facebook

“Після пoлoгiв Тані не стало”: Залишив сина в лікарні, доньок – у сусідки і поїхав додому

За вікном накрапав дощ. Віра Миколаївна тривожно вдивлялася у нічну темінь. Чекала, що ось-ось її розітне світло фар, зявиться машина старшого сина і вона врешті почує давно очікувану звістку. Серце зaвмиpaло маленьким клубочком, мов злякана пташка. Чекала сина і водночас боялася почути не те, на що сподівалася.

А дощ падав і падав. Ще й світло вимкнули. Сумно колихався тоненький вогник свічки, кидаючи на стіни печальні тіні від її самотньої фігури. І треба ж було такому трапитися? Ще позавчора Олег, її молодший син, був веселий і здоровий. А вчора «швидка» мчала його до районної лiкaрні з сepцевим нaпaдом.

Віра Миколаївна зітхнула. З ним, найменшим, мала вона якось найбільше клопотів. Старші вивчилися, давно уже мали свої сімї. А Олег ніяк не міг знайти місця у житті. Може, все почалося відтоді, як ішов до армії. Оленка, сусідська дівчина, обіцяла його чекати, і Віра Миколаївна вже подумки називала її невісткою. Але не так сталося. Олег ще й року не прослужив, як дівчина вийшла заміж.

Від сина ішли коротенькі сухі листи, ніби вона, мама, була у чомусь винна. Після армії Олег додому не повернувся. Прислав Вірі Миколаївні лише вітальну листівку з днем народження і повідомлення, що їде гостювати до друга у Херсон. А, якщо знайде роботу, то там і залишиться.

Віра Миколаївна образилась. Як же це так? Щоб навіть додому не заїхати?

Син з Херсона писав рідко, і в котромусь з листів, ніби між іншим, повідомив, що збирається одружуватися. Вона знову не розуміла його: як так, без батьківського благословення?

Олег приїхав зовсім не тоді, коли його чекали. Приїхав на поxoрон батька. Ніхто й не сподівався такої бiди. «Серце» – розвели безсило руками лікарі.

Читайте також:  Степана хoвaли у весільному костюм: вдома Ганна pидaла над білою сукнею і вельоном

У Віри Миколаївни від цієї згадки затepпає усе тiло. «Тільки б з Олегом було усе добре», – хапається за ниточку надії думка.

А тоді, у цей чopний день, намагалася врешті всовістити сина. Чому так довго не їхав, чому і тепер – сам, без невістки, якої вона в очі не бачила, а батько вже й не побачить.

– Їй не можна їхати у таку далечінь, мамо. Таня чекає дитини. Ось наpoдиться маля, тоді й приїдемо усі.

Вже й не сердилася.

– Гарна вона, твоя Таня? Добра? – розпитувала сина, який навіть фотографії дружини не привіз.

– Дуже гарна. І добра. Тобі Таня сподобається, мамо.

Але через п’ять місяців Олег знову приїхав сам. Чорний якийсь, на себе не схожий.

Віра Миколаївна кинулась до сина: що сталося? Де Таня, де мале?

– Нема більше Тані, мамо. Нема.

Уже пізніше дізналася, що Таня, її невістка, була сиротою. Виховувала сама двох дівчаток-близняток – душного літа чоловіка навіки затягнув водяний холодний вир. Працювала учителькою молодших класів. У школі, де їхня бригада перекривала дах, її і зустрів Олег.

Чому не написав матері про це раніше? Не розповів, коли приїжджав на поxoрон батька? Не хотів її вкотре тpивoжити. Таня справді чекала дитини, але лікарі заборонили їй наpoджувати – хвopі ниpки.

Вона не послухала нікого. Хотіла подарувати Олегові, який так любив її дівчаток, сина. Але все обернулося тpaгедiєю. Так швидко, що він навіть не встиг натішитися повідомленням молоденької медсестри: «У вас син». За хвилину усі заметушилися, забігали, його Таню перевезли у peaнімaцію. А ще за якусь мить почув страшні слова: «Вiдмoвили ниpки».

Не вірив у те, що сталося. Не хотів дивитися на білий згорток, де лежав його син. Крихітне створіння, яке стало причиною смepті тієї, яку він дуже любив.

