facebook

Яценюк залишається прем’єром. До осені

Арсеній Яценюк залишається головою Кабміну, як мінімум, до осені. Якщо сам не захоче у відставку.

8cda81fc7ad906927144235dda5fdf151426154180_650x410



Компроміс перед виборами

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк збереже за собою нинішнє крісло – як мінімум, до початку осені. Про це, зокрема, свідчить вчорашнє голосування по законопроекту №2665 “Про відтермінування набрання чинності закону про прокуратуру”, який дружно підтримали фракції “Блоку Петра Порошенко” (БПП) і “Народного фронту” (НФ).

Фракції “Самопомічі” і “Батьківщини” були готові голосувати за законопроект №2665 в обмін на законопроект 2404-1 (про поступальне впровадження законопроекту про прокуратуру). Про це РБК-Україна сказали співавтори законопроекту – віце-спікер Оксана Сироїд (“Самопоміч”) і Андрій Кожем’якін (“Батьківщина”). Тобто, без голосів НФ ініціатива Юрія Луценка (лідера фракції БПП) не пройшла б.

Один з фактичних лідерів БПП Ігор Кононенко, якого майже місяць в кулуарних розмовах сватали то на першого віце-прем’єра, то на прем’єра, прямо сказав, що питання про дострокову відставку Яценюка сьогодні не актуальне.

“Як бачите, працює прем’єр, Кабмін працює”, – сказав  Кононенко, давши зрозуміти, що мова може йти тільки про зміну окремих персон в уряді.

Мовляв, “періодично будуть виникати питання про відповідальність того чи іншого міністра, але це нормальний процес”.

Ще один аспект протистояння між Президентом і прем’єром – робоча група з розслідування корупції в уряді і розкрадання 7,5 млрд грн. Перше засідання цієї групи має відбутися в першій декаді травня.

“Питання корупційної діяльності Яценюка зараз буде спущене на гальмах”, – повідомив  один з представників цієї робочої групи.

Прем’єрів по осені знімають

Але восени питання відставки Яценюка може знову стати актуальним.

“Він просто вичерпав себе. Яценюк – фінансист. Йому близькі й зрозумілі операції, де можна зайняти, перекредитуватися. І це було актуальним раніше. А зараз потрібна людина для того, щоб створити умови для інвесторів. Це не його роль”, – заявив РБК-Україна представник найближчого оточення Президента

У якості прикладу він навів історію, коли в Україну хотів зайти великий французький інвестор “з перспективою вкласти в один з інфраструктурних проектів більше 20 млрд євро”. Але в Кабміні підрахували, скільки часу займуть численні земельні погодження, в тому числі, з сільрадами – і проект зарубали.

Читайте також:  Очільник правління "Інтера" Бенкендорф подав у відставку

Незадоволені урядом і у фракції БПП. “За чотири місяці максимум, чого вдалося досягти – це зрушень у плані ЄСВ. Але це ж крапля в морі”, – сказав представник фракції.

Але відставки Яценюка, незважаючи на те, що це питання обговорювалося останні місяці, не буде з трьох причин. Перша – великі побоювання на Банковій, що коаліція розвалиться остаточно. Друга – відсутність адекватної заміни Яценюку. Третя причина – позиція Заходу.

За даними з дипломатичних кіл, представники Заходу, зокрема США, дали зрозуміти Петру Порошенку, що вони “не будуть стояти горою за Яценюка, але якщо Порошенко замінить його і не забезпечить якісного поліпшення економічної ситуації, то піде слідом за Яценюком”.

Серед претендентів на прем’єрське крісло звучали імена спікера Володимира Гройсмана і міністра фінансів Наталії Яресько. Деякі джерела в парламенті і Адміністрації Президента говорили, що Яценюка можуть змінити на Ігоря Кононенка. Подейкували, що на “лаві запасних” сидить міністр агрополітики Олексій Павленко.

Навіть натякали на можливість призначення прем’єром Сергія Льовочкіна, екс-глави АП Віктора Януковича. Втім, схоже, ці чутки розпускав сам Льовочкін, стверджують деякі нардепи з умовної “групи Ігоря Коломойського”. Джерело в оточенні Льовочкіна також зазначило, що останнім часом комунікації екс-глави АП з нинішнім Президентом стали нечастими.

Володимир Гройсман сам не хоче йти в прем’єри. Він готує заміну голови апарату Ради Бориса Зайчука на “свою людину”. Але, за словами людей з оточення Гройсмана, йому некомфортно в кріслі спікера, тому можливо, що восени ми побачимо колишнього мера Вінниці кандидатом на посаду міського голови Києва.

Наталія Яресько, незважаючи на її підтримку з боку Заходу, теж не прохідний варіант. За інформацією РБК-Україна, їй не вдасться набрати необхідну більшість у залі Ради.

Читайте також:  Яценюк передав Порошенкові "безвізові закони"

“Яресько!? Так вона ще з Мінфіном не розібралася”, – так прокоментував можливість її призначення прем’єром один з ключових нардепів в БПП.

Ще один фактор, який свідчить на користь Яценюка. Глава МВФ Крістін Лагард заявила, що Україна продемонструвала прогрес у реалізації економічних реформ. Наталія Яресько сказала, що очікує візит Місії Фонду в кінці травня. Отже, ми можемо розраховувати на черговий транш, а при зміні прем’єра такі процедури дещо ускладнюються.

Тим часом, в оточенні прем’єр-міністра впевнені, що відставка Яценюка не відбулася, тому що “його руками хочуть провести непопулярні реформи”, знизивши тим самим рейтинг НФ перед місцевими виборами восени ц. р. Втім, рейтинг НФ і без того достатньо просів і продовжує падати.

Тому, слідуючи логіці можна сміливо припустити: єдиний з політиків, кому вигідна сьогодні відставка Яценюка – це сам Яценюк. Який, за свідченнями членів Кабміну, вже і сам не проти піти.

“Звільняти його ніхто не буде. Але він може і сам піти у відставку, він же людина”, – резюмував чиновник з близького оточення Президента.

джерело http://www.rbc.ua/ukr/analytics/tsenyuk-ostaetsya-premerom-oseni-1429706105.html

Шукайте деталі в групі Facebook