facebook

У Франківську поруч з поліцією та СБУ будують елітне житло з низкою порушень

ТОВ «СБ Груп» в центрі Івано-Франківська на вул. Сахарова, 18 зводить елітний багатоквартирний житловий будинок «Європа», замовником якого є ПП «Панорама Прикарпаття».
Про це пише «Побудовано в Франківську».

У 2005 році «Панорама Прикарпаття» викупило у ДК «Укрспецекспорт», що входить до держконцерну «Укроборонпром», будівлю недіючої їдальні №40 на розі вулиць Сахарова-Коновальця в Івано-Франківську, де поруч знаходяться адмінбудівлі облСБУ та облНацполіції (вул. Сахарова, 15).

В подальшому фірма займалася землевпорядкуванням, і у 2013 році Івано-Франківська міськрада передала «Панорамі Прикарпаття» 0,18 га землі в оренду для обслуговування нежитлових приміщень.

Наступного року «Панорама Прикарпаття» вирішила зробити з їдальні житлову нерухомість і отримала містобудівні умови та обмеження (МУО) для реконструкції з переплануванням недіючої їдальні під багатоквартирний житловий будинок.

У 2016 році Департамент містобудування та архітектури Івано-Франківського міськвиконкому видав нові МУО, в яких вже не йде мова про реконструкцію їдальні. Їх видали для будівництва багатоквартирного житлового будинку. Після цього «Панорама Прикарпаття» отримала декларацію на початок будівельних робіт в червні 2017 року.

Але історія з двома МУО для зміни їдальні на житловий будинок не завершилася. Після початку будівельних робіт в серпні 2017 року видають ще одні МУО – теж для будівництва багатоквартирного житлового будинку. В цьому документі вимагається поміняти цільове призначення земельної ділянки до початку будівельних робіт, хоча будівництво на той час вже розпочалося.

Втім до цього часу цільове призначення так і не відповідає намірам забудови, воно лишається «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови». Тобто, будівництво житлового будинку на цій ділянці є самочинним і незаконним, адже згідно з законодавством «житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети».

Читайте також:  Радник голови СБУ повідомив про переговори про звільнення 25 заручників

Крім того, якби змінилося цільове призначення землі,то орендар повинен був отримати новий проект землеустрою, і на його основі укласти новий договір оренди. А зважаючи на те, що ділянка під житлову забудову значно дорожча, ніж під обслуговування недіючої їдальні, то орендар мав би сплачувати більше коштів до міського бюджету.

«Побудовано в Франківську» також з’ясував, що один з власників ПП «Панорама Прикарпаття» заборгував перед ТОВ «Фінанс Траст Груп» значну суму коштів, і ТОВка тепер намагається стягнути борг. В рамках цієї справи у судах розглядається питання про обтяження (арешт) майна ПП «Панорама Прикарпаття», тобто їдальні площею745,1 кв м, якої вже давно не існує, а на її місці станом на кінець січня збудовано шість поверхів житлового будинку.

Ціна за квадратний метр у цьому житловому будинку не поступається київським цінам і сягає до



26 900 грн. за кв м.

Від «Наших грошей»:

Львівська будівельно-інвестиційна компанія ТОВ «СБ ГРУП» належить Михайлу Садовяку та Олександру Більку, який очолює підприємство. На сайті фірми вказаний ЖБ «Європа».

У 2016 році НАБУ починало досудове розслідування щодо можливого незаконного будівництва на вул. Липова Алея у Львові, де фігурувало «СБ Груп». Заявник Леся Боженко вважала, що ДАБІ незаконно видала Дозвіл на будівництво багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення та підземним паркінгом, оскільки існували обмеження забудови ділянки.

Наразі власником приватного підприємства «Панорама Прикарпаття» вказано Миколу Садовяка, керівник Ірина Райтер. Заснував фірму у 2005 році Микола Яблонський. В подальшому засновником фірми був Володимир Скільский, а у 2011-2017 рр. власницею була Марія Скільська. Саме з нею судиться ТОВ «Фінанс Траст Груп».

Генпідрядником будівництва є ПП «Кантрансбуд» Михайла Садовяка.

Читайте також:  Жителька Франківщини за хабар оформила інвалідність, щоб її військовозобов'язаний син міг виїхати з країни — СБУ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.