facebook

30 гривень за долар ще квіточки: що чекає на українців без траншу МВФ (відео)

Національний банк дещо зміцнив курс гривні, однак експерти попереджають, що така тенденція може протривати недовго. Основним фактором подальших змін на валютному ринку є виділення кредиту МВФ або відмова від нього, йдеться в сюжеті ТСН.

Фінансові проблеми України стали темою для обговорень на економічному форумі в Давосі, де відбулася зустріч президента Петра Порошенка з главою МВФ Кристін Лаґард. У фонді звернули увагу на те, що реформи в Україні забуксували, а в боротьбі з корупцією Київ навіть став робити кроки назад. Тож черговий транш МВФ притримав, поки в Україні не з’явиться антикорупційний суд, і фінансова дієта не пішла на користь гривні. Коли на неї трохи натиснули традиційним узимку відтоком валюти для купівлі енергоносіїв, вона швидко девальвувала.

Сьогоднішній курс далеко не є межею можливого падіння гривні в 2018 році. Експерти наголошують, що національна валюта за певних обставин може суттєво відхилитися від закладеного в бюджет коридору. “Якщо Україна не відновить переговори з МВФ до осені, тоді навіть 30 гривень за долар нам здаватимуться ідеальним виходом із ситуації, тому що тоді ми вже будемо говорити про курс 35 і вище”, – попередив фінансовий аналітик Ерік Найман. Що без грошей МВФ Україна матиме проблеми з платоспроможністю, визнав і міністр фінансів Олександр Данилюк. Тож українській владі, яка мало не побила горщики з МВФ, вочевидь таки доведеться пристати на вимоги кредиторів.

У Давосі президент Порошенко заявив, що Київ виконав 80% своїх зобов’язань і очікує нового траншу. “Імовірно, схрещую пальці, до квітня в нас буде місія і ми матимемо наступний транш. Ми, мій уряд і мій народ, готові продовжувати співпрацю з МВФ”, – заявив він. У Нацбанку запевнили, що до літа гривня стабілізується, а загалом цього року очікують від МВФ 2 мільярди доларів. Разом із тим банкіри визнали, що інфляція все ж таки буде більшою, ніж прогнозували.

Читайте також:  Українцям різко збільшили податки з продажу квартир і авто: як відгукнулася вимога МВФ

Тим часом журнал Economist оприлюднив цьогорічний так званий “індекс Біґмака” та визнав українську гривню найбільш недооціненою валютою в світі. І хоча цей індекс є напівжартом, він таки відображує різницю у вартості речей у світі. Якби їжа скрізь коштувала однаково, долар мав би коштувати близько 9 гривень. Дешевизна їжі – це показник низьких зарплат та низької купівельної спроможності українців. А відтак економіка не одужує, бо немає інвестицій та притоку валюти, причина чому – та ж таки корупція, кажуть економісти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.