facebook

Призовний вік змінили: кому прийдуть повістки

Законопроект вже прийнятий у першому читанні.

У квітні в Україні знову стартує черговий призов на строкову службу в армію. У Раді знаходиться законопроект з позначкою “строковий”, в рамках якого йти на контрактну службу в армію зможуть українці віком до 30 років (зараз до 27 років).

Відповідний законопроект вже прийнятий у першому читанні.

“Хоча ще кілька років тому на службу в армію забирали тільки українців віком до 25 років, зараз – до 27 років. Цілком ймовірно, що після того, як 30-річним дозволять йти на контракт в армію і ставати курсантами, порядку на строкову службу будуть отримувати українці віком до 30 років”, – сказано в матеріалі.

Також зможуть підписувати контракт і українці з інвалідністю, якщо травму вони отримали під час проходження військової служби. На думку авторів законопроекту, це дозволить підтримати військовослужбовців з інвалідністю.

При цьому підкреслюється, що за ухилення від призову в армію загрожує кримінальна відповідальність. Ухильникам згідно ст. 335 УКУ загрожує обмеження волі на 3 роки (умовний термін).

“Щоб потрапити під кримінальну відповідальність, потрібно, щоб були дійсно докази ухилення. Якщо призовнику вручають повістку, а він відмовляється, а ще “краще” — пише заяву про відмову, то, звичайно, його можуть притягнути до відповідальності. Але якщо йому не вручили повістку (він, наприклад, переїхав і “забув” повідомити про це), то це вже адміністративна відповідальність”, — зазначає юрист Олександр Плахотнік.

Якщо призовник не прийде за повісткою до військкомату, йому загрожує штраф від 85 до 119 грн, за повторне порушення — від 170 до 255 грн штрафу.

Можна отримати відстрочку, якщо на утриманні у призовника непрацездатні батьки, неповнолітні діти. Правда, за умови, якщо немає іншого “годувальника”. Також “врятує” від порядку вагітність дружини. Крім того, можна отримати відстрочку в тому випадку, якщо є брат, який на даний момент перебуває на службі в армії. Тоді батьки можуть вибрати, кому з двох синів дати відстрочку.

Читайте також:  Строкова військова служба в Україні: інформація про повістки

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.