facebook

Міфи про Другу світову війну: розвінчання

Українська частина історії Другої світової війни оповита величезною кількістю міфів. Дається взнаки більшовицька окупації України. Радянська влада вміло переписувала історію, перетворюючи її на ще один інструмент пропаганди. Після Революції Гідності історична правда почала поступово випливати на поверхню. Ми спробуємо розвінчати найпоширеніші міфи про Другу світову війну.

Велика Вітчизняна замість Другої світової

Ми так довго читали на листівках та у підручниках привітання з перемогою Радянського Союзу у Великій Вітчизняній війні, що звикли до такого формулювання. Але радянські історики та пропагандисти свідомо забували, що те, що СРСР називав вітчизняною війною – було лише частиною Другої світової, у якій переможцями є Велика Британія, США та інші країни антигітлерівської коаліції.

Вітчизняною назвав війну нарком закордонних справ СРСР В’ячеслав Молотов у своєму радійному виступі 23 червня 1941 року. Пізніше додався епітет «велика». Мета введення псевдо патріотичного словосполучення – мобілізація якомога більшої кількості людей, які на той час не бажали воювати, а були виснажені Голодомором, репресіями та злиднями, для захисту Вітчизни.

Факти доводять: Радянський Союз суттєво програвав влітку 1941 року Німеччині через нестачу людських ресурсів, зокрема, втрачав їх, коли вояки здавалися у полон. Нині міфом про Велику Вітчизняну, як тотожну назву Другої світової війни, активно спекулює президент Росії Володимир Путін. Таким чином висловлюється приналежність росіян – спадкоємців Радянського Союзу – до великої нації, яка змогла перемогти Гітлера, а нині здатна впоратися з будь-яким супротивником.

Україна у 2015 році відмовилась від використання терміну «Велика вітчизняна» та вирішила використовувати словосполучення «Друга світова». Тож нині день 9 травня вважається «Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні».

Другу Світову війну СРСР “виграв” без допомоги антигітлерівської коаліції


Читайте також:  Зайцевій і Дронову зачитали жахаючий обвинувальний акт

З 22 червня 1941 року США включили СРСР в програму “ленд-лізу” – передачі озброєнь, матеріалів і припасів “в борг”, за якою вони вже поставляли озброєння до Британії.

По ленд-лізу СРСР отримав товарів на 11 мільярдів доларів або 140 мільярдів в сучасних цінах, близько 17,5 мільйонів тонн різних вантажів. Зокрема, стрілецька зброя, танки, вибухівка, боєприпаси, а також літаки, паровози, автомобілі, кораблі, машини і обладнання, продукти харчування, кольорові і чорні метали, одяг, матеріали, хімічні реактиви тощо.

США поставили в СРСР локомотивів в два з половиною рази більше, ніж було випущено за роки війни радянською промисловістю. Більшість легендарних “Катюш” стояли на шасі Студебеккера, і майже всі м’ясні консерви, які потрапляли на фронт, були американського виробництва. До речі, багато ветеранів добре пам’ятають американську “тушонку”, адже до ти пір, поки її не почали постачати на фронт, солдати були голодними.

Крім того, під після завершення війни в СРСР радо вітали американських солдат, як союзників, що зробили великий внесок у перемогу.

До речі, Росією борг СРСР за ленд-ліз досі не погашений, на відміну від усіх інших країн-учасниць.

Друга світова війна закінчилася 9 травня

Закінчилася Друга світова війна 2 вересня 1945 року капітуляцією Японської Імперії. 8 травня капітулювала лише Німеччина. Акт капітуляції був підписаний о 22:43 8 травня 1945 року. За московським часом це було 00:43 9 травня. В СРСР це вдало використали, щоб відзначати перемогу окремо від Європи і США в період “холодної війни”. До того ж, указом президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року 9 травня був встановлений як день “всенародного торжества”. У 1948 році, враховуючи жахливі наслідки війни, зокрема наявність величезної кількості інвалідів, свято скасували. Статус державного свята 9 травня знову отримало 1965 року.

Читайте також:  Трирічний хлопчик на Львівщині проковтнув льодяника разом з паличкою

Радянський Союз та гітлерівська Німеччина завжди ворогували

Так не було. У період між двома світовими війнами Москва та Берлін намагалися змінити порядок, встановлений після Першої світової війни. Саме Радянський Союз допомагав Німеччині відновити військову могутність, а Берлін надавав шалені кредити СРСР. Один з доказів спільної мілітаристичної підготовки – існування навчально-дослідних центрів для танкістів та авіаторів – «Кама» у Казані та «Липецьк» у Липецьку відповідно. У них на території Радянського Союзу проходили навчання військові командири Третього рейху. Зокрема, у Липецьку були підготовлені командувач повітрянодесантних військ нацистської Німеччини Курт Штудент та генерал Ганс Ешоннек. А з ними ще 300-500 людей щороку
Війна для України розпочалась

22 червня 1941 року За радянських часів говорили та навіть співали у піснях про те, що війна почалась 22 червня 1941 року о 4 ранку. Насправді, Друга світова розпочалась 1 вересня 1939 року нападом армії Третього Рейху на Польщу. А 17 вересня на Польщу напав Радянський Союз, адже внаслідок пакту Молотова-Ріббентропа йому надавалась можливість повернення територій, втрачених Росією після Першої світовій війни.

Тобто, фактично Другу світову війну розпочали Гітлер та Сталін за згодою. І українці були втягнуті у конфлікт від само початку. Наші міста Львів, Дрогобич, Самбір зазнали бомбардувань німецькою авіацією у перші дні війни. Українці воювали як у складі польської армії проти Німеччини, так і проти поляків на боці Радянського Союзу з 17 вересня 1939 року.

Катерина Солодка – спеціально для “Український Простір Прикарпаття”

Джерела:
https://24tv.ua/golovni_mifi_i_pravda_pro_drugu_svitovu_viynu_n683499

https://tvi.ua/publikacii/articles/10-mifiv-drugoi-svitovoi-vijni.html

Шукайте деталі в групі Facebook