facebook

«Дайте нам жити!» – мешканці с.Сівка-Войнилівська протестують

Відбулися збори громади с.Сівка-Войнилівська Калуського району Івано-Франківської області.

Довший період часу громада села намагається боротися зі свавіллям іноземного інвестора «Даноша», якому закидають самовільне захоплення земель, злочинне забруднення навколишнього середовища (земель та водойм).

Громада обурена бездіяльністю влади.




ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДИ

Шановні односельчани із сіл Сівка-Войнилівська, Мошківці!

Шановні Краяни!

Шановні керівники державної і виконавчої влади України всіх рівнів!

Шановні керівники офісу Радника з дотримання вимог Омбудсмена (САО) по розгляду скарги від лютого 2014 року громад сіл Сівка-Войнилівська, Мошківці Калуського району Івано-Франківської області, держави Україна!

Шановний Голово Представництва Міжнародних Фінансових Корпорацій в Україні, Регіональний менеджере!

Шановному виконавчому директору, колективу Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина»!

Шановні керівники громадських організацій і рухів, шановне керівництво ГО «Екодія»!

Шановні депутати всіх рівнів в Україні!

 

Згідно інформаційного посібника (Свиноферми по сусідству-вигода для мешканців, чи загроза для довкілля і здоров’я, розробленого Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина»), найбільшою загрозою для життя і здоров’я людини (небезпека І-ІІ класу) є гній від великих свиноферм (у нашому випадку від діючої свиноферми ТзОВ «Даноша» у с.Лука на 24 тис. свиней).

У неочищеному гної із цієї свиноферми, який через 3-3,5 замість 9-12  місяців вивозиться на поля, знаходяться  яйця гельмінтів (глистів) хвороботворні збудники, бактерії, що можуть викликати менінгіт, призвести до бруцельозу, діареї, перебувати віруси, в тому числі вірус гепатиту Е, віруси-мутанти.

У такому гної може бути біля 75% медичних препаратів, включаючи антибіотики і гормони (стимулятори росту), які є причиною і мутації навіть людей, високий вміст нітратів, преміксів. Високий вміст нітратів у колодязній воді пов’язаний з ризиком викидня у вагітних жінок, здатний викликати  метгемоглобінемію (зниження здатності еритроцитів крові переносити кисень).

Читайте також:  "Вони жартують з нашими життями": у Франківську іноземні студенти ІФНМУ вийшли на протест (фото)

Свіжий, не очищений свинячий гній викликає ерозію та деградацію ґрунту, забрудненняпідземних, поверхневих вод (води в криницях мешканців) забруднення та цвітіння водойми (потік Буркач). Від приміщень свиноферм, гноєсховищ (прикритих плівкою) здійснюються викиди аміаку, метану, сірководню і багато інших шкідливих газів та  мікроорганізмів, а найродючіша в Калуському районі рілля ще додатково занечищується шерстю свиней, яка не розкладається сто (100) років і приводить до неможливості вирощувати на цій землі коренеплоди (моркву, картоплю, буряки, петрушку) і т.і..

Аміак викликає сльозотечу, печію, подразнення слизових оболонок носоглотки, загальну слабкість, запаморочення, порушення ходи, порушення діяльності серцево-судинної системи і т.і..

Метан (в повітря викидається більше 800 тон на рік), викликає набряк легень, задуху, пришвидшення серцебиття, головний біль.

Коли вноситься не очищений гній у ґрунт, робиться ним підживлення, коли з гноєсховищ (прикритих плівкою) викидається в повітря метан, аміак, інші шкідливі гази, у людей появляються важкі кашлі, набряк слизової носоглотки, трахеї, бронхів, легень, задуха, важкі алергічні стани (причому як у дорослих, так і дітей, у всі пори року, особливо літом у гарячу погоду).

У коридорах на прийомі до наших медиків появляються черги людей.

Протиалергійні ліки довго приймати не можна. Вони висушують слизову цих органів, а теж лімфу (входить до складу крові).

Це є причиною навіть смертельних захворювань крові. У Калуському районі найвищий показник в області захворювань дітей на рак і хвороби крові.

