facebook

Українці у Польщі: де мешкають, ким працюють, і скільки надсилають додому

Серед українців, які працюють у Польщі, провели опитування. Заробітчани відповіли, зокрема, де працюють, як вони оцінюють роботодавців,  скільки витрачають грошей та що надсилають рідним.

Опитування провели серед повнолітніх українців, які протягом останніх п’яти років працювали у Польщі, передають fakty.ictv.ua.

Так, 77% опитаних заявили, що у Польщі переважно виконували фізичну роботу, 16% – працювали у сфері послуг, 3% – мали працю, пов’язану із інтелектуальною діяльністю, і лише 1% працювали на керівних посадах.

Чим вищий рівень освіти, тим частіше респонденти знаходили роботу у сфері послуг або ж займалися інтелектуальною працею.

Більше 80% шукали роботу через родичів та знайомих: 66% через близьких в Україні, 21% – у Польщі. Лише 10% користувалися для пошуку роботи українськими агентствами працевлаштування і 3% – польськими. 6% знаходили роботу через оголошення в українських ЗМІ, 2% – польських ЗМІ, 5% – через соціальні мережі (Facebook, Linkedin тощо).

Послугами державних служб зайнятості в Україні та Польщі скористалися менше 1% опитаних.

39% опитаних вважають, що найважчим у роботі у Польщі є довготривала розлука з родиною.

32% скаржаться на багато годин роботи в день, 28% – на важкі умови праці, 24% – на відсутність соціального захисту українців-заробітчан.

14% вважають проблемою неприязне ставлення до українців з боку пол

яків, 13% – адміністративні формальності при оформленні документів, 12% – мовний бар’єр, 9% – відсутність вихідних, 8% – погані побутові умови, 4% – конфлікти з керівником/наймачем, 3% – конфлікти з колегами.




Довідка: 100 злотих = 771,78 гривень

Дві третини ніколи не відсилали грошей сім’ї в Україні під час перебування на роботі у Польщі. Ще 15% відмовилися надавати відповідь на це питання. 6% зазначили, що надсилали родинам до 500 злотих на місяць, 8% – від 500 до 1000 злотих, 11% – більше 1000 злотих.

Чим більше разів респонденти були на роботі у Польщі, тим більші суми вони надсилали своїм родинам в Україні.

45% опитаних зазначили, що їхнє місячне утримання в Польщі коштувало в середньому від 200 до 500 злотих. 22% – зазначили, що витрачали на це до 200 злотих, 19% – більше 500 злотих. 15% не змогли відповісти на це питання.

Найчастіше додатковими безкоштовними умовами, не пов’язаними із виплатою зарплати, роботодавці пропонували опитаним проживання на квартирі (58%).

35% зазначили, що отримували безкоштовне харчування

34% – транспортування до місця праці

28% – доступ до інтернету

13% – як додаткові опції отримували допомогу у підготовці документів для офіційної реєстрації

12% – мобільний зв’язок

7% отримували соціальні виплати (страховки, допомогу для переїзду тощо)

5% – освітні послуги

15% зазначили, що їм нічого не пропонували окрім зарплати

Половина опитаних (52%) загалом оцінюють польських роботодавців добре, або ж дуже добре, 38% дали їм нейтральні оцінки, лише 8% оцінили їх погано, або ж дуже погано.

74% заявили, що не планують переїжджати до Польщі на постійне місце проживання у найближчі кілька років. 11% зазначили, що мають подібні плани. Знову ж таки найбільше їх серед тих, хто був у Польщі багато разів.

Серед країн, у яких найбільше хотіли б працювати заробітчани:

30% обрали Польщу

27% – Німеччину

22% – Сполучені Штати Америки

20% – Скандинавські країни (Швеція, Норвегія, Фінляндія, Данія)

18% – Чехію

13% – Велику Британію

12% – Канаду

по 7% – Нідерланди та Бельгію

інші країни обрали не більше 6% опитаних.

Читайте також:  До Польщі намагалися незаконно вивезти франківську деревину

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.