facebook

В кліщах, зібраних неподалік села Підмихайля, виявлено збудника туляремії

На квітень-травень, як правило, припадає перший пік чисельності нападів кліщів, а другий пік – на серпень-вересень.

В Україні із захворювань, які передаються через укуси кліщів, найчастіше зустрічається кліщовий вірусний енцефаліт та іксодовий кліщовий бореліоз – хвороба Лайма. В Калуському районі в 2017 році задокументовано два випадки хвороби Лайма. В поточному році не виявлено, інформують “Вікна”.

На території Калуського району збудників хвороби Лайма було виявлено в кліщах, зібраних поблизу сіл Завій, Підмихайля, Пійло, Довгий Войнилів, Мислів, Мошківці, Станькова, Стефанівка, Боднарів, Бережниця. В 2017 році в кліщах, зібраних неподалік села Підмихайля, виявлено збудника туляремії.

Щоб вберегти себе від захворювання, збираючись до лісу, треба дотримуватись таких правил: одяг повинен мати тісно прилягаючий до шиї комір, застебнуті манжети, штани заправлені в чоботи або шкарпетки; одяг та взуття можна обробити засобами, які відлякують комах. Волосся слід прибрати під головний убір. При виході з лісу необхідно провести само- або взаємоогляд на наявність кліщів. Якщо до тіла людини кліщ уже присмоктався, потрібно його якомога швидше зняти. Не варто знімати їх різко, а легким посмикуванням видалити з тіла. Ранку обробити розчином йоду, спиртом, горілкою або одеколоном.

Коли при видаленні кліща він розривається, то в підшкірному шарі залишається хоботок. У такому разі необхідно за допомогою звернутися до лікаря-хірурга, який зробить все необхідне, щоб попередити недуги, пов’язані з укусом кліща.




Довідка.
Туляремія — гостра гостра зоонозна природно-осередкова інфекційна хвороба з багатьма механізмами передачі інфекції, яка перебігає з інтоксикацією, гарячкою, ураженням лімфатичних вузлів, шкіри, слизових оболонок, легенів.

Читайте також:  Ринок землі: прикарпатці не поспішають продавати паї

Шукайте деталі в групі Facebook