facebook

Лазарева субота: що не варто робити в цей день

Лазарева субота – один із значущих православних свят, завжди відзначається в останню, шосту неділю Великого посту, перед Страсною седмицею.



Щороку напередодні Вербної неділі ми згадуємо одне з головних чудес, створених Господом Ісусом Христом – воскресіння Лазаря.

Історія виникнення свята така: Христос часто бував в будинку у свого друга Лазаря і коли той захворів, то сказав йому: “Це не до смeрті хвороба, але до Слави Божої, щоб через неї прославився Син Божий”. Але через чотири дні Лазар пoмер. Як сказано в Євангеліє, Ісус, почувши цю звістку, розплакався, а потім попросив прибрати камінь від входу в печеру, де був похований Лазар, прочитав довгу молитву, озвався до нього і помеpлий воскрес. Звістка про це чудо швидко рознеслася по окрузі.

Після цього чудесного воскресіння Лазар став єпископом, проповідував християнство і прожив ще тридцять років. Сьогодні в храмі, де проповідував Лазар, у самого вівтаря є ікона. На ній зображений Святий Лазар, а з боків від нього дві його сестри Марфа та Марія. Трохи далі розташована гробниця Лазаря, поруч з якою б’є святе джерело.

Віруючі читають священну Біблію, очищають думки і совість перед великим церковним святом. У Лазареву суботу готують спеціальні страви та стежать за природою і поведінкою тварин.

Що не можна робити

Лазарева субота – особливий день, в який не можна виконувати важку роботу. Це є великим гріхом.

Також не можна вживати спиртні напої (виняток становить лише вино, яке допускається в невеликих кількостях). Не можна вживати скоромне, топтати ногами крихти від їжі, які впали на підлогу.

Що ж стосується дозвілля, категорично заборонено полювати, святкувати торжество, в тому числі весілля і дні народження, займатися коханням, співати і танцювати.

Читайте також:  Магії не буде: синоптики налякали прогнозами на новий рік. “Сорок градусів…”

Домашню роботу потрібно перенести на інший день, так як заборонено займатися рукоділлям, роботою в городі, будівництвом, прати, прасувати, митися і робити прибирання. Ні в якому разі не бийтеся, та не сваріться і не відмовляйте людям в їх прохання. Порушення цих правил є тяжким гріхом, спокутувати який дуже складно.

Традиції та звичаї

У цей день заготовляють вербові прутики, які потім потрібно освятити в церкві.

Жінки балують сім’ю гречаними млинцями і кашею, стравами з гороху. Ці продукти повинні обов’язково бути присутнім на столі, щоб урожай гречки і бобових культур був багатим. Подають десерти з гарбуза або манної каші і трохи вина.

Православні вживають алкогольний напій, щоб пом’янути Лазаря і вшанувати Ісуса, але саме святкування проходить в сімейному колі, без надмірностей і бурхливих веселощів.

У страви дозволяють додавати рослинне масло, адже потрібно підготувати організм до виходу з Великого посту. Людям можна їсти ікру і різні каші, овочеві салати та іншу пісну їжу.

У суботу ввечері починається служба, і християни приходять до церкви з букетами з вербових гілок. Вони чекають, поки їх і прутики покроплять святою водою. Повернувшись додому, парафіяни б’ють один одного гілочками, примовляючи: “Б’ю, щоб ми і ви були здорові”. Вербові прутики, які побували в церкві, приносять в домівку мир та щастя, наповнюють душу віруючих благодаттю і радістю.

Народні прикмети

У Лазареву суботу не тільки люди відчувають прихід весни і божественної благодаті, а й повзучі гади. Жителі сіл обов’язково спостерігають за поведінкою змій і ящірок. Якщо в цей день гадюки та інші холоднокровні масово покидають свої нори і гнізда, прийшла справжня весна. Скоро стане жарко, тому можна сіяти зерно і виходити на город.

Читайте також:  Чого не можна робити у новорічну ніч: прикмети, що передаються із покоління в покоління

Деякі вважають, що саме в Лазареву суботу потрібно посіяти горох, щоб він вродив.

Якщо в цей день прочитати “Отче наш”, тримаючи в лівій руці вербову гілочку, а правою перехреститися і попросити у Бога фінансового благополуччя, то зовсім скоро в родині з’являться гроші і покращиться матеріальне становище.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.