facebook

Хата-Майстерня: як в гірському селі на Прикарпатті з’явився відкритий простір

Проект “Майстерня громадської активності” створив на Косівщині Хату-Майстерню. Перший у Карпатах відкритий громадський простір та творча резиденція працює під егідою громадської організації “Інша Освіта”.

Хата-Майстерня розташована біля підніжжя одного з карпатських хребтів – Сокільського, у селі Бабин на Косівщині.

“2014 рік був важким для всієї країни, а коли все навколо валиться, як ніколи хочеться будувати щось своє. Саме тоді визріло командне бажання мати власний простір – будинок у горах, де фізично б втілювалася наша філософія”, – розповідає про стоврення простору координаторка Ольга Дятел.


Оля Дятел належить до тих п’ятнадцяти людей, котрі чотири роки тому розпочали втілювати проект, пише The Ukrainians. Проект зараз має цілком реальну назву – Хата-Майстерня.

Будинок, який став спільним простором, знайшовся в друга одного з членів команди. У цій хатині раніше жили його родичі, але після повені в 2008 році будинок зсунувся і мешканці полишили споруду.

Представники проекту домовилися з власниками – Василем та Олею Бичинюками – про його оренду на 10 років. Та взялися відновлювати – гуртом, господарським способом. А господарі взяли на себе і досі тримають всю кухню.

Хата-Майстерня є перш за все місцем для проведення усіляких заходів. Тут для цього є усі умови: проектор, фліпчарт, вай-фай і затишна кімната-вітальня.

На колишньому горищі розташувалися спальні хостельного типу, де можуть розмітитися 25 осіб одночасно. Є у Хаті і “майстерня води” – душова. А улітку для проведення різних заходів відкрита велика зала.

“Я у Франківськ перебрався через те, що так ближче до Хати. Бо їхати з Києва задовго. Цікаво інколи знайти собі пригод – заперти на цю гору трохи апаратури і зробити концерт. Дуже круто влітку, коли можна поспівати біля вогнища, – розповідає куратор і водночас завгосп, який зараз мешкає в Хаті-майстерні, Саша. – Це місце особливе для мене тим, що то є будинок у горах, де можна пожити просто для себе. Приїхати з друзями чи батьками, які плюються по дорозі й кажуть, що ніколи звідти не спустяться, але приїжджають знову і знову. Це ще одне місце, яке я можу назвати домом”.

Також у майстерні постійно є, так би мовити, чергові – тут по 2-3 тижні чи й по кілька місяців живуть художники, журналісти, письменники, майстри та ті, хто потребує творчого усамітнення чи просто відпочинку. До обов’язків чергових входить порядкувати в будинку і дбати про чистоту та комфорт у ньому.

Читайте також:  Чоловік, який подорожує у часі: «Зеленського оберуть Президентом вдруге і буде Третя світова, але найстрашніше…»

Спробувати себе у ролі чергового у Хаті можуть усі охочі побути трохи на природі та повирішувати нетипових проблем. Для цього потрібно лише написати на сторінку Хати у Фейсбук.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.