facebook

Про щеплення в Італії: чому малюків у дитсадку зустрічають озброєні люди, а батьків притягують до суду

…Звичайний ранок: батьки будять дітей, збирають у дитсадок, квапляться, аби не запізнитися. Аж раптом на вході їх зустрічають озброєні люди у поліцейській формі й заступають двері: “Вибачте, але вам сюди не можна. Ваша дитина становить суспільну небезпеку”. Але ж їй лише чотири роки!

Про що йдеться?


Це нагадує сюжет із фантастичного фільму, але це — не кіно. Карабінерам довелося чергувати на вході до дитсадків деяких міст Італії, аби забезпечити виконання норм закону про загальну імунізацію дітей, ухваленого торік. До груп пропускали лише тих малюків, батьки яких могли пред’явити заповнений щоденник щеплень. Таке відбувалося навіть у приватних садках, за відвідування яких сім’я платить по декілька тисяч євро!

“Жодні відмовки не працюють, — розповідає Ірена Рокуццо, що живе у маленькому містечку в Ломбардії. — Дошкільна освіта в Італії не обов’язкова, тож батьки не можуть оскаржити те, що їхню дитину не допустили до групи. Чотирирічна донька моєї сусідки відвідувала садок упродовж цілого року. А того дня перед нею зачинили двері: “Вибачте, ваша дитина віднині не може тут перебувати. Адже може розповсюдити небезпечну інфекцію. Приходьте, коли зробите всі щеплення”.

До Всесвітнього тижня імунізації, який триватиме до 30 квітня, розповідаємо про ставлення італійців до щеплення та вимоги, які існують в країні щодо цього питання.

Не щепили дитину? Штраф!

Торік в Італії різко зросла кількість хворих на кір: шість, сім, майже вісім тисяч — уся країна з жахом стежила за графіками, які демонстрували в телевізійних новинах. Медики запевняли: причиною спалаху стала надто низька імунізація італійців, особливо дітей. Влада відреагувала дуже швидко: було ухвалено закон, який збільшив кількість обов’язкових вакцинацій від чотирьох до десяти.

Читайте також:  Померлому українцеві принесли платіжку за доставку газу - ЗМІ

До 2017 року всіх дітей щепили лише проти дифтерії, правця, поліомієліту та гепатиту В, решта вакцин були у статусі рекомендованих. Більшість італійців, звісно, воліли не витрачати зайві 30 — 160 євро на щеплення. Крім того, за відсутність навіть обов’язкових вакцинацій не було передбачено жодних санкцій, нещеплених дітей вільно допускали до навчальних закладів.

Нові вимоги для більшості батьків виявилися громом із ясного неба: або щепиш дітей за графіком, або платиш суттєвий штраф — від 100 до 7500 євро! Штрафи накладає суд у справах неповнолітніх: відповідне повідомлення про “призупинення батьківської відповідальності” за дитяче здоров’я сюди надсилають із асоціації, що займається вакцинацією. “Перше щеплення роблять уже в три місяці, — розповідає Тетяна Чистяк, медсестра із Трієста. — Це шестивалентна вакцина: перша доза проти дифтерії, правця, коклюша, поліомієліту, гепатиту В та гемофільної палички (це збудник пневмонії, менінгіту, гемофільної інфекції). Другу дозу цієї вакцини дають у п’ять місяців, третю — в одинадцять. У період між 13 і 15 місяцем вводять першу дозу чотиривалентної вакцини (MPRV) проти кору, паротиту, краснухи та вітрянки. У шість років дітей щеплять від дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, а також вводять другу дозу чотиривалентної вакцини MPRV”.

Поясніть мені, будь ласка

У молодшого сина Ірени усіх обов’язкових щеплень не було — він декілька разів важко хворів, тож дотриматися графіка не вдалося. Та й педіатр не рекомендував піддавати імунітет зайвому навантаженню. Питаю: “Невже й твого Луку карабінери не пустили до школи?”

“Шкільна освіта в Італії для всіх дітей із шести років — обов’язкова, тож відсутність вакцинації не може бути підставою не відвідувати заняття, — каже Ірена. — Тож на уроки Лука ходить. Однак нам довелося прийти до школи разом із адвокатом і підписати спеціальне зобов’язання зробити усі обов’язкові щеплення найближчим часом”.

Читайте також:  До Польщі стало їхати більше української молоді - дослідження

За словами жінки, у класі її сина майже половина дітей поки що не має заповненого щоденника вакцинацій. Чимало батьків, точнісінько як в Україні, не вірять в ефективність щеплень або ж переконані, що обов’язкову вакцинацію проштовхує на державному рівні “медична мафія”: начебто хочуть заробляти на держзакупівлях вакцин. Такі виходили на масштабні демонстрації та пікети проти запровадження обов’язкової вакцинації, а нині усіляко відтягують час, аби не виконувати вимогу.

Мовляв, у березні були парламентські вибори, влада змінилася і є надія, що закон скасують. А поки що, аби не платити штраф, вони записуються на консультації у відділення асоціації, яка займається вакцинацією населення. Мовляв, поясніть мені всі переваги щеплень для моєї дитини, розтлумачте… Загалом кожен із батьків має право на три такі “інформаційні колоквіуми”. Записуватись на них треба заздалегідь, і тепер черги — аж до літа.

“Тож поки що штрафів ми не платили, і в класі досі багато нещеплених дітей”, — каже Ірена.

Зрештою, перехідний етап триватиме два роки. Надалі ж освітянам буде важко: за рекомендаціями медиків, класи доведеться формувати так, аби в кожному було не більше як одна нещеплена дитина (адже декому це заборонено за медичними показами).

Вакцинаційний туризм
Усі обов’язкові вакцини для італійських дітей — безплатні. Однак деякі батьки готові на додаткові витрати, аби, як вони вірять, уникнути надмірного навантаження на імунітет. Мовляв, при використанні шестикомпонентних вакцин зростає ризик алергії чи негативної реакції на складники, тож краще використовувати однокомпонентні. В Італії таких немає, тож вони їдуть до Швейцарії. Тут же, наприклад, тільки одна доза вакцини проти поліомієліту коштує приблизно 60 євро. Заповнити “щоденник щеплень” таким чином обійдеться у 1200 — 1500 євро (і це, не враховуючи витрат на дорогу).

Читайте також:  Трагедія в Італії: в Генуї вирішили відновити міст, що обвалився

До слова, за підрахунками ВООЗ, оприлюдненими у січні 2018 року, щорічно вакцинація попереджає приблизно від 2 до 3 мільйонів смертей тільки від дифтерії, правця, кашлюка та кору.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.