facebook

Різдво в окопах: як українські вояки відзначали свято під обстрілами

Різдво для українського суспільства має сакральне значення. Це свято, під час якого за столом збирається уся родина. Інколи – єдиний раз за весь рік. Та поки хтось відзначає Святвечір і колядує вдома, хтось стоїть в холодному окопі і відбиває наступ ворога.

Українські бійці, які за роки війни продемонстрували на весь світ свої вміння та хоробрість, не зважаючи на постійну загрозу обстрілів від традицій відмовлятися не збираються. Тут, на фронті, і смачна кутя, і справжній вертеп.

Так, в районі селища Кримського, що на Луганщині, у Святвечір вояки відвідали святкове богослужіння, а потім – влаштували справжню вечерю. Головний атрибут столу – кутя. Її бійцям передали волонтери з Тернопільської області. Військові зізнаються – головний інгредієнт, який робить цю страву смачною – це любов, з якою вона була зроблена.



А от захисники селища Золоте пішли ще далі і влаштували справжній вертеп. Атрибути для нього – віфлеємську зірку і корону з тризубами – виробили власноруч.

Останнім часом на цій ділянці фронту бойовики стали менш активними, тож українські оборонці мають можливість трохи відпочити.

«Для того, щоб було відчуття якоїсь такої цивільного життя. Якогось такого моменту, що дає себе відчути не тільки військовим, а і людиною. Цей момент культурологічний і він повинен відчуватися», – розповідає військовослужбовець ЗСУ Тамара.

Не зважаючи на велике свято, бойовики на інших ділянках фронту продовжували свої обстріли і 6, і 7 січня. На Донецькому напрямку противник з 82-мм мінометів та стрілецької зброї вів вогонь по оборонних укріпленнях сил АТО біля Верхньоторецького. Тут окупанти випустили у бік українських захисників півтора десятка мін.

«Для них найголовніше – це гроші, – вважає один із українських бійців на передовій. – Для нас – життя. Життя людей, які позаду нас. Яких ми захищаємо і робимо все, щоб вони цього не бачили».

Читайте також:  Чи пiде Святослав Вакарчук на вибори президента України: експерт

Катерина Солодка – спеціально для “Український Простір Прикарпаття”

За матеріалами:

https://znaj.ua/society/radisne-rizdvo-bijci-ato-pokazaly-yak-zustrichatymut-svyato

https://www.5.ua/suspilstvo/koliada-na-peredovii-iak-biitsi-ato-sviatkuiut-rizdvo-162666.html

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook