facebook

Франківські медики вперше в Західній Україні провели унікальну операцію зі створення штучного сечового міхура

Нещодавно в Івано-Франківську бригада дитячих урологів на чолі з керівником клініки дитячої хірургії, професором Івано-Франківського національного медичного університету Олександром Фофановим вперше самостійно успішно провела складну високотехнологічну реконструктивну операцію – аугментаційну ілеоцистопластику з апендиковезикостомією.

Про це повідомляє прес-служба Івано-Франківського національного медичного університету.

Операцію зробили 12-річному хлопчику, в якого у зв’язку з вродженою патологією був різко зменшений в розмірах, нефункціонуючий, рубцево змінений сечовий міхур (мікроцист). Внаслідок цього у дитини виник міхурово-сечовідний рефлюкс (повернення сечі до нирок) і повне нетримання сечі, що викликало загрозу втрати функції нирок і прозводило до соціальної дезадаптації дитини.

Операцію провела бригада хірургів (на фото зліва направо) – уролог Богдан Зіняк, завідувач кафедри дитячої хірургії та пропедевтики педіатрії, професор Олександр Фофанов, уролог Богдан Баб’як.




“Операція полягала у створенні штучного сечового міхура з тонкої кишки дитини (аутотрансплантація), – розповідає професор Олександр Фофанов. – Крім того, додатково проведена операція зі створення штучного сечовипускного каналу з апендикса хворого, одночасно проведена також антирефлюксна операція на обох сечоводах і операція ушивання шийки сечового міхура. Все це дало змогу хворому утримувати сечу та зберегти нирки від ушкодження внаслідок міхурово-сечовідного рефлюксу. На цей час пацієнт почуває себе добре, сечу утримує, обсяг створеного міхура – більш як 250 мл. Мета хірургічного лікування повністю досягнута”.

За словами професора, ще донедавна хворі, мешканці не тільки Прикарпаття, але й інших регіонів України, яким була необхідна подібна операція, звертались за допомогою у закордонні клініки. В одиничних випадках їм проводили операції запрошені із закордону фахівці, але більшості дітей, в зв’язку із дуже високою вартістю, операції взагалі не виконувалися.

Ця подія має велике значення, адже розширення діапазону високотехнологічних реконструктивних операцій в дитячій хірургії та урології дозволить покращити якість надання медичної допомоги цим дітям і значно покращити якість їх життя.

Як писав КУРС, днями в Івано-Франківську бригада хірургів під керівництвом професора кафедри хірургії №2 та кардіохірургії Івано-Франківського національного медичного університету Володимира Пилипчука провела дві унікальні операції – лапароскопічні цистоентеростомії.

Читайте також:  Переплутав органи! Жінка впала в кому через лікарську помилку

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.