facebook

Хрещення Господнє: коли і навіщо набирати святу воду

19 січня весь православний світ відзначає велике свято – Хрещення Господнє

Це свято є одним з найбільш значущих у церковному календарі.

Важливою складовою водосвяття вважається купання в ополонці. Також в Хрещення Господнє набирають святу воду.

Освячують воду в ніч з 18 на 19 січня. Для цього священнослужитель опускає в Йордань розп’яття і вимовляє молитву. Після цього вода набуває унікальні властивості. Набирати її можна протягом всього дня 19 січня.

Вважається, що водохресна вода здатна зцілювати. Вона вбереже від псування і пристріту, невдач і поганих подій у житті.

Але щоб ефект був максимальним, важливо приймати її правильно – пити натщесерце, відразу після пробудження. При цьому потрібно вимовити молитву:

«Господи, приймаю Твій дар, воду святу, яка допоможе мені позбутися від гріхів і не повторювати їх у житті праведному. Зміцнюю свій дух, свою плоть, свою віру. Амінь».


А ось якщо окропити святою водою свій будинок, то такий захист захистить всіх домочадців від невдач.

Водохресна вода зберігається дуже довго. Навіть через рік вона не втратить своїх властивостей, тому її можна продовжувати використовувати.

Однак трапляється так, що водохресна вода псується. Це може статися через неправильне зберігання або в тому випадку, якщо тара була недостатньо чиста. Однак якщо умови зберігання святої води були дотримані, але вона все ж зіпсувалася, то це поганий знак.

Згідно з повір’ям, це може свідчити про якусь приховану хворобу когось із членів сім’ї, про насування розладу у стосунках або інші проблеми. Тому варто звернути увагу на своє життя, здоров’я, сім’ю.

За старих часів також вірили, що водохресна вода здатна допомогти завагітніти. Сімейна пара, яка бажає обзавестися потомством, повинна щоранку випивати по ковтку водохресної води і читати молитву.

Читайте також:  “Дівочі сльози”: на Тлумаччині існує унікальне творіння природи

Також у народі вірять, що вода, набрана в день Хрещення Господнього, допомагає боротися з безсонням і кошмарами. Для цього її п’ють перед сном. Також необхідно прочитати молитву.

Багатьох цікавить питання – чи можна на Хрещення Господнє набирати воду з-під крана, чи буде вона святою і цілющою? Думки з цього приводу різняться. Освяченою вважається та вода, над якою була прочитана молитва. Тому, щоб не мучитися в сумнівах, краще на Хрещення Господнє набрати святу воду в Йордані або взяти в храмі.

Зі святом Водохреща!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.