facebook

Володимир Чорноус зайнявся площею Ринок

Міська ратуша віддавна вважається символом Івано-Франківська. Після її передачі в 2012 році у власність територіальної громади міста необхідність ретельно дбати про вигляд цієї архітектурної перлини стала не лише моральним, а і юридичним обов’язком Івано-Франківської міської ради та її виконавчого комітету.

ploscha-rynok


Між тим стан архітектурного ансамблю площі Ринок, де розташована ратуша, викликає постійні нарікання мешканців і гостей міста. Зокрема, останнім часом обурення громади викликали новорічні атракціони сумнівної естетичної цінності та гучні автозабави доморослих «шумахерів».

Тимчасові торгівельні споруди, які за первісним задумом архітекторів мали стати гармонійним доповненням ансамблю навколо ратуші і слугувати для продажу преси і туристичної та сувенірної продукції, останнім часом перетворилися на цілодобові «розливайки» з незаконними холодильними вітринами. А вже з квітня міська ратуша знову неминуче буде оточена шатрами численних пивних майданчиків. Для повноти картини додайте сюди стійкий «аромат» незнищенних прилавків із сушеною-копченою рибою і отримаєте типовий вигляд теперішньої площі Ринок.

Не дивно, що депутати міської ради регулярно піднімають питання щодо необхідності впорядкування торгівлі та обмеження руху автотранспорту з подальшим облаштуванням пішохідної зони на площі Ринок. Заради справедливості зазначу, що управління торгівлі, муніципальна інспекція з благоустрою та комісія з безпеки руху вживали заходів реагування в межах своєї компетенції. Але кардинально ситуація так і не покращилась.Тож вважаю, що дана проблема потребує комплексного вирішення.

У зв’язку з цим на останній сесії міськради я звернувся до міського голови із проханням доручити профільним структурним підрозділам міськвиконкому:
1. Розробити детальний план території по периметру площі Ринок для функціонування пішохідної зони з мінімальною торгівельною інфраструктурою та обмеженим автомобільним рухом.
2. Не продовжувати після спливання терміну їх дії (9 квітня ц.р.) дозволи на розташування тимчасових споруд їх власникам у зв’язку із порушенням режиму роботи та встановленням недозволеного холодильного обладнання за межами кіосків.
3. Подати пропозиції щодо поточного ремонту фасаду ратуші, який вже місцями обсипався.
4. Протягом десяти днів вжити заходів щодо цілодобового обмеження автомобільного руху на площі Ринок (з можливістю заїзду автотранспорту мешканців кварталу, юридичних осіб, які провадять там діяльність, і екстрених служб).

Одностайна підтримка відповідного запиту колегами-депутатами дає підстави сподіватися, що невдовзі площа Ринок таки перестане бути базарною площею. Міський простір (особливо на такому знаковому для Івано-Франківська місці) має належати передусім пішоходам, дитячим візочкам і велосипедам, а не торгівельним шатрам і водіям-шибайголовам!

Читайте також:  У Буковелі обікрали готель: винесли чотири норкові шуби, сейф із грошима і пістолет

Шукайте деталі в групі Facebook