зв’язку з девальвацією, то регулярні рейси для українців стали практично недоступними.

«У гривневому еквіваленті вартість авіаквитків зросла на 40-45%. Звичайно, ця ситуація складно позначається на продажах », – каже Олена Кашперських, керуючий партнер компанії Airlife.

Щодо чартерних програм, то деяких рейсів немає в цьому році взагалі. Це стосується, наприклад, Тенеріфе і Майорки, куди чартери ставили щорічно протягом багатьох років. У Грецію будуть програми тільки на Розі вітрів і в Салоніки на Astra Airlines. МАУ не полетить ні в Салоніки, ні на острови – залишить тільки регулярний рейс до Афін.

Нові напрямки, наприклад в албанську Тирану (від туроператора Феєрія) або іспанський Аліканте (від туроператора ІдрисКа-Тур), за словами операторів, звичайно, мають свої переваги, однак більш уразливі в порівнянні зі вже обкатаними.

ЗА ТЕМОЮ

Лоукост Atlasjet України до літа запустить рейси зі Львова 15 квітня 2015, 18:50
«Аліканте, якщо його добре пропіарити, купувати будуть, але на цей момент реальність така, що багато хто навіть не знає, де це місто, – зазначив у коментарі порталу turprofi.com.ua гендиректор мережі турагенств Поїхали з нами Олег Кулик. – Уявіть, що турист прийде в агентство, і йому там скажуть: мовляв, чи не хочете поїхати в Аліканте? А турист такий: «А що це?». І це ще не найгірший варіант. Бо якщо про Аліканте не знає і друга сторона, то ми отримуємо ситуацію, коли турист не питає, а агент не пропонує. Це вже проблема».

Читайте також:  Три дні без їжі: у Чехії українець оголосив голодування через проблеми на роботі

Експерт уточнює, що якщо ринок не знає напрямків, то операторам доводиться розпродавати продукт задешево, ідучи в мінус. Тому якщо вони хочуть уникнути проблем, їм доведеться ударно попрацювати не тільки над рекламою напрямку, а й над рекламними і директорськими турами, щоб агенти зрозуміли, про що йдеться.

А загалом, як зазначає Вікторія Ноздрякова, директор туристичної компанії VictarTour, враховуючи значне скорочення попиту на відпочинок за кордоном, у літньому сезоні 2015 року більшість туроператорів підійшли до формування своїх чартерних програм більш виважено.

«Ніхто не хоче брати на себе підвищені ризики. Тому польотні програми і скорочені в порівнянні з літом 2014 року, але вони виглядають більш реальними», – каже Ноздрякова.

Розплата за візи

За прогнозами операторів, більше за інших постраждають західноєвропейські напрямки, головним чином країни Середземномор’я – Іспанія, Італія, Греція та Кіпр. По-перше, ціни на відпочинок там вищі, навіть відпочинок у нижньому ціновому сегменті може коштувати близько € 450. По-друге, в’їзд у них вимагає відкриття шенгенської візи, правила отримання якої всупереч очікуванням простішими не стали, а кількість відмов у візах для громадян України зростає.

«Шенгенська зона планує приблизно з липня ввести біометричні візи. Це означатиме здавання відбитків десяти пальців для отримання візи, що призведе до великих черг, і в такі країни, як Греція та Іспанія, де стоять черги, відчуватимуться проблеми із завантаженням», – вважає Андрій Луканов, директор туристичного агентства Widerstrahl.

До слова, щоб хоч якось здешевити тури в Європу, все більше операторів пропонують тури з проживанням в європейських хостелах. Таким чином на вартості проживання можна значно заощадити. Приміром, вартість перебування в пристойному європейському хостелі у Валенсії, Барселоні, Мадриді чи Лісабоні стартує від € 85 за сім ночей.

***

Цей матеріал опубліковано в №15 журналу Корреспондент від 17 квітня 2015 року. Передрук публікацій журналу Корреспондент в повному обсязі заборонено. З правилами використання матеріалів журналу Корреспондент, опублікованих на сайті Корреспондент.net, можна ознайомитися тут.

Шукайте деталі в групі Facebook