facebook

Індійські вчені створили штучне Сонце

Розробка може допомогти в створенні нових способів виробництва “зеленої” енергії в лабораторії.

1612541



Індійські вчені з Інституту дослідження плазми зробили прорив у збереженні речовини в четвертому стані, повідомляє видання The Hindu, і створили штучне Сонце з плазми.

В установці під назвою SST-1 Tokamak вони створили штучне Сонце з плазми, для її утримання використовувалося магнітне поле.

Розробка може допомогти в створенні нових способів виробництва “зеленої” енергії в лабораторії. “Ми можемо утримувати високотемпературну плазму, отриману з водню, за допомогою надпровідних магнітів усередині установки”

Дірадж Бора, директор інституту
Як відомо, Сонце є найважливішим джерелом енергії на Землі. Воно являє собою досконалу кулю, яка складається з гарячої плазми. Усередині цієї плазми відбувається конвекційний рух – він, у свою чергу, генерує магнітне поле.

Сонячне затемнення 2015: найкращі фотографії з усього світу

Щоб повторити це в лабораторних умовах, вчені допрацювали установку Tokamak, і отримали всередині неї таку же плазмову кулю, яка за допомогою магнітного поля утримувалася в стійкому стані.

Плазма, стабілізована усередині камери Tokamak, віддає енергію, яка може використовуватися безпосередньо в лабораторії або передаватися на інші об’єкти.

Мікрохвилі проходять крізь верхні шари плазми, зберігаючи її гарячою. Збереження речовини в стані плазми необхідно для створення середовища для моделювання термоядерних реакцій, подібних тим, що протікають всередині Сонця.

Якщо продовжити нагрів плазми і навчитися максимально довго утримувати штучне Сонце в потрібному стані, установка зможе передавати більше тепла.
Її підключення до турбін забезпечить можливість стабільної генерації екологічно чистої електроенергії.

Читайте також:  Вікове слабоумство виникає через унікальні здібності мозку

Шукайте деталі в групі Facebook