facebook

“Зіга” і залізний хрест. Що насправді заявляла про Гітлера скандальна вчителька зі Львова

Історія з поздоровленням Адольфу Гітлеру від члена ВО “Свобода” набирає обертів.

Львівський вчитель історії (і за сумісництвом депутат міськради) Мар’яна Батюк в Facebook назвала фюрера “великою людиною” і привела кілька цитат з його книги “Моя боротьба”.

Пізніше цей запис зникла, а Батюк заявила, що її сторінку зламали. Однак інформація, яка з’явилася пізніше, дає підстави вважати, що це не так.

На сторінці члена “Свободи” Іванки Білої-Кондратьєвої 20 квітня з’явився перепост повідомлення її однопартійки – Мар’яни Батюк.

Батюк опублікувала у себе в Facebook “няшну” фотографію фюрера, назвала його “великим людиною, хоч як крути” і привела дві цитати з “нацистської біблії” Mein Kampf (“Моя боротьба”).

Після з Facebook-аккаунтом вчительки почали відбуватися дивні речі. Спочатку там зникли всі записи аж до 2016 року.

Потім, через кілька годин після скандалу, Батюк написала спростування:



“Я шокована тим, що зараз відбувається. Я нічого не писала і не поширювала. Очевидно, мою сторінку зламали. Знаю, як і хто вбивав мій народ. Я націоналістка. Як історик знаю, що нацистський і комуністичний режими це два вогню між якими українці боролися. Гітлер-злочинець! Це моя позиція!”

Версію про злом також розповсюдила прес-секретар “Свободи” Христя Равлюк.

Поки теорія злому виглядає дивно. Адже хакери чогось видалили взагалі всі записи зі сторінки Мар’яни Батюк – хоча в цьому немає ніякого сенсу, вистачило б просто опублікувати “липу” з Гітлером.

У соцмережах припустили, що це масове видалення (або закриття) постів могла зробити сама депутат – щоб приховати інший “токсичний” контент.

А тут приспіла й інша особливість: сторінка Іванки Білої-Кондратьєвої, яка перепис про “велику людину”, на даний момент взагалі вилучена з Facebook. Ймовірно, це був не перший такий перепост – інакше навіщо Іванці було б зносити всю свою сторінку?

Зникла з всесвітньої павутини і сторінка Мар’яни Батюк з Вконтакте. Але залишилися скріншоти, які користувачі оперативно зробили відразу в день скандалу.

“Її зламали 5 разів”. Сліди Мар’яни Батюк в Мережі

В забороненої соцмережі Вконтакте львівський учитель вела активну діяльність.

Наприклад, перепощівала записи паблік “Залізний хрест” (так називалася військова нагорода в нацистській Німеччині).

Цей і подібні паблік були у неї в фаворитах. На іншому скріншоті Батюк перепощівает запис, прославляти дивізію СС “Галичина”, яка комплектувалася в основному з українців.

Далі – цікавіше. Користувачі соцмереж опублікували ще один скріншот з Facebook депутата ВО “Свобода” – з ще однією цитатою Гітлера.

“Я прийшов в цей світ не для того, щоб зробити людей краще, а для того, щоб використовувати їх слабкі місця”, – передає Батюк слова фюрера під хештегом # вечірнєнатхнення.

А ось учні Мар’яни дружно “зігуют” в честь дивізії “Галичина”. Батюк пише, що на зображенні – семикласники львівської школи №100, в якій викладає депутат від ВО “Свобода”. За її словами, вони створюють клуб що цікавиться історією.

Ще одне фото з рідної для Батюк школи вже широко розійшлося по соціальним мережам.

“Учитель історії і замдиректора СШ № 100 міста Львова Мар’яна Батюк і її учні проводять урок Голокосту і вітають Міністерство освіти України, Генеральну прокуратуру України і особисто міністра пам’яті України В’ятровича”, – назвав цю фотографію глава Єврейського комітету України Едуард Долинський в Facebook.

Те, що відбувається на сторінках Батюк прокоментував і нардеп Борислав Береза, який раніше повірив версії про злом.

“Представники” Свободи “написали, що її зламали. Ок. У наше століття можливо все. Можуть раз і зламати. Хоча навіщо ламати, коли вона самостійно все публікує? Людина в 21-м столітті залишає за собою цифровий слід. Простою мовою – видаляй, не видаляй, все одно фахівці все знайдуть. Загалом виявляється, Мар’яну Батюк, депутатки Львівської Ради від Свободи, ламали не раз. Її аккаунт ВКонтакте ламали як мінімум 5 разів. В наявності “Марш Лювтваффе”, “спогади про Гітлера “і інша лабуда”.

Усно визнала, письмово – ні

Поки весь цей масив скріншотів ніким не спростований – ні Батюк, ні інші представники “Свободи” не заявляли, що хакери зламали всі її акаунти і в фотошопі намалювали сумнівні перепис.

Є й інша інформація про те, що вчителька дійсно написала свій скандальний пост.

Як заявила в коментарі ТСН глава департаменту освіти Львівської міськради Зоряна Довганик, спочатку Батюк визнала, що особисто опублікувала цей допис.

“Коли я побачила цю публікацію, я подзвонила її керівнику, і він сказав: так я розмовляв з учителем, і вона сказала, ну, ви знаєте, мені шкода, що я таке зробила, я вже видалила цю інформацію. Фактично вони це підтвердили”, – розповіла Довганик.

 

За словами директора школи, Батюк усно йому зізналася, але письмово підтверджувати своє авторство скандального запису відмовилася.

Це підтверджує пояснювальна записка директора школи №100 Василя Титар, опублікована порталом Tvoemisto.tv. “Я про це дізнався зі слів журналіста… Перед пояснювальній Батюк сказала, що зробила погано. В письмовому поясненні Батюк М.В. стверджує, що цього повідомлення не робила”, – пише директор школи.

Департамент освіти почав розслідування у цій справі. Комісія приїхала в школу, щоб поспілкуватися з Батюк, але її весь день не було на робочому місці.

“Ми приїхали в школу, але в той час пані Батюк в школі не було, хоча вона займає адміністративну посаду (заступник директора з виховної роботи – ред.), Працює заступником директора і повинна бути в школі до 17:30. Значить він самовільно покинула робоче місце”, – розповів Зоряна Довганик.

У той же день Батюк дала ще один коментар, в якій представила нову точку зору на те, що трапилося. Вона визнала, що видалила запис зі свого ФБ, але це був “перепост” (хоча він виглядає як авторська запис).

Коли журналіст їй це сказав, Батюк заперечила: “Ви думаєте, що я, учитель історії, буду робити подібні речі?”. Потім вона розповіла про своє позитивне ставлення до націоналізму, але відкинула любов до нацизму.

Одночасно в соцмережах дивуються, чому “розслідування” проводять тільки чиновники міносвіти, а не прокуратури. Адже своїми заявами Батюк однозначно порушує закон про “декомунізації”, де прописана заборона і на прославляння нацистського режиму.

Поки офіційні особи робили насторожене обличчя, а однопартійці Батюк намагалися переконати всіх в “хакерській атаці”, багато користувачів з числа націоналістів почали навіть висловлювати вчительці – а заодно і Гітлеру – підтримку.

У відповідь на це Вінславскій почали погрожувати в коментарях.

Читайте також:  Народила і втекла в одному халаті: у Львові розшукують породіллю (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.