facebook

“Колись у цей день веселились на кладовищах, а тепер…”: Чому саме 17 квітня потрібно годувати нужденних і багато молитись

У вівторок, 17 квітня, Православна церква відзначає свято Радониця, що в Україні також називають Проводи, Гробки, Могилки, Діди, Батьківський день.

Радониця наголошується на 9-й день після Великодня і завжди припадає на вівторок. Оскільки 2018 православні християни зустріли Воскресіння Христове 8 квітня, день “поминання вселенського” припадає на 17 квітня.

Традиція Радониці має дохристиянські корені – вона тісно пов’язана з культом предків. Стародавні слов’яни приходили на могили своїх покійних родичів, оскільки вірили, що померлі радіють, чуючи теплі спогади про себе.

Пізніше язичницька традиція радіти на кладовищі увійшла в суперечність з християнством – церква не заохочувала подібних речей. Але потім, як і у випадку з іншими язичницькими традиціями, було знайдено прийнятний компроміс: віруючим дозволили в певні дні ходити на кладовища, але утримуватися від надмірних веселощів. Церква, у свою чергу, внесла в народне свято поминання свою заупокійну лепту – спеціальні служби і молитви.

Назва містить слова «рід» і «радість»: тобто, християнам, сумуючи про померлих близьких, слід радіти їх народженню для вічного життя. У свято Радониці віруючі поділяють з покійними близькими радість пасхи – Воскресіння Христового.

В цей день в храмах знову починають служити панахиди за померлих, тому з ранку багато хто йде до церкви, щоб подати поминальні записки. Потім віруючі йдуть на кладовища, де також моляться про покійних, запалюючи свічки і іноді запрошуючи священиків. Потім прийнято прибрати та облаштувати могилу, прикрасити її живими або штучними квітами і трохи помовчати, згадавши близьку людину.

Чого не слід робити на кладовищі

Церква не схвалює народну традицію випивати і закушувати на кладовищі, це краще робити вдома під час поминальної трапези. Особливо негативно священики відносяться до язичницького звичая залишати на могилі покійного чарку з горілкою, накриту хлібом, яйця, цукерки та інші продукти.

Читайте також:  ЄС скасував на рік мита на українські товари: радник президента пояснив, що це означає

Набагато краще в цей день нагодувати голодних, а для покійних «хліб» – це молитва і пам’ять близьких.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.