facebook

Цієї неділі на Прикарпаття завітає Блаженнійший Патріарх Святослав

Цього року, 7 липня, минає 125 років з дня народження єпископа Української Греко-Католицької Церкви блаженного священномученика Симеона Лукача. З цієї нагоди 29 квітня до с. Старуня, що на Богородчанщині, завітає Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.



«Блаженний Симеон Лукач є дуже близький по духу нам, прикарпатцям, адже він народився, зростав, навчався та служив на нашій землі», – розповів Митрополит Володимир Війтишин.

Владика також зазначив, що такі люди як блаженний Симеон Лукач, владики Павло Василик та Софрон Дмитерко працювали саме для того, щоб і у радянських часах вірні могли христити дітей, могли сповідатися та жити Святими Таїнствами.

В свою чергу о. Олег Каськів розповів про те, що підготовка до відзначення цього ювілею розпочалась ще на Хресній дорозі вулицями Івано-Франківська, по закінченні якої в Архікатедральному соборі Воскресіння Христового були виставленні до загального почитання мощі бл. Симеона Лукача. В своєму слові Синкел у справах духовенства та священичих родин повідомив, що спеціально до цього ювілею в рідному селі блаженного був зведений музей.

«Цей музей «Блаженного священномученика Симеона Лукача та підпільної УГКЦ» є дуже подібний до рідної хати, в якій зростав слуга Божий Симеон. Серед різноманітних експонатів там є також речі релігійного вжитку як блаженного Симеона, так й інших священнослужителів, які виконували свою місію в часи радянського режиму», – зазначив о. Олег.

У суботу, 28 квітня, в Івано-Франківську о 15:00 год. презентують фільм «Симеон Лукач». У селі Старуня в храмі Святих апостолів Петра і Павла проведуть нічні чування, які очолить Єпарх Чернівецький Владика Йосафат Мощич. Початок о 18:00 год.

«Ми мали можливість запросити знімальну групу з Києва. Журналісти деякий час з нами пожили, поспілкувалися з тими людьми, які знали Симеона Лукача. З людьми, які живуть його пам’яттю, для яких він хрестив дітей, сповідав», — зауважив отець Ярослав Середюк.

Читайте також:  На Волині пограбували старовинну церкву

Отож вже в цю неділю на Прикарпаття завітає Патріарх Святослав. В рамках візиту Предстоятель УГКЦ очолить Архієрейську Божественну Літургію, а опісля відкриє музей «Блаженного священномученика Симеона Лукача та підпільної УГКЦ». Всіх щиро запрошуємо на ці унікальні дні відзначення ювілею нашого славного мученика із Карпат!

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.