facebook

Вчені знайшли область Всесвіту без зірок і галактик

Астрофізики знайшли можливе поясненняпустоти Ерідана.

1611822




Астрофізики знайшли можливе пояснення існуванню реліктової холодної плями в сузір’ї Ерідана. У цій області Всесвіту температура мікрохвильового випромінювання на 70 мікрокельвіна менше, ніж в навколишньому просторі, де вона дорівнює 2,7 Кельвіна. Результати своїх досліджень автори опублікували у виданні Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, а коротко з ними можна ознайомитися на сайті Астрономічного інституту Гавайського університету.

Середні коливання реліктового випромінювання, що виникло на початкових етапах існування Всесвіту і характеризується високою однорідністю та ізотропною, як правило, не перевищують 18 мікрокельвіна. Однак пустота Ерідана, що простягається на 1,8 мільярда світлових років у довжину і розташована на відстані 3 мільярдів світлових років від Землі, демонструє відхилення від загального правила.

Реліктову холодну пляму відкрили в 2004 році за допомогою обсерваторії WISE. Потім телескоп Plank підтвердив ці спостереження. Вчені висували різні пояснення явищу. Зокрема, вони вважали, що пустота Ерідана може бути гігантської чорної дірою або проявом взаємодії Всесвіту з іншими світами.

У новому дослідженні, виконаному в оптичному діапазоні за допомогою телескопа PS1 (Pan-STARRS), дані якого вчені поєднали з отриманими раніше матеріалами, астрономам вдалося скласти тривимірну карту цієї ділянки неба. Таким чином вони з’ясували, що реліктова холодна пляма являє собою величезний войд – область простору, де майже немає зірок і галактик, і ніщо не заважає сповільнювати розширення цієї ділянки Всесвіту.

Астрофізики збираються продовжити дослідження пустоти Ерідана і з’ясувати механізм її утворення в умовах раннього Всесвіту.

Як повідомлялося, раніше фахівці, що працюють над проектом Dark Energy Survey змогли створити карту, яка демонструє розподіл темної матерії у Всесвіті.

Читайте також:  Науковці визначили критичний вік, коли підвищення кров’яного тиску особливо небезпечне

Шукайте деталі в групі Facebook