facebook

“Це було таке маленьке сонечко”: Фатальна недбалість лікарів призвела до смерті хлопчика

12-річному Роману Кулаку з Львівської області, у якого раптом заболів живіт, медики поставили неправильний діагноз. Кілька годин втраченого часу привели до жахливої трагедії.

Переглядаючи домашній фотоальбом, батьки згадують кожну мить, коли їх син був поруч, передає Корупція.Інфо




“Ми його так любили, це було таке сонечко маленьке. Для мене він там далі сидить – в кабінеті на кріслі, і просто десь вийшов на хвилинку і зайде”,
– розповідає мама хлопчика Наталя Кулак.

Щоліта Рома їздив в село до бабусі. Школяр любив проводити у неї канікули. Так було і в минулому році. В одну мить у дитини дуже заболів живіт. А також спина, і давило в грудях. Перелякані родичі відразу викликали швидку допомогу. 12-річному Ромі лікарі поставили діагноз – тепловий удар. І зробили хлопцеві кілька уколів.

Уколи не допомогли, а навіть навпаки – Ромі ставало гірше, а біль посилювався. Тому медики вирішили везти дитину в районну лікарню – в Жидачів. Там Ромі поставили інший діагноз і почали лікувати від отруєння. Однак, за словами батька, крім кардіограми і загального аналізу крові медики не провели більше ніяких обстежень.

“Лікувати сина, який вже стогнав від болю в животі, звичайною мінералкою.

Ось такі “записки божевільного”. Ось, Боржомі педіатр прописала… Валеріана болгарська для заспокоєння, тому що, як написали лікарі, “він якийсь нервовий”, – говорить батько дитини Володимир Кулак.

Поки хлопчик лежав у лікарні, до нього час від часу підходили то інфекціоніст, то педіатр, то невропатолог, то хірург. І жоден з лікарів не брався робити будь-який висновок. Тільки спостерігали, і кожен раз призначали нові препарати.

Через п’ять годин стан хлопчика значно погіршився. І тільки тоді медики вирішили зробити ультразвукове дослідження (УЗД).

“Лікар, яка робила УЗД, вона написала, поставила три знаки оклику (навпроти діагнозу – ред.). Це загроза. Це вона відзначала. Надмірно виражений метеоризм кишечника”, – розповідає Володимир Кулак.

Три знаки оклику! Загроза! Але лікарі і далі нічого не робили. У районній лікарні Рому протримали понад 12 годин.

“Ніхто там більше ніяких дій не робив. Дитина лежала, у дитини була гикавка. Гикавка була до третьої ночі. І тільки о третій годині ночі вони вже схаменулися, почали думати, що робити. І відправили дитину до Львова”, – розповідає батько хлопчика.

Медики Львівського “Охматдиту” були шоковані. Дитина була майже без свідомості. І що найстрашніше – лікували її неправильно. Лікарі не давали ніяких прогнозів, адже було втрачено найважливіше – час.

Уже без свідомості хлопчика повезли в операційну. Дві дуже складні операції і страшний вердикт лікарів – у Роми не була тепловий удар, не отруєння, а заворот кишечника.

“Ми почали говорити: “Рома, ти нас чуєш? Це мама. візьми мене за руку”. І він мене схопив”, – говорить Наталія Кулак.

Але дива не сталося…

Володимир переконаний: його син був би живий, якби лікарі не тягнули, відразу зробили всі обстеження, встановили точний діагноз і вчасно надали медичну допомогу. За всяку ціну чоловік вирішив довести вину медиків. Почав вивчати всі документи, протоколи і з’ясував: лікарі відразу допустили помилку і не зробили найнеобхідніше.

“Перше при таких гострих болях в животі потрібно по протоколу робити рентген. Рентген у них є, є рентгенологи. Є лапароскопічна стійка в лікарні, яку купили кілька років тому за 20 тисяч євро”, – розповідає Володимир Кулак.

Клініко-експертна комісія МОЗ дійшла висновку – 12-річний Роман помер внаслідок неправильного діагнозу медиків. Але хто конкретно винен в його смерті? Лікарі з районної лікарні тільки розводять руками і перекладають провину один на одного.

Як виявилося, в історії хвороби – повний безлад. Дати і час огляду не збігаються, а висновки і зовсім виправлені. Порушили кримінальну справу. До трагедії вважають причетними не менше чотирьох лікарів – це інфекціоніст, педіатр і двоє хірургів.

Журналістам вдалося поспілкуватися з головним лікарем Жидачівської ЦРЛ Богданом Бойчуком. Судячи з логіки керівника медзакладу, дитина померла не в його лікарні, а вже у Львові, тому, які можуть бути до нього питання?

Кореспондент (К): Як виявилося так, що у дитини заворот кишок, привезли його в лікарню з сонячним тепловим ударом, а лікували від отруєння?
Головлікар (ГВ): Отруєння – не було такого діагнозу.
К: А який діагноз був?
ГВ: А який діагноз був? Дитина у нас пробув 10 годині 25 хвилин. І транспортований.
К: За ці 10 годин що ви зробили?
ГВ: Оглянув лікар, зроблені аналізи клініко-діагностичною лабораторією, зроблено УЗД.
К: І до якого висновку прийшли лікарі?
ГВ: О третій годині поставлений діагноз – гостра кишкова непрохідність.
К: Тобто з п’ятої вечора до третьої ночі ви не могли поставити діагноз?
ГВ: Лікар поставив діагноз тоді, коли побачив симптоматику, яка характерна.
К: Тобто весь цей проміжок часу лікарі нічого не робили, тому що вони не знали, який діагноз?
ГВ: Ну, в медицині так є – для того, щоб поставити діагноз, треба час.
К: А в якому столітті ми живемо?
ГВ: У 21-му.
К: І що, в 21-м столітті заворот кишок можна визначити?
ГВ: Це не заворот кишок, я категорично не згоден з тим діагнозом.

Згоден чи ні, але документи (результати розтину тіла) говорять самі за себе. Незважаючи на це, головний лікар продовжує стояти на своєму. Однак, зізнався – після трагічного випадку з Романом провів службове розслідування і звільнив двох лікарів: педіатра та інфекціоніста. А ось за що саме – не каже. Двох звільнили, а ще двоє медиків, які обстежували хлопчика, до сих пір працюють в цій же лікарні.

Майже рік триває слідство у цій справі. Однак, жодному з лікарів правоохоронці досі не висунули звинувачення. Кажуть, у них немає для цього достатньо підстав. А батько хлопчика переконаний, що справу спеціально затягують.

Від лікарської помилки в Україні щодня помирає 6-7 осіб. А 20 пацієнтів через недбалість або непрофесіоналізм медиків стають інвалідами. Жахлива статистика ціною в життя.

Читайте також:  За що я люблю Івано-Франківськ? Мер розповів, за що любить місто та привітав його із Днем народження. ВІДЕО.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.