facebook

Прикарпатці в Українській Прем’єр-лізі

ball

Восени минулого року одне з столичних спортивних видань зазирнуло у паспорти гравців української Прем’єр-ліги. Журналісти мали на меті визначити, яким є представництво регіонів в елітних клубах. В цьому рейтингу Івано-Франківщина «фінішувала» останньою. Єдиним представником краю в УПЛ виявився півоборонець львівських «Карпат» Ігор Худоб’як.


З початком весняної частини сезону кількість прикарпатських футболістів в Прем’єр-лізі зросла удвічі. Після тривалої перерви в матчі чемпіонату взяв участь голкіпер Юрій Мартищук. Уродженець Коломиї нарешті дебютував в «основі» одеського «Чорноморця», з яким уклав контракт ще влітку 2012-го. Попередній матч в УПЛ Мартищук провів у барвах «Зорі» з Луганська більш ніж чотири роки тому, в листопаді 2010-го! Загалом на його рахунку 32 матчі в еліті.

Рекордсменом серед прикарпатців за кількістю поєдинків в українській Прем’єр-лізі відтепер є Ігор Худоб’як. Недільний матч проти донецького «Металурга» на столичній «Оболоні» виявився для пів¬оборонця «Карпат» ювілейним, 200-м у турнірі. Він першим серед наших земляків досяг вказаної позначки.

Впродовж зими Худоб’як ділив лідерство за кількістю матчів з Романом Максимюком. Уродженець Биткова закінчив виступи у 2011-му, коли йому було 37 років! Роман захищав кольори шести клубів еліти – «Прикарпаття», «Динамо», «Дніпра», «Чорноморця» і «Волині».

У «Волині» провів свій останній матч під егідою УПЛ ще один прикарпатець – косівчанин Володимир Ковалюк. На його рахунку 194 матчі в еліті. Варто зазначити, що Ковалюк провів їх у складі восьми клубів, що є національним рекордом! Володимир захищав кольори «Карпат», «Прикарпаття», «Дніпра», «Динамо», «Шахтаря», «Кривбаса», «Борисфена» і «Волині». Останній матч на найвищому рівні він провів у 38 років.

Як бачимо, новоспеченому рекордсмену є з кого брати приклад в плані спортивного довголіття. До речі, Ігор Худоб’як, який 20 лютого відсвяткував свій 30-й день народження, веде перед не тільки серед земляків. Він є рекордсменом «Карпат» у новітній історії клубу. На його рахунку понад 260 офіційних поєдинків. В історичному реєстрі «зелено-білих» він посідає сьому позиція після таких легенд клубу, як Лев Броварський, Ростислав Поточняк, Ігор Кульчицький та ін.

Читайте також:  Маркевич: Пішли назустріч Прем'єр-лізі, аби зіграти цей матч

Та повернімося до теми нашої розмови. З 1992 року, відколи проводиться національний чемпіонат, свій слід в еліті українського футболу залишили майже 60 вихованців спортивних шкіл Івано-Франківщини. Зрозуміло, що найширшим їх представництво було за часів виступів у вищому дивізіоні «Прикарпаття». Піковим став сезон 1995-96 рр., коли лише в івано-франківській команді було 18 місцевих футболістів.

Втім, закріпитися серед найсильніших вдалося ліченим гравцям, а провести на цьому рівні хоча б сотню матчів зуміли лише дев’ятеро. Останнім цей список в 2012-му році поповнив городенківець Ігор Ощипко. Нині він, як відомо, пробує закріпитися в австрійському «Штурмі».
Останнім прикарпатцем-дебютантом УПЛ наразі є Ігор Худобяк (тезка гравця «Карпат»). В 2010-му він провів шість матчів у складі ПФК «Севастополь» і запам’ятався тим, що провів дебютний гол «моряків» в еліті. Хто буде наступним?

Можливо, лік прикарпатським гравцям в еліті українського футболу вже незабаром продовжить вихованець івано-франківської ДЮСШ №3 Олександр Лучик, якому наприкінці березня виповниться 21 рік. Лучик внесений до заявкового листа маріупольського «Іллічівця». В останньому поєдинку азовців він перебував серед запасних.

Потенційним гравцем еліти може стати голкіпер ПФК «Олександрія» Андрій Новак. Він є одним з лідерів команди, яка впевнено лідирує у першому дивізіоні і, мабуть, вже влітку підвищиться у класі…

Поряд ми наводимо перелік гравців-рекордсменів, не тільки гвардійців, але й кращих бомбардирів. Серед останніх лідируєПетро Русак (на фото). На його рахунку 26 точних пострілів (останній гол в еліті Петро провів у 1999-му). На другій позиції – Ігор Худоб’як з «Карпат» – 22 голи.

Дехто з гравців, котрі ввійшли у топ-рейтинг, розпочинали свою кар’єру ще за радянських часів. Приміром, Ігор Юрченкопровів 125 матчів в чемпіонаті СРСР (виступав також у Чехії). Поділитися спогадами про радянський чемпіонат можуть також Сергій Турянський і Валентин Москвін (останній грав ще й в Ізраїлі).

Читайте також:  На Богородчанщині водій фури розбив дві машини і втік. Чоловіка спіймали у сусідньому районі (ФОТО)

Зрештою, більшість інших наших рекордсменів теж виступали за кордоном. Той-таки Худоб’як провів сезон у російському ФК «Ростов»…

Прикарпатці в УПЛ

Гвардійці
200     Ігор Худоб’як
199    Роман Максимюк
194    Володимир Ковалюк
182    Микола Волосянко
162    Роман Русановський
155    Андрій Хомин
114    Валентин Москвін
107    Ігор Ощипко
107    Петро Русак
99    Тарас Ковальчук
88     Анатолій Редушко
77    Петро Ковальчук
76    Василь Тофан
71    Ігор Юрченко
66    Сергій Турянський
64     Михайло Савка
62    Володимир Ларін
62    Олег Рипан
56    Ігор Кріль
52    Олександр Микуляк

Голеадори
26    Петро Русак
22    Ігор Худоб’як
19     Андрій Хомин
17    Сергій Турянський
15    Ігор Юрченко
14    Валентин Москвін
14    Роман Максим’юк
13     Микола Волосянко
13    Володимир Ковалюк
11    Роман Григорчук
11    Ігор Ощипко
7    Анатолій Редушко
6    Орест Атаманчук
6    Олександр Микуляк
6    Василь Тофан
5    Володимир Ларін
5    Юрій Шулятицький

Шукайте деталі в групі Facebook