facebook

Те, що Свирид скупий, – ні для кого в селі не секрет. Статки аж перли, а він дружині навіть продукти на кухню ледь не під розписку видавав

Те, що Свирид страшенно скупий, – ні для кого в селі не було секретом. Статки аж перли із обійстя, а він дружині навіть продукти на кухню ледь не під розписку видавав.

Доки жили з її батьками – ще таксяк. А, як надбали власний дім – то й зовсім кепсько стало. Тут тобі «сальця лише отакий шматочок, а м’ясо в борщ класти тільки для запаху». Таких указівок було щодня стільки, що бідолашна Варвара вже й не знала, що та як варити.

Навіть народження дітей не змінило Свирида. Натуру, як кажуть, не перекроїш. Сергійко, Наталка та Мар’яночка чи не з пелюшок чули, як треба економити.

Коли Свирид дізнався, що син хоче сватати Охрімову Ганну – ставну і вродливу дівчину, але з крутим норовом, занервував. Та не через твердий характер майбутньої невістки.

Це ж такі витрати,  хапався за голову.  Підсвинків доведеться рiзати.

Першого дня гуляли в молодої. Охрім та Настя настарались для доньки  столи аж угинались від щедрого частування. Гості досхочу наїлись. А Свиридове пригощання наступного дня було аж надто прісне. Як Варка не вмовляла благовірного, а він затявся  і край: у кожного є вдома що поїсти, а весілля – то обряд для молодих, а не для гостей. На столах страв негусто було, гості трохи помарудились та й стали розходитись по домівках.

Молодята одразу вирішили жити окремо і за два тижні вже вибрались у стару, але чепурну й міцненьку хатину аж на другому кінці села.

Сергій удачею пішов у матір, тож не мала з ним Ганна ніякої печалі. Спокій час від часу порушував тільки Свирид, котрий полюбляв навідуватись до дітей і давати цінні вказівки.

Читайте також:  Коронавірус у Зеленської: з'явилися нові деталі про лікування першої леді

Одного дня переступив за поріг синового дому у важливій справі: треба було зpiзати старого осокора біля хліва, а винаймати людей не хотів, бо довелося б платити.

– Сідайте обідати, тату! – Ганна поставила перед Свиридом велику миску борщу й поклала чималий шмат м’яса. – Сергій ось-ось прийде з роботи.

Пахучо-апетитний невістчин борщ Свирид заходився наминати за обидві щоки. От дивина! Його Варка вік прожила, та такого не наварить. А тут молода, а вже така хазяйновита. Молодець, Сергій! Знав, кого брати.

Поїв, повагом обтер вуса й мовив:

– Оце так борщ! Ніколи такого не їв.

Ганна аж розквітла від тих слів, а він веде далі:

– Єдине, що погано, – багато м’яса кладеш. У борщі на дві душі, доню, його стільки не треба. Це ж можна ще дві юшки зварити! Не марнуйте дурно харч. Треба іноді й попостити.

– Добре, тату. Ми ж іще молоді, дурні, а ви вік прожили, усе знаєте. Робитиму так, як кажете, – відповіла невістка із нарочито показовою слухняністю. Та Свирид іронії не помітив, бо саме син зайшов до світлиці.

Увечері Ганна мовила Сергієві:

– Ти не сердся, але як твоя мати прожила з батьком стільки літ?

– Якось звикла. Одружувалися з великої любові. Хто ж знав, що він кожну крупинку рахуватиме.

Ганна замислилась, а потім загадково усміхнулась.

Минав час. Чомусь Свиридові ніяк не йшов зі згадки невістчин борщ. Аж шлунок зводило від тих спогадів. «Сергій щодня таку смакоту їсть, а я наче схимник якийсь постійно постую, — свербіло чоловікові. – Весь вік економлю. А жити коли?». Напередодні Нового року таки не витримав і пішов до дітей. От, мабуть, невістка вже наготувала всього! Пригостить смачненьким.

Читайте також:  На Прикарпатті перейменують село в Печеніжинській ОТГ (відео)

Ганна саме смажила щось на величезній пательні, і в повітрі витав такий неймовірно апетитний аромат, що Свирид аж слинку проковтнув.

– Ви до Сергія? Він ось-ось повернеться із райцентру. Сідайте, тату, до столу, – привітно зустріла невістка.

Ганна відставила пательню із м’ясом убік, а з каструлі щедро насипала свекру відвареної гречки.

– Їжте, тату, на здоров’я!

Глипнув Свирид на те пригощання, скривився і каже:

– Доню! А… того… як його… Може, трохи м’ясця покладеш.

– Так не можу. Сергій його ще вранці з’їв.

– А що то в тебе на пательні шкварчить?

– Так це про запас! Поставлю в холодильник, і будемо тиждень цими шкварками гречку та картоплю присмачувати. Самі ж казали – треба іноді й попостити.

Засопів Свирид, з’їв для годиться «голої» гречки та й пішов додому, навіть сина не дочекавшись.

– Треба було батькові тієї гречки ще із собою дати, – сказав увечері дружині Сергій. – Як думаєш, такий «виховний метод» спрацює?

– Поживемо – побачимо, – усміхнулася Ганна.

Добре, що Свирид цього не чув. І без того був сердитий, як оса. Увесь вечір місця собі не знаходив.

– Чого тобі не сидиться? – не витримала Варка. – Бігаєш із кутка в куток, як ошпарений!

Промовчав Свирид. Та й що тут скажеш? Зрештою не витримав – глянув дружині у вічі й видихнув:

– Ти завтра, Варуню, поклади-но в страву м’ясця побільше. І не шкодуй! А на вихідні поїдемо на базар та продуктів на святковий стіл закупимо. Реберець, оселедця, нарізочки, сиру гарного. Хтозна, скільки ще того життя лишилось? Хоч на старості літ усмак поїмо.

Читайте також:  Що можна буде придбати в аптеці за Вовину тисячу: пояснення уряду

Відтоді Свирида Яковича наче підмінили. А Варка із невісткою, як бувало, сідали разом за стіл, повний наїдків, одна одній весело підморгували.




Ірина ЯСІНСЬКА, Вербиченька

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.