facebook

За ким правда: мешканці та підприємці розповіли, хто “довів” будинок на Січових Стрільців(ФОТО)

Уявіть собі ви йдете додому, або виходите на роботу і раптом з-заді “гуп”, повертаєтесь, а там відлетів шматок сходової.

Так, трапилося і 14 січня на вулиці Січових Стрільців, в 16 будинку. Мешканця будинку врятувало диво – повз нього пролетів бетон від сходової клітки. На місце виїхали рятувальники. Сходову клітку обстежили, огородили місце й відкрили для людей запасний евакуаційний вихід з приміщення офісу “Мері Кей”, який знаходиться в будівлі. Журналістка WestNews поспілкувалася з мешканцями будинку і приватними підприємцями, офіси, яких знаходяться у цьому будинку.

“Архітектор сказав, що в’їзд заборонено, а зараз тут в дворі стоять 13 машин. Сюди заїжджають не тільки жильці, і якщо на це пішло, то це аварійний будинок і сюди заїжджати не можна. Я собі не дозволяю їхати своєю машиною, завжди зупиняюсь далі і залишаю машину не в дворі”, – наголосила мешканка Тетяна.


Люди бояться, якщо воно все відшарується, то сходова зверху до низу впаде. Тепер вони чекають комісію, в міськвиконкомі говорять, що це не аварійний будинок. Проте, коли прийшов архітектор, то сказав, мешканцям, що це аварійний будинок. Щоб найближчим часом аркове сплетіння не завалилося, то треба взагалі обмежити в’їзд транспорту.

Також, жінка наголосила, що у її сусідки виникла ще одна проблема, адже від будівництва, яке ведеться впритул до стіни 16 будинку, у квартирі з’явилася пліснява і сирість.

“Кожному бізнесмену байдуже на простих мешканців. Хочете собі під зніс цю землю – підходьте і пропонуйте. Якщо хочете архітектурну пам’ятку архітектури, то пропонуйте нам альтернативу”, – додала пані Тетяна.

Ще один мешканець будинку пан Георгій розповів, що неодноразово впродовж декількох років вони пишуть заяви у Білий дім, щоб заборонити сюди в’їзд, але все марно.

“Ми вже писали заяву в Білий дім, щоб заборонили сюди проїзд, але ніякої реакції. Під час обвалу тут були від влади – говорили, що будинок не в аварійному стані. Муніципальні вартові сказали, що будуть вирішувати проблему і дивитися, щоб не було ще обвалів. Мешканці хочуть цих воріт, але офіси не хочуть. Ми тільки “за”, щоб сюди ніхто не їхав, але ніхто нічого робити ніхто не хоче”, – розповів мешканець Георгій.

Також, ми з’ясували і позицію приватних підприємців офіси, яких знаходяться в цьому будинку. Вони не проти воріт, які б обмежували в’їзд у двір через арку.

“Звісно, що ми проти, коли сюди заїжджають якісь сторонні люди. Цей шлагбаум, що є тут, встановлювали за власні кошти, кожен має свій власний електронний ключ. Ми це зробили для того, щоб тут були лише автівки власників офісів та мешканців. Кожного року робимо тут ремонт, проганяємо щурів, регулярно міняємо тут каналізацію. Я займаю нейтральну позицію, але не розумію, як мешканці живуть в такому будинку і нічого не роблять самі. Це пам’ятка архітектури і таке з нею зробити.  Таке враження, що вони просто чекають допомоги від міста і нічого не хочуть робити”, – наголосила директор компанії “Mary Kay” Петльована Ірина.

“Коли нам сказали про цей обвал, то було моторошно. Ми зовсім не проти, щоб тут були ворота – ми машини тут не залишаємо. У нас ні разу не було на цю тему, про заборону в’їзду,  діалогу з мешканцями цього будинку. Якщо на те пішло, то знаю, що ні наших машину тут не має, ні “Абрикосівськіх”. Тут ніякі вантажівки не заїжджають ніколи”, – розповіла пані Анна, менеджер туристичної фірми “Еней”.

Читайте також:  У центрі Івано-Франківська щоденно смердить і тече зі сміттєвого майданчика

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.