facebook

В Україні ввели тарифи на лікування: Чи буде щось безкоштовним

Кабінет міністрів України затвердив тарифи на пацієнтів для терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів.

Постанова з розцінками вступить у силу з дня опублікування і буде діяти до 31 грудня, а фінансування почнеться з 1 липня. Експерти в галузі охорони здоров’я б’ють на сполох і стверджують, що цих грошей буде мало, пише “Сегодня”.

У чому суть

Відзначається, що постановою закріплений базовий тариф за обслуговування пацієнта в 2018 році – 370 грн за людину на рік, у планах уряду – підняти в 2019-му тариф до 450 грн.

“Таку суму отримає медустанова або лікар – приватний підприємець, який підписав договір про співпрацю з Нацслужбою здоров’я (НСЗ). Решта медструктур поки будуть фінансуватися безпосередньо з бюджету за старим принципом (по кількості ліжко-місць і співробітників)”, – пояснюється в статті.

Базовий тариф діє для пацієнтів у віці 18-39 років. Для інших вводяться підвищувальні коефіцієнти: на малюків до 5 років виділять по 1480 грн (370х4), на дітей 6-17 років – по 814 грн (370х2,2), на 40-64-річних – по 444 грн (370х1,2), від 65 років і старше – по 740 грн (370х2).

“Ці гроші надійдуть у розпорядження головного лікаря клініки або приватного лікаря і можуть бути витрачені на зарплату лікарям і медсестрам, ліки і аналізи, обладнання, “комуналку”, ремонти і т. д.” – уточнюють журналісти.

У селах, де лікар вусього один, він зобов’язаний обслужити всіх жителів, навіть якщо їх більше 2000. Теоретично на одного доктора з 2000 пацієнтів повинно бути не менше 740 тис. на рік.

Що буде безкоштовним

Первинна медична допомога терапевта, педіатра або сімейного лікаря, на яку закладено 370 грн на рік на людину, включає: діагностування та лікування найпоширеніших хвороб (застуда, грип, отруєння, травми), спостереження за вагітними, гіпертоніки, діабетиками, хворими на туберкульоз, СНІД, онкозахворюваннями, паліативну допомогу (полегшення страждань). Безкоштовними є вимірювання тиску, електрокардіограма, аналізи крові і сечі, в тому числі на цукор.

Читайте також:  Кабмін продовжує плутанину з тарифами за рахунок споживача

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.