facebook

Прикарпатці вивчали досвід в ОТГ Львівщини та Тернопільщини (фото)

З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID відбувся навчальний візит до Давидівської сільської ОТГ Львівської області та Великогаївської сільської ОТГ Тернопільської області.

Львівщину та Тернопільщину відвідали сільські голови, представники районних рад й адміністрацій Городенківського, Рогатинського та Тисменицького районів у межах програми «Маршрути успіхів».

учасників ознайомили з практикою залучення місцевого бізнесу до ОТГ.

Під час зустрічі з прикарпатцями голова Давидівської ОТГ Володимир Керницький поділився досвідом щодо залучення коштів у громаду, ефективного використання комунального майна, застосування механізму сплати пайової участі забудовників у розвиток інфраструктури ОТГ, а також спрогнозував її розвиток в осяжній перспективі.

Заступниця сільського голови з гуманітарних питань Зіновія Кіт розповіла про бюджет громади та використання субвенції, штат працівників ї їх функціональні обов’язки.

Під час перебування у Давидівській ОТГ учасники поїздки ознайомилися з організацією роботи Давидівської амбулаторії в умовах децентралізації та оглянули Давидівський дошкільний навчальний заклад, який було відремонтовано після об’єднання громади.

Ознайомилися також з роботою сімейного приватного підприємства «Лата», яке займається виробництвом паперових склянок, повноколірних упаковок та іншої паперової екологічно чистої продукції. На нині підприємство створило 50 робочих місць для жителів громади.

Поділився досвідом роботи також староста Пасіки-Зубрицького старостинського округу Ігор Бубенчик. Він детально розповів про роботу старост, ідеї та реалізовані проекти у селі Пасіки. До складу Давидівської ОТГ входить 12 населених пунктів.

У Великогаївській ОТГ учасники поїздки ознайомилися з роботою навчально-виховного комплексу «Загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. – дошкільний навчальний заклад с. Великі Гаї», де в умовах об’єднання проведено значні ремонтні роботи, закуплено сучасне мультимедійне обладнання для хімічного кабінету (вартість майже 1 млн. грн.), відкрито новий комп’ютерний клас. Відвідали приміщення дошкільного навчального закладу «Ясла-садок: Країна дитинства», де після об’єднання проведено ремонт приміщення, закуплено нові меблі та якісний інвентар.

Читайте також:  Ви вже знаєте? Результати зустрічі Порошенка і Трампа! Такого не очікував НІХТО! (ВІДЕО)

Голова Великогаївської ОТГ Олег Кохман та заступник сільського голови Галина Кравчинюк розповіли про роботу ОТГ щодо залучення інвестицій, проектів МТД, про роботу щодо ремонту доріг у громадах, які входять до складу ОТГ. Як зазначив сільський голова, першочергово ремонт сільських доріг проведено до головних об’єктів у громадах (шкіл, амбулаторій, ФАПів, сільських клубів, цвинтарів, адмінбудівель тощо), також облаштовано під’їзди до вулиць. Невдовзі буде проведено ремонти вулиць.

Крім цього, кожному депутату громади виділяють майже 100 тис. грн. для ямкового ремонту вулиць його округу. Головними пріоритетами на 2018 рік для ОТГ є відкриття нової амбулаторії та нового адміністративного приміщення у Великих Гаях, ремонт усіх доріг у 14 населених пунктах, які входять до складу ОТГ. Ознайомилися також із робото старости сіл Товстолуг і Застінки.

«Учасники візиту мали змогу на власні очі побачити, що вони отримають у результаті об’єднання. Як показав візит у ці дві успішні ОТГ, переваги об’єднання громад вагомі, оскільки приносять конкретні результати. Наприклад, якісний ремонт приміщень в ОТГ, придбання сучасного комп’ютерного обладнання, ремонт доріг став можливим для Давидівської та Великогаївської ОТГ після об’єднання», – зазначив експерт Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Микола Скиданюк.

Учасники поїздки акцентували, що їм тепер необхідно активізувати процеси добровільного об’єднання у своїх громадах, оскільки це дасть більше шансів для розвитку.




Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.