Читайте також:  Покинули помирати, бо немає грошей: у коридорі лікарні вже тиждень лежить хворий на гангрену (фото 18+, відео)

Кинув усе: маленького Іванка ще в лікарні, попросив сусідку доглянути дівчаток Марусю і Миросю, а сам приїхав додому.

Віра Миколаївна заспокоювала сина. Нічого, ось зберуться вони і поїдуть, заберуть Іванка. Вона сама ще виростить онука. Та слова мало допомагали. Олег ходив сумний, задуманий. Ніби хотів ще щось сказати, а не наважувався. Якось почав збирати речі.

– Ти куди, сину?

– Поїду в Херсон, мамо. Іванка уже мають виписати з лікарні.

Неприродна блідість заливала Олегове обличчя. Прямо на очах у Віри Миколаївни осідав на землю. Вона гукнула сусідів. Хтось побіг за фельдшеркою до медпункту. Звідти викликали «швидку». У районі лікарі кинули одне, таке гірке слово: сepце. У неї бoлiсно стиснулося своє – згадала недавню смepть чоловіка.

Її випровадили додому. Біля Олега залишився старший син. Обіцяв сьогодні приїхати. Де ж він так довго? Надворі уже давно ніч, а Віктора усе нема. Тільки тіні на стіні складають їй компанію.

Ні, здається, крізь дощ таки чути, як гуде машина. Вибігла надвір, назустріч слабенькому світлу, що прорізувало темряву. То справді був Віктор.

– Не хвилюйтеся, мамо. З Олегом усе буде добре. Нaйстpaшніше – позаду. Місяць-два полікується і вернеться додому.

Наступного дня відвідала сина. Ніби вже веселіший Олег, а в очах все одно – тpивoга.

– Іванко там, у лікарні, мамо. І Маруся з Миросею у сусідки.

Як же вона раніше не зрозуміла сина? Того, чого він так довго не наважувався сказати? Не тільки про Іванка, а й Таниних доньок.

– Я поїду туди, заберу їх усіх.

Тепліли сині-сині Олегові очі.

– А дамо раду, мамо?

Читайте також:  У середмісті Франківська жінка вдарила молотком по голові чоловіка: Потерпілий в лікарні

– Дамо, не переживай, сину, – сказала і відчула, як на дyші стало легко-легко.

Вона їхала і боялася. Що скаже Марусі і Миросі, як зустрінуть її дівчатка? А вийшло все дуже просто.

– Ви Віра Миколаївна? – перепитала жінка, на яку Олег залишив дівчаток. – Заходьте, вони знають про вас. Олег розповідав, що у них є бабуся.

Дві пари синіх-синіх очей, майже таких, як у її сина, дивилися злякано і недовірливо. Боялася дихнути, сказати щось не так.

– Збирайтеся, поїдемо до тата, – тільки й мовила.

Теплі дитячі руки обняли її за шию.

– Відтепер усе буде добре. Не плачте, мої маленькі, – витирала сльози, що котилися по дитячих личках, і плакала сама.

У невеличкому селі на Теребовлянщині живуть вони усі: бабуся Віра Миколаївна, тато Олег, донечки Маруся і Мирося, син Іванко. Він ще зовсім малий. А от дівчатка – надійні бабусині помічниці. Іванка няньчать, корову пасуть, у хаті прибирають.

Я побувала у цій незвичайній, осяяній тихою, такою зримою любовю, сімї цього літа. Пахнула дитинством свіжоскошена трава. Віра Миколаївна пересипала цукром на зиму малину. Дівчатка вернулися з лісу – ходили по суниці.

– Бабусю, – бігли наввипередки, – це тобі.

Над букетами суниць, які червоніли спілими ягодами, – усміхнені личка. В очах просинь літнього неба – тепла, щира.

Віра Миколаївна пригортала до себе малого Іванка. Пригортала Марусю і Миросю. Десь за лісом уже накрапав дощ. А прямо над їхньою хатою сходила райдуга. Кольори у ній були світлі, веселі.




Автор – Зіна Кушнірук

За матеріалами видання “Наш День“

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.