facebook

18 лютого Прощена Неділя: звичаї і заборони цього дня

У 2018 Масляна припадає на період з 12 по 18 лютого. Прощена Неділя настане в останній день цього тижня, 18 лютого, пише СТБ.

Цього дня необхідно просити прощення у всіх людей, яких ви одного разу образили. Таким чином, ви очистите свою душу від гріхів і відчуєте легкість і свободу.

Прощена Неділя – це день духовного оновлення та очищення перед Великим постом і Великоднем.

Багато хто звик думати, що слова «вибач» і «прости» однакові за своїм змістом, але це не так. Вибачитися можна за незначну помилку, наприклад, за розбиту чашку, а ось попросити прощення набагато складніше і значніше. Говорячи «прости», ми просимо відпустити провину, зрозуміти і прийняти нас.

З самого ранку в неділю віруючі люди ходять до храму, щоб висповідатися і відпустити гріхи. Після всіх молитов вибачення просять не тільки парафіяни, а й сам священик.

Після цього прийнято повертатися додому і влаштовувати святкове застілля. Готувати можна все, окрім м’яса. Млинці, вареники, сирники, – все це дозволено.

Також цього дня бажано зустрітися з усіма близькими людьми, побачити тих, кого давно не бачили. Якщо ви зберігаєте образу на когось, відпустіть її.

Крім того, в останній день Масляної жінки ходять на цвинтар, щоб вшанувати пам’ять пoмepлих і залишити там різні ласощі.

Яке ж свято без веселощів і гулянь? Головна традиція цього дня – спалювання солом’яного опудала. Стрибки через багаття, пісні, танці, ігри, – все це невід’ємна частина Прощеної Неділі.




Що не можна робити в Прощену неділю:

Алкoгoль в цей день вживати вже забороняється, як і м’ясні продукти.

Сьогодні не можна злитися, сваритися, згадувати образи, хоча вам напевно про них нагадають.

Читайте також:  Стафілокок в улюблених десертах: розкрили усю правду про відомі солодощі "Вацак" (відео)

У Прощену неділю не можна також займатися важкою роботою, слід відмовитися від прибирання, прання і інших справ по дому, але готувати не забороняється.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.