facebook

Прискорено переходимо на цифру: Стало відомо, коли зникне телебачення у 2 млн громадян

Інтенсивність без належної бази може обернутися недобрими наслідками, попереджають фахівці.

Наприкінці літа мільйони українців можуть не побачити українських каналів через перехід на цифрове мовлення. Навесні Кабмін затвердив поетапне відімкнення аналового телебачення, котре мало б цілком зникнути з екранів на початку 2019 року, якби президент Петро Порошенко не зажадав прискорити цей процес

Ще 10 років тому Україна та Європа домовилися про поступовий перехід на цифрове, так зване Т2-телебачення, однак строки відімкнення аналогового постійно переносили, бо наша країна не була готовою до переходу. Нарешті цьогоріч справа вийшла на фінішну пряму. На початку літа відімкнути звичайне телебачення мали б у столиці і в одній з областей для того, щоби подивитися на результати і в разі потреби добудувати мережу та поступово вимикати інші регіони. Але кілька тижнів тому в ситуацію втрутився глава держави.

Такі заяви неабияк здивували телевізійників. “Мені здається, президент розмовляв з такими експертами, які або свідомо, або несвідомо ввели його в оману”, – каже Ольга Большакова з незалежної асоціації мовників. “У нас на сьогодні єдиним цифровим монополістом залишається компанія із непрозорою структурою власності”, – додала вона. Інший суперечливим моментом є те, що в десятків регіональних мовників навіть немає цифрових ліцензій. Крім того, держава ще за Януковича провалила програму із забезпечення соціально незахищених верств населення тюнерами для цифрового телебачення.

“Ті люди, які не матимуть альтернативного виду мовлення, або з якихось причин не могли і не можуть придбати обладнання – вони залишаться без телевізора”, – побоюється виконавчий директор групи компаній “1+1” Ярослав Пахольчук.

Телевізійники загалом виступають за перехід на цифру, бо це банально вигідно для каналів, котрі нині платять чималі суми за мовлення одночасно в цифрі та аналогу. Однак іще торік “1+1” власним коштом проводило дослідження, де показало, що в Україні є чимало місць без цифрового телебачення. Погоджуються з цим і експерти – детальних карт цифрового покриття поки що ніхто не бачив, тож що станеться після відмікнення аналогового – не зрозуміло. Юристи кажуть, що президент мав право дати доручення Кабміну, а вже той мусив розробляти плани відімкнення, але наразі навіть профільні міністри не можуть відповісти на запитання, скільки українців зможуть дивитися телевізор наприкінці літа.

Читайте також:  Хлопчик потрапив до лікарні через удар струмом у дитсадку

“Наскільки Україна готова – я не знаю, бо технічно можливості моніторити готовність переходу у нашого міністерства немає”, – визнала перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

Невирішеним залишається навіть питання мовлення на окупованих територіях, котре за планом відімкнення там мало зберігатися. Експерти певні, що для України важливо, щоби відповіді на всі запитання були, як і чіткий та зрозумілий усім учасникам ринку план дій. Керівник проекту “Зміцнення свободи медіа” Ради Європи Галина Смірнова наголошує, що до переходу мають бути готові всі – особливо населення.

“Аби процес був прозорим і для міжнародної спільноти, і для Європи, і для українських учасників медіаринку. Ми будемо спостерігати за цим переходом”, – пообіцяла Оксана Романюк з Інституту масової інформації.

Випадково чи ні, але заява про екстрене відімкнення аналогу збіглася з закінченням у багатьох каналів цифрових ліцензій. Минулий конкурс із роздавання ліцензій викликав чимало скандалів, тому допустити таке вдруге Україна не має права. “Коли не буде аналогового телебачення, держава фактично зможе перерозподілити інформаційний простір. І тут дуже важливо, щоб це відключення не стало елементом цензури”, – наголосив нардеп Микола Княжицький. Інший сценарій в умовах російської агресії може надто дорого коштувати Україні, адже навіть за найскромнішими підрахунками понад 2 млн людей можуть залишитися без телебачення взагалі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.