facebook

Як відзначають День перемоги в Європі

Без парадів, салютів та вихідного дня… 8 травня в деяких європейських країнах і США святкують день закінчення Другої світової війни. Саме в цей день в 1945 році в 23 години 1 хвилину за середньоєвропейським часом набув чинності Акт про беззастережну капітуляцію фашистської Німеччини. На сьогоднішній день до цієї пам’ятної події в країнах Європи відносяться по-різному. Одні – влаштовують гучні гуляння; інші – запалюють свічки і згадують усіх загиблих у цій війні; для третіх – дата 8 травня взагалі нічого не означає. Як же святкує Європа день закінчення Другої світової війни?

7 травня 1945 року. Місто Реймс (Німеччина). 2 година 41 хвилина. Представники Верховного командування Вермахту, Західних союзників і Радянського Союзу підписали Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини. Вже 8 травня о 23 годині 1 хвилину він вступив в силу. Саме 8 травня вважається в Європі закінченням Другої світової. Ось тільки святом його вважають не в кожній країні. Наприклад, у Франції, Великобританії цей день відзначають стримано – покладають квіти до пам’ятників загиблих солдат. Більш святково проходить 8 травня в Словаччині: «Звичайно, тут немає такого ажіотажу, як ми звикли. Мало не з кінця квітня вже чекаємо тиждень травневих свят. Тут все проходить більш інтелігентно. Запалюють свічки, як данину пам’яті, на могилах солдатів. Проводять історичні реконструкції боїв. І це набагато більше вражає, ніж наші паради. Багато людей, одягнених у форму військового часу », – розповідають наші співвітчизники, які емігрували.

Головна відмінність полягає в тому, що ветеранів не гонять на паради. Хоча на вулицях завжди можна зустріти когось із них з квітами. Змоделюйте ситуацію: в парку діти підходять до літнього чоловіка і просять розповісти про ті події. Пояснюють, що хочуть почути історію саме від героя війни. І людина чесно зізнається, що сам він не воював. Він просто застав війну. Йому тоді було 5 років. Але, що відбувалося, пам’ятає. І якщо історія не від героя війни їм цікава, то може все розповісти…» А у нас таке можливо? Адже наші «ряджені» ветерани можуть розповісти значно більше, ніж справжні герої…Насправді, людям, які були свідками подій Другої світової війни просто соромно надіти «липову» медаль.

Читайте також:  Пасажир, чекаючи поїзда, зафільмував парочку на платформі у дуже «пікантний» момент

В сусудній Польщі ще два роки тому День перемоги святкували в один день з Росією. Тепер же, як і в багатьох країнах Європи, 8 травня. І населення таке перенесення сприйняло безболісно. На місцевому рівні все одно свято існує, може і не так яскраво, як раніше. Але все одно – концерти, театральні постановки, парад. Немає конкретного сценарію, як було в часи СРСР. Ти точно знаєш, що 9 травня – обов’язково вранці парад, потім концерт, ввечері салют. З року в рік. Змінюються тільки артисти і час параду. У Польщі все різноманітніше. Але так само, як і у нас, покладають вінки та квіти до пам’ятника солдатам », – розповідають трудові емігранти-українці.

А ось в Італії День перемоги відзначають 25 квітня. У цей день в 1943 році Італія приєдналася до антигітлерівської коаліції. А 8 травня вважається Днем боротьби з тероризмом. У них немає параду і мітингів. ЗМІ інформують, що була Друга світова війна і це погано, розповідають про тероризм в цілому. Можуть пройти акції «За мир у всьому світі». Пісні, можливо, і присутні, але гучних гулянь не буває.

У Німеччині 8 травня – це День пам’яті за всіма загиблими у Другій світовій війні. Це день тихої скорботи. Для них це досі хвора тема. Вони ж розуміють, що вони – організатори цього всього заходу. І їм все одно соромно, хоча вже кілька поколінь змінилося. Тому 8 травня в Німеччині, як і в багатьох країнах Європи, шанують пам’ять тих, хто поборов фашизм. Правда, звичку Росії і деяких пострадянських країн бурхливо святкувати 9 травня в Німеччині не розуміють.

В цивілізованому світі Друга світова війна все-таки сприймається, як ситуація, коли дві диктаторські країни зчепилися між собою. Всі поважають СРСР за той внесок в перемогу, але немає думки, що ця перемога виключно Радянського Союзу. Адже розуміють, що був же ще й другий фронт. І освічені люди впевнені, що Сталін з усіма його діями теж не архангел з крилами, який рятував світ.

Читайте також:  Задушив та зґвалтував: відомі моторошні деталі вбивства 12-річного хлопчика у Дніпрі



В Європі, зокрема в Німеччині, усіма способами викорінюють будь-які навіть натяки на фашизм. І караються вони на законодавчому рівні.

Далі буде…

Шукайте деталі в групі Facebook