У Польщі дозволяють на поля вивозити не більше 5 тон на рік очищеного гною на гектар із свиноферм ПольДанор; на свинофермах стоять фільтри, гноєсховища герметичні, в повітря не викидаються смердючі, шкідливі гази.

В Івано-Франківській області дозволено на рік вивозити із свиноферми ТзОВ «Даноша» у селі Лука 40-70 тон гною з яйцями гельмінтів (глистів), вірусами, мутантами вірусів, бактеріями, залишками антибіотиків, біостимуляторів, преміксів, що викликають рак і захворювання крові.

Читайте також:  Перемога „євроблях“ - штраф 640 000 гривень скасовано: відео

ТзОВ «Даноша»у с. Лука для свиней на діючій свинофермі видобуває на добу 478875 літрів цілющої, питної води із 6 свердловин глибиною 24-30 м. Це потоки підземної води, які наповнювали наші криниці. Для нас, мешканців сіл Сівка-Войнилівська, Мошківці залишилася невелика кількість брудної (не придатної для пиття  з яйцями гельмінтів (глистів)  з вірусами, бактеріями) поверхневої води. ТзОВ «Даноша» і влада, мають надприбутки, високі показники і здобутки, а нас з дітьми і онуками в такій ситуації чекають тільки хвороби, занечищена земля, вода і повітря!!!

Вимагаємо від ТзОВ «Даноша» і влади:

  • Демонтувати (розібрати) самовільно збудовані свинарники, інші об’єкти;
  • Діючу свиноферму привести до вимог і стандартів європейського рівня;
  • Закрити самовільно збудовану дорогу ТзОВ «Даноша» по землі приватної власності (паях) мешканців сіл Сівка-Войнилівська, Мошківці;
  • Притягнути ТзОВ «Даноша» до відповідальності за самовільно знищену ріллю і заставити компенсувати збитки власникам землі (паїв) за знищення ріллі;
  • Закрити збудовані (без погодження з громадами) свердловини на території діючої свиноферми у с.Лука, якщо на протязі трьох (3) місяців не буде проведено аналізу запасів питної води, прийняти рішення на побудову водопроводу у селах Сівка-Войнилівська, Мошківці;
  • Заборонити  державним інституціям надавати дозвіл ТзОВ «Даноша» на розробку додаткових свердловин на території діючої свиноферми і прилеглій території в селі Лука. 

НЕ МАЮТЬ ПРАВА влада і ТзОВ «Даноша»:

  • Забирати
  • Розширювати діючий свинокомплекс на 24 тисячі свиней у с.Лука ще на 12 тисяч свиней, в тому числі надавати це право третім особам, оскільки (свинокомплекс на 24 тисячі свиней у с.Лука побудований з грубими порушеннями чинного Законодавства України, так як місцевість, де розташовані села Сівка-Войнилівська, Мошківці, Лука є практично закрита територія, з усіх боків оточена високими пагорбами, вкритими лісом; села збудовані на березі ріки Дністра); всі викиди осідають на цій території, забруднюючи все, і ріку Дністер, артерію питної води України і держави Молдови;
  • Самовільно встановлювати утилізатор УТ750Д для спалювання здохлих свиней (як і з цього свинокомплексу, так і з інших своїх свиноферм) і ще додатково забруднювати поля, води і повітря викидами із УТ 750Д, в тому числі і РТУТТЮ;
  • Скривати часткову побудову гноєсховищ свинокомплексу ТзОВ «Даноша» у селі Лука на землях приватної і комунальної власності громад сіл Сівка-Войнилівська, Мошківці і її мешканців.
Читайте також:  "Ні скотовозкам", – франківці поширюють план дій на випадок страйку маршруток

Наші вимоги справедливі і життєвонеобхідні, гарантовані нам Конституцією і Законодавством України.

 

            НАШ ОБОВ’ЯЗОК  у влади і ТзОВ «Даноша» добитися їх виконання!

 

          Одноголосно прийнято загальними зборами громади с.Сівка-Войнилівська Калуського району Івано-Франківської області,Україна.

 

11.03.2018 року.

Голова зборів            Антонів М.В.

Секретар зборів          Трач О.Й.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.