facebook

Забутий порятунок (ФОТО)

Починаючи з 2014 року – з моменту вторгнення російських військ в Україну, в складі різних добровольчих формувань та частин ЗСУ воюють добровольці з Грузії. Кожен з них має власну мотивацію – хтось захищає Україну, хтось зводить рахунки з росіянами за попередні війни. Проте всі вони відчувають, насамперед, борг перед Україною, адже колись українці врятували тисячі грузин.

У 1993 році перша абхазька війна була в самому розпалі. Росіяни та контрольовані ними абхазькі бойовики безпощадно здійснювали етнічні чистки, що змусили тисячі корінних мешканців-грузин покинути власні домівки та рятуватися втечею.

До 30 вересня 1993 абхазькими бойовиками контролювалася вже майже вся територія автономії. Близько 250 000 чоловік по всій Абхазії стали біженцями і досі не можуть повернутися у свої будинки, відвідати могили рідних. Кілька десятків тисяч біженців кинулися рятувати свої життя і рушили в Кодор. Серед них були як військові, що обороняли місто, так і їх сім’ї, жінки, діти, старі. Коли вони йшли з міста стояла спекотна погода, було бабине літо. Як на зло на початку жовтня в Сванетії випав сніг, люди стали замерзати. Ті хто не йшов вперед, вмирали одразу. Не вистачало продовольства, теплого одягу.

У Грузії самій не вистачало сил і засобів вивести стільки людей, або навіть надати елементарну допомогу. І в цей час на допомогу прийшли українські льотчики. Вони літали з Кутаїсі і Зугдіді в Сванетії, скидали їжу і теплі ковдри біженцям, вивозили старих і дітей, які не могли самі йти далі. На жаль, один вертолі з біженцями на борту врізався в гору, всі загинули.

17 вертольотів Українських ВПС (15 Мі-8МТ та 2 Ка-27) евакуювали біженців. Це була гуманітарна допомога. Польоти йшли в основному з Кодорської ущелини в сторону Кутаїсі. В період з 10 по 14 жовтня було вивезено 7634 людини, а в район лиха доставлено 487 т вантажів (продукти харчування, медикаменти, ПММ та одяг).

Читайте також:  Тернопільський священик написав текст про 8 березня, який вразив мережу і зібрав тисячі лайків

Та українці надали не лише гуманітарну допомогу. Багато українських добровольців воювали за Грузію проти росіян та сепаратистів. Зокрема, на цьому наголошував Надзвичайний і повноважний посол Грузії в Україні Міхеіл Уклеба.

Він нагадав про солідарність з боку України в складний для Грузії час: «Українці воювали в нас в Абхазії. Декілька людей загинули. Крім того, президент України Леонід Кравчук надіслав вертольоти, і вертолітники врятували декілька тисяч людей, вони перевозили людей».

Про цю історію зараз чомусь не згадують. Проте, Грузія завдячує Україні тисячами життів своїх громадян. Цей період є ще однією славетною сторінкою історії України.



 

За матеріалами:

https://www.5.ua/suspilstvo/pid-chas-viiny-v-hruzii-ukrainski-vertolitnyky-vriatuvaly-dekilka-tysiach-liudei-posol-89592.html

https://mil.in.ua/1993/

Шукайте деталі в групі Facebook