facebook

Революція з субсидіями в Україні: що буде після обіцяної монетизації

В Україні в 2018 році зробили перший крок на шляху до обіцяної монетизації. Підприємства, які постачають комунальні послуги, почали отримувати за субсідіантов гроші, а не газ. Другий крок – видавати суми коштів безпосередньо “на руки” сім’ям – планує впровадити вже в наступному році, пише “Обозреватель“.

Головні питання про те, як монетизація субсидій вплине на українців.

Якщо введуть монетизацію, я буду отримувати субсидію грошима?


Так. Українці, які оформили субсидії, після повного введення монетизації зможуть отримувати “знижку” на карти. Правда, уряд досі вирішує: це повинні бути спеціальні карти, або звичайні рахунки в одному з державних банків. Також досі не прийняли рішення, чи будуть це цільові гроші (тобто витрачати їх можна виключно на комуналку), або ж довіритися українцям і видавати “вільні” гроші.

Якщо приймуть другий варіант, швидше за все, доведеться прискорювати процедуру зняття субсидії за борги. Інакше частина українців може отримувати гроші на комунальні послуги і просто проїсти їх. Остаточний варіант розроблять найближчим часом.

І коли чекати монетизацію?

На рівні ОСББ та постачальників монетизацію вже ввели. А повноцінна монетизація субсидій, швидше за все, почне працювати тільки в наступному році. За цей час уряду потрібно розробити необхідний механізм, внести правки в чинні постанови, провести інформаційну кампанію і пояснити українцям, як розпоряджатися монетизувати субсидією. Крім того, міжнародні та українські експерти наполягають на повторній перевірці пільговиків.

Ще кілька років тому Міністерство фінансів запустило верифікацію всіх одержувачів соціальних виплат, в тому числі і субсідіантов. Але результати такої перевірки виявилися куди нижче запланованих. У бюджеті передбачили економію за підсумками року в розмірі 5 млрд грн, але виконати цей показник не вдалося. В цьому ж році в Україні з’явився єдиний реєстр субсідіантов, що спростить процедуру перевірки

Читайте також:  Військкомати отримають доступ до всіх держреєстрів: як це вплине на мобілізацію

Я зараз отримую платіжку, в якій сказано, скільки повинен заплатити з субсидією. А що буде після монетизації?

Головна ідея монетизації – українці повинні самі оплачувати комунальні послуги за повною ціною. Якщо доходи не дозволяють платити, то держава повинна виділити матеріальну допомогу, а не “урізати” вартість комуналки. Якщо зараз в платіжках вказують, скільки потрібно заплатити, наприклад, за газ, вже з урахуванням субсидії, то після монетизації ця графа має пропасти.

Підприємства будуть розраховувати суми в платіжках за повною вартістю і без пільг. Для прикладу, пенсіонер, який витрачає на комунальні послуги 500 грн, при цьому субсидія повинна покривати всі платежі, які перевищують 100 грн, зараз отримує платіжки, в яких вже врахували субсидію. Після монетизації такий пенсіонер отримає звичайні платіжки і 400 грн субсидії на карту.

А якщо я отримаю субсидію, але витрачу на комуналку менше, гроші залишаться мені?

Ні. Давати субсидії будуть вже по факту споживання. Тобто якщо витратили 500 грн, а платити можете 100 грн, то субсидію нарахують на “різницю” в 400 грн. До монетизації “знижку” надавали на соціальні нормативи, які, наприклад, могли обходиться в 700 грн. Якщо залишити “стару модель”, то заощаджені субсидію можна було залишити собі.

Правда, варто враховувати, що в остаточному варіанті монетизації субсидій на рівні домогосподарств ще можуть внести правки. Більш того, влада зацікавлена ​​стимулювати українців економити. Чим менше витрачаємо газу і тепла, тим швидше Україна зможе обійтися без імпортного блакитного палива.

Я чув, що будуть жopсткіше перевіряти субсідіантов. Це правда?

МВФ та інші міжнародні партнери України наполягають на необхідності переглянути процедуру верифікації пільговиків. Кілька місяців тому заступник директора Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Марина Петров зовсім заявила, що необхідно посилити і умови, при яких призначається “знижка”.

Читайте також:  Знайшли труп жінки: просять допомогти встановити особу. ФОТО 18+

Однак, на даний момент чиновники не збираються проводити жорсткі перевірки або тим більше змінювати правила отримання знижок. Кабінет міністрів погоджується, що поступово число субсідіантов необхідно скорочувати. Віце-прем’єр Геннадій Зубко вже не раз називав програму субсидією “дотацією бідності”. Однак, на непопулярні кроки чиновники так і не пішли. Серед таких кроків могли б стати облік нерухомості (якщо є дві квартири – не призначена субсидія), доходу від депозитів і т.д. Замість цього, як пояснили “Обозревателю” у Міністерстві соціальної політики, будуть чекати, поки кількість субсідіантов скоротиться в зв’язку з ростом доходів населення.

А що зміниться в цьому році?

У квітні в Україні закінчується опалювальний сезон. Вже з 1 травня українці будуть отримувати нові субсидії. Назначати їх будуть з урахуванням доходів за друге півріччя 2017 го. З урахуванням, що за цей час виросла середня зарплата, осучаснили пенсії і підвищили соціальні гарантії, розмір “знижки” може бути значно нижчим. У коментарі “Обозревателю” координатор житлових програм “Опори” Тетяна Бойко припустила, що 20% субсідіатов зовсім залишаться без допомоги від держави, так як їх доходу вистачатиме на оплату комуналки. У той же час заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко заявив, що точне число субсідіантов, які залишаться без знижки, можна буде визначити тільки ближче до літа.

В Україні, в залежності від сезону, субсидії отримує від 40% до 65% населення. Ця цифра майже в три рази вище “норми”. Українська програма, як кажуть в ЄБРР, не відповідає “кишені країни”. Знизити кількість пільговиків можна за рахунок більш жорсткого контролю і посилення умови для отримання знижки. На такі непопулярні кроки, особливо з урахуванням наближення передвиборчої кампанії, українська влада йти не поспішають.

Читайте також:  Відновлення роботи закладів освіти після карантину. План уряду

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.