facebook

“Список Шокіна”, який може розвалити коаліцію

Сьогодні вранці в Раді не відбулось засідання Ради коаліції. Це дає підстави підозрювати, що парламентська більшість дала суттєву тріщину – через відставку Олега Ляшка з посади координатора, а також можливе зняття депутатської недоторканості з семи народних депутатів.

shokin_4_650x410_1_650x410



Вчора Юрій Луценко розповів, що генпрокурор Віктор Шокін може внести до сесійної зали парламенту подання на зняття недоторканості з семи народних депутатів. А сьогодні журналіст Юрій Бутусов оприлюднив на своїй сторінці в Facebook список депутатів: Андрій Денисенко, В’ячеслав Константиновський, Андрій Лозовий, Ігор Мосійчук, Михайло Папієв, Сергій Мельничук та Сергій Клюєв. Це спричинило в парламенті справжній скандал.

Багато депутатів задаються питанням про те, чи не потрапляння у список двох депутатів від Радикальної партії стало справжньою причиною складання повноваження координатора коаліції Олегом Ляшком.

Втім, сам Ляшко каже, що склав повноваження координатора Ради коаліції на знак протесту проти спроби узурпації влади. “Я зроблю все для того, щоб вона не розвалилися, але попереджаю суспільство, що сьогодні ми спостерігаємо спроби реваншу банди Януковича у змові з нинішньою владою, розвалу коаліції, переформатування коаліції за участю олігархічних груп і частини злодійського блоку, сьогодні це зараз відбувається”, – сказав Ляшко.

Глянувши на список нардепів, оприлюднений в медіа, він запевнив, що Радикальна партія буде голосувати за зняття недоторканості з деяких депутатів фракції. “За Мельничука – обов’язково, який тушка, який продав виборців, який обвинувачується у вбивствах. Але ми в жодному випадку не будемо голосувати за зняття недоторканості з депутатів-патріотів, яких сьогодні намагаються позбавити недоторканості за їхню політичну позицію. І Денисенко і Мосійчук і Лозовий – це депутати-патріоти, яких просто хочуть притягнути до відповідальності, щоб залякати всіх інших депутатів”, – сказав Ляшко.

Читайте також:  Україна оновила список країн "червоної" і "зеленої" зон

Депутат із його фракцій Андрій Лозовий переконаний, що його та деяких інших депутатів переслідують за проукраїнську позицію, але це стосується далеко не всіх депутатів.

“Точно – Клюєв, точно – Мельничук. Можливо – Папієв. Папієв – єдиний депутат зі злодійського блоку, кого репресують. А, разом з тим, давайте говорити чесно: хіба Папієв найбільший злочинець? Це цап-відбувайло. Його злочин в тому, що він був у Партії регіонів у злочинній владі. Де справа на Шуфрича, Льовочкіна, Вілкула – це стовпи режиму Януковича, вони тут сидять, позаносили гроші Ложкіну, Порошенку, з ними подомовлялися, і вся ця нечиста сила ригівська себе комфортно почуває сьогодні в уряді”, – сказав Лозовий.

В “Блоку Петра Порошенка” (БПП) переконані, що “список Шокіна” жодним чином не вплине не ситуацію в коаліції. Так, Андрій Денисенко переконаний, що його особисто переслідують за вихід з фракції БПП.

Чому таким чином не переслідують трьох інших депутатів, які разом з ним вийшли з президентської фракції, він не знає. Водночас, Денисенко наголосив, що ніяких офіційних подань поки немає.

Але Денисенко впевнений, що коаліція може розвалитися через “список Шокіна”. “Переконаний, що ця авантюра Петра Порошенка закінчиться плачевно для нього. Вже зараз є тріщини в коаліції…По суті, це список цькування, список особистих ворогів Петра Порошенка. Я до цього списку потрапив тільки через причетність до дніпропетровської команди, і вважаю, це просто дріб’язковим політичним переслідуванням”, – сказав Денисенко.

Він також впевнений, що треба порушувати кримінальне провадження проти самого Президента. “Петро Порошенко гіпотетично проходить у справі державної зради, як людина, яка, не маючи відповідних повноважень, підписала міжнародний правовий акт і наполягає на його втіленні, маю на увазі Мінські угоди. В парламент України не вносився відповідний документ, і парламент за нього не голосував, не ратифікував”, – сказав Денисенко.

А В’ячеслав Константиновський каже, що мріє, аби Шокін вніс подання на зняття з нього депутатської недоторканості. “За все життя в мене не було жодної кримінальної справи… Думаю, що це тиск на різні фракції, щоб протиснути закон про прокуратуру, і тут все зійшлося. І Ярема з Даниленком проти яких я підписував подання”, – сказав він.

Читайте також:  До списку потраплять не лише медики: Ляшко розповів, кого ще зобов'яжуть вакцинуватиcя від COVID-19

Константиновський переконаний, що ГПУ переслідує не тих депутатів. “Якби ми сьогодні повернули гроші, що виводились мільярдами, чи знайшли людей, що фінансують сепаратизм, тоді можна було б зрозуміти… Але коли нічого цього не робиться і ресурси прокуратури тратяться на “віджим бізнесу”, на знаття недоторканості з депутатів, яким я не знаю, що можна закинути, наприклад Лозовому, Мосійчуку… Клюєв і Папієв – я розумію. Але по іншим логіки не розумію”, – наголосив Константиновський.

Але в БПП вважають, що Порошенко тут ні до чого, а відповідальність за список несе генпрокурор. “Депутат повинен нести відповідальність за злочини, які він робить. Не можна допускати, щоб простих українських громадян садили за будь-який, навіть дрібний злочин, а депутати користувались недоторканістю”, – сказав Сергій Каплін.

У фракції “Самопомічі” радіють, що до цього списку не потрапив жоден з їхніх депутатів. Голова фракції Олег Березюк пообіцяв, що у випадку подання генпрокурора, фракція буде розбиратись з кожним фігурантом цього подання окремо.

А в “Опозиційному блоці” вважають потрапляння в список Папієва політичним переслідуванням. “З тих, кого ви назвали, в “Опозиційний блок” входить тільки Михайло Папієв. Проти членів “Опозиційного блоку” досить масово зараз проводяться політичні переслідування і політичні репресії, як на місцях, так і в центрі. По іншому як “політичні переслідування і репресії”, ми це прокоментувати не можемо”, – резюмував Олександр Вілкул.

джерело http://www.rbc.ua/ukr/analytics/spisok-shokina-kotoryy-razvalit-koalitsiyu-1429702898.html

Шукайте деталі в групі Facebook