facebook

Українська енергетика: як вирішити проблеми вугільної галузі?

7 квітня Верховна Рада проголосувала за виділення 400 млн грн на погашення заборгованості із шахтарських зарплат.

1612768




На ІІІ з’їзді шахтарів у Києві, організованому двома найбільшими профспілками галузі, шахтарі скаржилися на затримки із виплатою зарплат, критикували програму реструктуризації та висловлювали невдоволення діяльністю керівника відомства.

За словами шахтарів та профспілкових лідерів, затримки із виплатою зарплат почалися ще наприкінці минулого року.

До цього, кажуть представники галузі, призвело скорочення бюджетного фінансування у 2014 і його скасування у 2015 році, тоді як впродовж багатьох років державні дотації у вугільну галузь становили десятки мільярдів гривень (лише у 2014 – 11 млрд грн, у 2013 – 13 млрд грн).

Ситуацію загострила і хвиля неплатежів в енергетиці, “коли шахтарі заборгували енергетикам, а ті – гірникам”. Тому наприкінці зими шахтарі – як на Сході, так і на Заході – почали страйки.

Тимчасове рішення проблеми

7 квітня Верховна Рада проголосувала за виділення 400 млн грн на погашення заборгованості по шахтарським зарплатам.

Проте, як каже голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, це є тимчасовим вирішенням проблеми, що утворилася через некомпетентність нинішніх керівників галузі, які працюють “у пожежному режимі”.

“Не треба нас, шахтарів, догоджати подачками, паливно-енергетичний комплекс країни розбалансований, справа йде до катастрофи”, – заявив профспілковий лідер.

Міністр енергетики Володимир Демчишин каже, що із виділених 400 млн грн близько 300 млн вже перераховано шахтарям. Він твердить, що загалом за лютий-березень на шахтарські зарплати було виділено близько 1 млрд грн, із яких близько 240 млн грн “зависли” у банку “Київська Русь”, що у березні визнано неплатоспроможним.

Але і міністр називає покриття боргів по зарплатах із бюджету тимчасовим рішенням.

Читайте також:  Продавати собак та котів не треба, зверніться по субсидію, – Нафтогаз

За його словами, зарплату шахтарі можуть отримувати як раніше, за рахунок мільярдних бюджетних дотацій, або якщо знайдуть збут для своєї продукції. Враховуючи, що бюджетні кошти нині у першу чергу потрібні армії та переселенцям, урядовець радить гірникам йти другим шляхом.

“Будь-які простої, які ми бачили у січні-лютому, не приведуть до позитивного результату. Бо немає виробленої продукції – нема й чого продавати, а відтак, немає коштів і на виплату зарплати. Тому я з повною відповідальністю кажу: страйкувати – це не вихід”, – заявив міністр енергетики.

Пан Демчишин запевняє, що розроблена його відомством програма реструктуризації вугільної галузі має допомогти шахтарям знайти своє місце на енергетичному ринку України:

“Ми не хочемо, аби держава покривала збитки, ми хочемо, щоб вона інвестувала в розвиток”.

Складні ланцюжки

Делегати з’їзду дорікали міністру, що із ринку шахтарів виштовхує не тільки небажання держави дотувати вугільну галузь, але й рішення міністерства закуповувати вугілля та електроенергію за кордоном, зокрема, і в Росії.

На ці закиди міністр відповідав, що Україна імпортувала лише антрацит – вугілля, придатне для спалювання на українських ТЕЦ. Загалом, у власності держави лишилося 90 шахт, але 55 із них розташовані на територіях у Донецькій та Луганській областях, непідконтрольних українській владі.

При цьому жодна із 35 шахт, що залишилися на території, підконтрольній Києву, не видобуває антрацитове вугілля, що використовується на ТЕС для вироблення електроенергії. Водночас для переведення ТЕЦ на вугілля, яке видобувається зараз в Україні на державних шахтах, за словами Володимира Демчишина, треба два роки і близько 2 млрд дол. (по 100 млн дол. на 20 енергетичних блоків).

За словами міністра енергетики, хвиля неплатежів, що накрила шахтарів, утворилася через ланцюжок подій: те вугілля, що видобувається на державних шахтах, які залишилися на підконтрольній Києву території, не підходить для більшості українських ТЕЦ. Водночас ті об’єкти, де це вугілля можна було б використовувати, наприклад, на Вуглегірській ТЕЦ, самі потерпали від обстрілів і значний час не працювали.

Читайте також:  Прикарпатцям на замітку: З 1 жовтня змінюється тариф на електроенергію для населення

“Це означає, що все стоїть, виручки немає, а зарплату ми платимо. Як це покривати? Виключно з бюджету”, – каже він.

Оптимізація чи закриття?

Ще одна лінія напруги між урядом та шахтарями – програма реструктуризації вугільної галузі, яку розробило міністерство енергетики і має схвалити уряд.

Володимир Демчишин каже, що наразі його міністерство пропонуватиме закрити лише 3 із 35 державних шахт:

“Якщо і закриватимуться шахти, то лише безперспективні. Наразі йдеться про три із 35”.

Водночас він повідомив, що у розробленій міністерством програмі реструктуризації галузі, яку ще має розглянути та затвердити уряду, безперспективними вважаються 11 шахт.

Але чи всі вони будуть закриті, а також коли саме, вирішуватиметься після ретельного аналізу, – каже пан Демчишин. Він також наголошує, що і до питання звільнень уряд ставитиметься уважно.

“Ніхто ж не говорить, що треба звільняти шахтарів. Ми говоримо, що треба адмінперсонал оптимізувати”.

Голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець каже, що шахтарі побоюються, що йтиметься про припинення роботи 11 шахт вже до кінця цього року, що урядова програма реструктуризації вугільної галузі насправді призведе до її знищення, а також до масових звільнень.

Він повідомив, що у другий день роботи з’їзду його делегати вийдуть на вулицю і пройдуться урядовим кварталом – від президентської адміністрації до будинків парламенту та уряду, аби нагадати, що в Україні вже 11 років не було страйків шахтарів, оскільки вони вчасно отримували зарплату і мали перспективу.

“Вони вчасно отримували зарплату, не боялися втратити робоче місце, могли брати кредити, купувати квартири, автомобілі, могли бути впевненими, що дадуть освіту своїм дітям, що можуть відкласти собі на старість, або допомогти старим батькам. Ці сподівання почали швидко втрачатися, і це почалося, коли почалися затримки із зарплатнею”.

Читайте також:  Хочеш проблему- зроби добре діло. Так мене життя навчило

“Завтра сюди приїдуть ще 2 тисячі шахтарів, і ми будемо проводити другий етап з’їзду, – повідомив Михайло Волинець. – Ми його проведемо на вулиці. Ми його проведемо під будівлями адміністрації президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради та міністерства енергетики, для того, щоб вони нас почули”.

Джерело: ВВС Україна

Шукайте деталі в групі Facebook