facebook

Новонародженого малюка віднесли на фототерапію. Медсестра накрила лампу і просто вийшла… Через 12 хвилин життя дитини змінилося назавжди.

Ліва рука закінчується обрубком. На знівечених шрамами ногах — немає пальчиків.

Щоки замість рум’янцю покривають опікові рубці. Ще недавно у однорічного хлопчика не було носа. Лікарі підібрали йому протез. Вдень він кріпиться спеціальним клеєм. А на ніч прибирається. Пізніше, коли дитина підросте, можна подумати про пластичні операці, передає Ukr.Media.

Матвій Захаренко народився 16 листопада 2014 року у Центральному пологовому будинку Тули. Вага — три кілограми, без патологій, як скажуть його матері. У хлопчика виявили желтушку, яка буває у багатьох новонароджених. Як і годиться в таких випадках, прописали сеанси фототерапії. Під час однієї з процедур, 19 листопада, медсестра завісила лампу пелюшкою і пішла. Прилад вибухнув, спрацювала пожежна сигналізація. У пологовий будинок зателефонував черговий МНС, але черговий лікар відділення запевнила, що у них все добре. І вимкнула тривожну кнопку.

Матвій горів 12 хвилин, поки йому не прийшли на допомогу.

У московському опіковому центрі імені Сперанського, куди триденного немовля екстрено доставили, констатували: у пацієнта обгоріло 75 відсотків тіла і 15 відсотків внутрішніх органів. Особливо постраждали дихальні шляхи. Немовля мужньо переніс десятки операцій. І всупереч прогнозам — вижив.

Батька Матвія з самого початку не було. 19-річна мати довго металася. І в квітні 2015 року відмовилася від сина. Волонтери не люблять говорити про цю жінку. Але все ж просять її не засуджувати.

«Катерина в неосудному психологічному стані, — пояснює автор фільму про сиріт «Блеф, або з Новим роком!» Ольга Синяева, що працює зараз в ресурсному центрі сімейного влаштування. — З самого початку ні в кого вона підтримки і співчуття не отримала — ні у родичів, ні в чиновників. Можливо, лікарі на неї натиснули. Адже всім відомо, як вони можуть розмовляти. Вона пояснює, що відмова була умовою відправки Матвія на реабілітацію за кордон».

Але за життя дитини було вирішено боротися, і тульські лікарі негайно відправили хлопчика на лікування в московську дитячу міську клінічну лікарню №9 імені Р. Н. Сперанського. Передбачати результат лікування тоді ніхто не наважувався.

«Весь рік ми за нього боролися. Вперше у світовій історії дитина в такому віці опинилася у такій вкрай важкій ситуації, але ми його підняли. Це вперше в історії дитячої хірургії, ніколи такого не було. І зараз він поступив до нас для подальшого проходження лікування, операцій йому належить ще чимало. Все тільки починається для нього», — розповів про Матвія головний лікар лікарні імені Сперанського Анатолій Корсунський.Нещасний випадок, за попередньою версією, стався в результаті неналежного виконання медичними сестрами своїх професійних обов’язків.

У міністерстві охорони здоров’я Тули спростовують інформацію про те, що за фактом пожежі ніхто відповідальності не поніс. Причетним до справи лікарів оголосили догану. Проти медсестри, яка проводила процедуру, порушили кримінальну справу, але у зв’язку з амністією — припинили. Нікого з замішаних в історії медичних працівників в пологовому будинку вже немає. Де вони — не повідомляється. Відомо лише, що завідувачка відділенням пологового будинку, де трапилася трагедія, Ольга Зайцева на наступний день після пожежі пішла в політику. Призначено головою комітету з соціальної політики Тульської обласної Думи.

Кандидатки на роль мами

Павло Астахов, який стежив за ситуацією з Матвієм із самого її початку, розповів РІА Новини, як хлопчик з такими тяжкими травмами став найбажанішим дитиною відразу для декількох сімей.

Він повідомив, що восени 2015 року, коли був остаточно визначений статус дитини (що залишився без піклування батьків), почали з’являтися бажають усиновити хлопчика, з часом визначились три головні кандидатки.

Перша, за його словами, була багатодітна мама — Наталія Сарганова. «У неї, всупереч загальній думці, зовсім не 39 дітей в одному місці знаходяться, а на той момент у неї двоє дітей проживало, а 39 дітей вона просто виростила. Старші діти вже зовсім дорослі і готові були допомагати. Її ось чому-то зацькували ні за що, і вона відійшла», — пояснив омбудсмен.

Після з’явилася Наталя Тупикова. «До мене за її питання зверталися з проханням про допомогу, так як їй не дають дозволу від опіки. Я зробив запити, і з’ясувалося, що до цього вона постійно переїжджала, і прописки у неї немає, а з’явилася вона, тимчасова, тільки в липні 2015 року», — розповів він, додавши, що в підсумку опіка під його чесне слово фактично надала Тупикової позитивний висновок на опіку хлопчика, а надалі — і на усиновлення.

Слід згадати, що після засідання 10 лютого, на якому в черговий раз було прийнято рішення про перенесення слухання, Тупікова прийняла рішення відмовитися від усиновлення Матвія без пояснення причини.

«Далі включилася Світлана, яка відразу сказала: «Я його всиновлю». І коли вона була у нього, мені лікарі казали, що дитина сам до неї пішов на руки, ні до кого до цього не йшов», — розповів омбудсмен.

Про цю жінку досі відомо вкрай мало. За словами правозахисників, у неї троє дітей, молодший з яких — ровесник Матвія. І вона може забезпечити малюкові дороге лікування і відновлення.

Саме у неї з дозволу московської опіки в родині Матвій зустрічав 2016 Новий рік, провів зимові свята і перебував до повернення в лікарню для подальшого лікування.

«Ми завжди робили дві речі: перше – діяли в інтересах Матвія, захищаючи його право жити в кращих умовах в кращій сім’ї, а друге – створювали умови для рівного доступу всіх претендентів на опіку або усиновлення», — зазначив Астахов.

Матвію вже 3 роки. Він живе з мамою Світланою, яка його дуже любить. Вона регулярно веде блог малюка, де пише про всі його успіхи і виставляє фото старшого хлопчика. Дитина перенесла багато операцій, але він справжній боєць

«Моєму малюку нещодавно виповнилося три рочки. Подання, подарунки, гості, Матвійка залишився задоволеним. Як потрібні нам яскраві і позитивні події в круговороті операцій, реабілітації. Восени прооперували ніжки. Операція була дуже складною. І знадобиться ще не одна щоб Матвій зміг ходити. Мій маленький герой всі стійко і з посмішкою переносить. Сподіваюся скоро зможемо пересуватися в спеціальних ходунках. А поки намагаємося повзати і танцюємо на попі). Дуже любить музику, музичний хлопчик. Любить, коли йому читають. Любить малювати пальчиковими фарбами, збирати мозаїку. Дуже чекаємо новорічних свят і новорічну казку. Всіх з наступаючим Новим роком!»

Мама Світлана.

Читайте також:  "Штам "Дельта" перейшов до масового зараження, попереду важкі випробування": лікарка про неминучість локдауну (ВІДЕО)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.