facebook

На Прикарпатті троє дітей злягли в реаніамацію через укуси змій

В Івано-Франківській області вже троє дітей потрапили до лікарень після укусів гадюк. Агресивні плазуни нападають не лише в лісі, але й підповзають близько до людських домівок. Фахівці зазначають — це лише початок.



10-річна Адріана поволі одужує. На змію вона наткнулася на городі біля будинку – пішла до песика, що сильно гавкав, і плазуна на землі одразу й не помітила. Змія вкусила дитину у стопу, інформує “ТСН“.

Я коли взяла песика на руки, вона рота відкрила, зашипіла і мене вкусила. Біль був такий, ніби сильно обпікся, — розповіла постраждала.
Стан дівчинки був важкий, тож з райлікарні її забрали до реанімації в Івано-Франківськ.

Отрута гадюки звичайної має ще й алергічну дію. В цієї дівчинки якраз так і було. В неї виникла гостра алергічна реакція: впав артеріальний тиск, там серйозні наслідки були, — пояснив завідувач відділення анестезіології обласної дитячої лікарні Олег Курташ.

Гадюка звичайна – єдина небезпечна змія у наших краях. Її можна розпізнати за темним зигзагоподібним малюнком на спині та трикутною головою. Якщо пощастить розгледіти зіниці, то в гадюк вони вертикальні, коли в інших змій — круглі.

Як пояснив кандидат біологічних наук Назар Смірнов, навесні у період розмноження гадюки найбільш небезпечні.

Вона, зазвичай, якщо відчуває, що хтось наближається, старається десь втекти. В такий час вони просто втрачають оцю пильність і можуть дозволити підійти людям до себе. Тому в цей час збільшення укусів буває, — каже науковець.
Отрута місцевої гадюки не смертельна, якщо вчасно і правильно надати допомогу. Категорично неможна накладати джгути на уражену кінцівку або висмоктувати із ранки отруту, натомість слід якнайшвидше викликати лікарів.

Читайте також:  На Вінниччині від отруєння померли двоє дітей – сестрички, віком 4 та 13 років

Поки їде швидка, батьки повинні накласти якийсь стерильний бинт, замотати цю ранку. Дати знеболююче, яке є в кожній родині. Наприклад, ті ж самі таблетки парацетамолу, — каже лікар Курташ.
Щороку до лікарів доставляють близько півтора десятка дітей з укусами змій.

Уникнути укусів може допомогти звичайна пильність. Фахівці радять для прогулянок у ліс чи гори вдягати високе взуття; уважно дивитися під ноги, а перш, ніж присісти, перевірити палицею, чи бува у траві не заховалася змія.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.